ARTIKEL

Actieve speakers en MQA/Roon

3. Actieve speakers worden steeds belangrijker

Actieve luidsprekers – dus speakers met een ingebouwde versterker – werden heel lang door audiofielen met misprijzen behandeld. Maar dat is aan het veranderen, onder meer dankzij het succes van Dynaudio’s Xeo 2 en KEF’s LS50 Wireless. De verkoop van die laatste loopt als een trein, veel beter dan aanvankelijk door KEF zelf werd geschat. We voorspellen dat het nog meer gaat pieken als de Britten eindelijk de update uitbrengen die Spotify en Tidal naar de draadloze speakers brengt. Dat zou “binnenkort gebeuren”.

Dat betere actieve speakers goed in de markt liggen is misschien slecht nieuws voor fabrikanten van componenten, maar ook niet onlogisch. Stop er ook streaming in en het potentieel is er voor een muziekoplossing die op hoog niveau goed klinkt én toch niet veel plaats inneemt. We verwachten in het komende jaar nog veel meer actieve speakers te zien verschijnen. Hoewel Bowers & Wilkins traditiegetrouw niet aanwezig is in München, lijkt ons dat een partij die zich hier op gaat werpen. En van Dali weten we het zeker, dankzij een persbericht dat een samenwerking rond actieve speakers met Bluesound aankondigde.

4. MQA en Roon

Het aantal exposanten dat trots een Roon Ready- of MQA-bord etaleerde op zijn producten was niet te tellen. Het geeft aan hoe belangrijk deze twee technologieën – die overigens niets met elkaar te maken hebben – wel worden gevonden in de industrie. Al is er hier en daar wel scepsis aanwezig over MQA. Er zijn veel voorstanders van MQA te vinden, maar ook lui die vragen hebben bij bepaalde technische aspecten van het nieuwe formaat. Zoals wel vaker in de hifi-wereld wordt de discussie met bijna religieuze furiositeit gehouden… Wie MQA wil proberen, hoeft daarvoor niet per se een peperdure DAC te kopen. Dat is goed nieuws. Op High End maakte Audioquest bekend dat de langverwachte MQA-update voor de Dragonfly Red en Black nu beschikbaar is.

Het is eveneens opvallend hoe sterk MQA gelinkt wordt met Tidal, de enige dienst die vooralsnog MQA-streaming aanbiedt. De geruchten nemen echter toe dat Spotify de stap naar lossless streaming gaat zetten – en mogelijk zal ook daar MQA op het menu komen te staan. Tidal-rivaal Qobuz zegt echter MQA niet nodig te hebben om hi-res via streaming aan te bieden. Hun nieuwe Sublime+-abonnement kost 349 euro per jaar en is daarmee het duurste streamingabonnement ter wereld, maar biedt wel streaming tot 192 kHz / 24-bit aan. Tegen september zullen er zelfs DSD-streams zijn, vertelde het Franse bedrijf ons.

Het charmeoffensief van Roon lijkt beter geslaagd, want niemand is er echt tegen de software. Misschien wel omdat het een merk niets kost om Roon te gebruiken, wat wel anders is bij MQA. Het aantal merken dat Roon integreert stijgt en in München lanceerde het merk een eigen reeks Roon-servers genaamd Nucleus. Voor ons was dat geen verrassend nieuws, daar we het al een dag of twee eerder op een Dali-event in de Wisseloord Studios van Roon-marketingman Steve Silberman hadden gehoord.


EDITORS' CHOICE