REVIEWSony

Super-walkman NW-WM1Z en conclusie

Jamie Biesemans | 23 april 2017 | Fotografie Fabrikant | Sony | Importeur: Sony Nederland

De derde poot in de Signature-reeks is een nieuwe, hoogwaardige Walkman. Prijzige DAP’s zijn Sony niet vreemd, zoals we al zagen bij muziekspelers als de ZX2 en ZX100. Eigenlijk verschijnen er twee nieuwe Walkmans: technisch heel gelijkend, maar met verschillen die er voor zorgen dat de NW-WM1A 1.200 euro kost en de NW-WM1Z 3.300 euro. Het is die laatste prestigemodel dat we op bezoek kregen.

Super-walkman NW-WM1Z

EĂ©n van de redenen waarom de NW-WM1Z bijna drie keer meer kost is meteen evident als je de doos opent. De speler heeft een chassis van koper en is verguld, een stap die volgens Sony belangrijk is om vibraties te minimaliseren. Zijn vibraties een groot probleem bij een digitale speler die mobiel kan gebruikt worden? Wij durven er aan twijfelen, maar wie vreest voor een nefaste invloed van trillingen zal tevreden deze speler in de hand nemen. Opgepast, het weegt 455 gram. Laat hem niet vallen. Dat gewicht is echt heel veel, wat portabel gebruik oninteressant maakt. Vooral omdat je deze 3.300-euro kostende versie bij het transporteren wellicht wil inpakken in iets heel robuust, want kapot wil je hem niet. Het totaalgewicht zal dus nog hoger liggen.

De goudkleur heeft overigens een hoge bling-factor, maar je kunt niet ontkennen dat de speler goed gebouwd is en zelfs mooi mag genoemd worden. Alles voelt heel stevig aan. Toch zijn we bezorgt dat de dure behuizing niet onkwetsbaar is. We kregen de Walkman niet echt goed verpakt aangeleverd en er waren al gebruikssporen zichtbaar.

Sony bracht een lederen textuur aan de achterkant aan, wat een betere grip geeft en bescherming biedt als je hem neerlegt op tafel. Het scherm is een beetje verzonken en daardoor bestand tegen krassen.

De NW-WM1Z bezit twee hoofdtelefoonaansluitingen: 3,5 mm (ongebalanceerd) en 4,4 mm (gebalanceerd). Dat laatste gaat vlot samen met de MDR-Z1R, die met zo'n kabel wordt geleverd. Maar voor andere hoofdtelefoons ga je voor gebalanceerd luisteren een adapter of custom kabel moeten voorzien, wat toch al gauw enkele honderden euro’s kost. Je kunt ook draadloos luisteren via Bluetooth, met ondersteuning voor LDAC (een hoogwaardige codec die vooral Sony zelf pusht), aptX (goede kwaliteit en met bredere ondersteuning van de industrie) en het minderwaardige SBC.

NW-WM1Z: bediening

De speler is geen Android-toestel, zoals veel concurrerende DAP’s, maar gebruikt eigen software van Sony. De interface is aangepast aan het aanraakscherm van de NW-WM1, maar zal vertrouwd overkomen voor wie ooit andere Walkmans (zoals de ZX100 of A15) in de hand nam. Daar is niets mis mee. Er zijn niet veel menu’s en je wordt heel snel naar je muziek gebracht, wat precies is wat je wilt. Geen gedoe. Tegelijkertijd biedt de NW-WM1Z veel meer opties dat je doorgaans op een muziekspeler ziet. Heel cool vinden we de display-modus met VU-meters. Deze zou een verplichting moeten zijn op elke DAP, vinden we.

Alle fysieke controls zitten aan de zijkant: AAN/UIT, Volume + en -, drie mediaknoppen. Op Volume + en Play/Pauze is een bubbel voorzien, zodat je blind de juiste knop kunt vinden. Het duurde niet lang voor we zonder kijken de Walkman konden bedienen.

Standaard bezit de NW-WM1Z 256 GB geheugen (de WM1A 128 GB), wat heel veel is als je luistert naar lossy muziekbestanden. Maar dat doet je als eigenaar van een hoogwaardige Walkman uiteraard niet. Jij luistert lossless en misschien wel naar hi-res. De NW-WM1Z lust veel qua hi-res: PCM tot 192 kHz / 24 bit en tot DSD512. Er is geen MQA-ondersteuning, de kans lijkt ook klein dat deze er zou komen. Als je begint met hoge resolutiebestanden zal je wel merken dat 256 GB niet zoveel is als je dacht. Via een microSD-sleuf kun je gelukkig het geheugen uitbreiden met nog eens 256 GB. Geen angst: als je muziek verspreid is over het interne geheugen en een geheugenkaart, presenteert het toch als Ă©Ă©n muziekcollectie.

Sony verklapt niet zoveel over het versterkingsluik van de NW-WM1Z, maar bij onze tests wist de speler probleemloos via zijn ongebalanceerde uitgang de veeleisende Sennheiser HD650 aan te sturen. Qua gebruiksgemak en geluidskwaliteit kun je de NW-WM1Z niets verwijten: het speelt als een droom en klinkt voor een DAP extreem goed, zij het wat droog.

Conclusie

De Signature-reeks is typisch een Sony-ding. Even in een high-end segment iets neerzetten dat best bijzonder is, zonder daarbij excentrieke keuzes te schuwen, zo kennen we ze. Wie Sony al jaren volgt, weet dat het Japanse bedrijf dit af en toe durft te doen. En dat het grote publiek verbaasd toekijkt (“een gouden Walkman van 3.000 euro!?”), daar trekt Sony zich niets van aan.

Je kunt je ook blindstaren op die excentrieke trekjes, maar dan mis je toch wel iets belangrijk. Namelijk dat Sony met de MDR-Z1R een zeer goede hoofdtelefoon uitbracht met heel veel karakter, anders dan andere vlaggenschepen. Als je op zoek bent naar een high-end hoofdtelefoon, dan moet je hem beluisteren. De kans is 50-50 dat je van hem houdt – of de koptelefoon haat. Wij zitten in het eerste kamp.

De Sony TA-ZH1ES is minder een buitenbeen, omdat er in dit segment best wat concurrentie is op dit prijspunt: een Mytek Brooklyn, een Oppo HA-1, een Chord Hugo
 en dan vergeten we nog een hele reeks apparaten van andere gespecialiseerde merken. De zeer brede ondersteuning van hi-resformaten, de vele aansluitingen en het grote vermogen maken hem het overwegen waard.

De NW-WM1Z vinden we toch een wat moeilijk product. Zelfs rekening houdend met de technische innovatie van deze speler voelt het te veel aan als ‘conspicuous consumption’. Het is zonder twijfel een zeer goede muziekspeler, maar het lijkt ons niet noodzakelijk om deze investering te maken als je in hoge kwaliteit onderweg wil luisteren.


EDITORS' CHOICE