REVIEWMaster


Jan de Jeu | 20 november 2001 | Master

Marsh Sound Design: MSD-A400S

Deze 20 kilogram wegende eindversterker heeft eenzelfde strak aluminium front als de voorversterkers.Centraal is een blauwe LED geplaatst en een grote power drukknop. Hij levert 200 W per kanaal bij 8 Ohm en 330 W per kanaal bij 4 Ohm. Power consumption is 1200 W max. Per kanaal zijn 6 Motorola bi polaire power transistors van elk 200 Watt beschikbaar. Hoewel de voorversterkers geen gebalanceerd uit kennen is er op de eindversterker wel een gebalanceerde ingang. Verder zijn er twee sets luidspreker aansluitingen zodat speakers bi-wired aangestuurd kunnen worden of een tweede paar luidsprekers aangesloten kan worden. Wat mij dan weer stoort zijn de in mijn ogen knullige plastic knoppen (die je, in tegenstelling tot sommige fraai vergulde exemplaren, overigens met een steeksleutel wel goed vast kunt draaien) waarmee je de luidsprekerkabel vast moet zetten. Voor fl. 9000,- mag U deze kolos met de afmetingen 17 x 48 x 46 cm (H x B x D) de Uwe noemen.


Master Four

De Master Four is de meest recente door Rick Paap ontworpen luidspreker. Het is een slank, vloerstaand tweeweg systeem met de maten 1000 x 210 x 260 mm (H x B x D) dat standaard gespoten wordt in een zwart/blauwe kleur die ik, toen ik de speaker voor het eerst zag, abusievelijk aanzag voor zwart (RAL 5004). De basisprijs is fl. 4958,35 per paar. Tegen meerprijs zijn zowel alle RAL kleuren als fineer uitvoeringen in de houtsoorten Alfin, Peren, Myrthe wortel en Amerikaans kersen mogelijk. De ter test aangeboden exemplaren met hun in kersenfineer uitgevoerde behuizing en standaard blauw/zwart gespoten baffle (fl. 6390,76) ogen slank naast het Creaktiv audio meubel.

In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van Scan Speak units. De tweeter is een 28 mm metal dome en de woofer een 149 mm paper woofer. Nominale impedantie is een versterkervriendelijke 8 Ohm en de gevoeligheid is 88 dB/m/W. Op de achterzijde bevinden zich onderaan de aansluitpunten voor de luidsprekerkabels. De 15 kilo wegende speaker kan alleen single wired aangesloten worden. Het frequentiebereik loopt van 40 tot 20.000 Hz +/- 3 dB.


Nirvana

Nirvana is een Amerikaanse kabelfabrikant die, in tegenstelling tot veel andere kabelmerken, al jarenlang hetzelfde, overzichtelijke, complete aanbod in huis. Het bestaat uit:
S-L Series Interconnect met RCA of XLR connectoren die afhankelijk van de lengte variŽren in prijs van fl. 2199,- voor 50 cm. tot fl. 3999,- voor 3 meter.
S-X Series Interconnect met een prijs van fl. 3999,- tot een prijs van fl. 7999,-
S-L series loudspeaker cable van 1,5 mtr met spades voor fl. 3250,- tot 4 mtr met spades voor fl. 7500,-
Shotgun series loudspeaker cable van fl.6999,- tot fl. 11.999,-
Digitale interconnects variŽren in prijs van fl. 2500,- tot fl. 3750,- en powercords van
fl. 2250,- tot fl. 2799,-
Voor de test heeft Rick een PC digital plus ac powercord van 1,5 meter (fl. 2250,-) ten behoeve van de cd speler meegeleverd en twee S-L1.0 interconnects (fl 2499,- per stuk) voor de verbinding van de cd speler naar de voorversterker en voor de signaaloverdracht van de voorversterker naar de eindversterker. Ook is een set SLL-2.5 luidsprekerkabels van 2,5 meter bijgeleverd (fl. 4699,-).


Opstellen en aansluiten

Voor deze gelegenheid heb ik een Creaktiv audio rack tegen de zijwand van mijn huiskamer geplaatst. Op de bovenste plank wordt de cd speler geplaatst, daaronder de MSD P2000t, daaronder de MSD P2000 en helemaal onderop de MSD-A400S. Onderling zijn ze met elkaar verbonden door Nirvana interlinks, de speakerkabel is eveneens Nirvana, net als het netsnoer van de cd speler. Versterkers zijn met het net verbonden door Belden netsnoeren. Alle componenten zijn in fase aangesloten. De installatie heeft de gehele periode dat hij bij mij in huis was aan het net gehangen en ik ben pas de tweede dag echt voor het luisteren gaan zitten. Afwisselend heb ik de solid state of de hybride voorversterker gebruikt waarbij de andere voorversterker dan gewoon aan het net bleef. Helaas heb ik de set maar enige dagen in huis kunnen houden waardoor ik niet de gelegenheid gehad heb om afzonderlijke onderdelen om de beurt in mijn eigen referentie systeem op te nemen. Alle luisterindrukken zijn dan ook opgedaan met de Dynamic Solutions componenten.

EDITORS' CHOICE