REVIEWMOON

Testomgeving, aansluiten en bedienen

De Moon 280D DSD wordt verbonden met een set versterkers van het Amerikaanse Pass Labs (XP-20 + 2x XA160.5) die zijn verbonden met een set elektrostatische luidsprekers van Quad, type ESL63. Alle stroombekabeling is afgeschermd, van de meterkast tot aan de kasten van de gebruikte audioapparatuur. De audio-installatie heeft niet alleen een eigen groep maar ook een eigen fase.

Als vergelijking dient een DA-converter van Wadia, type 321 Dac en een streamer van Lumin, type D2, die overigens niet op hetzelfde maar op een eerder moment in de testruimte stond. De 321 Dac is een pure DA-converter zonder streamingfuncties (zie ook onze recensie over de Wadia 321 Dac). De Lumin D2 is een streamer zonder digitale ingangen en kan dus niet als DA-converter gebruikt worden (zie ook onze recensie over de Lumin D2). De Moon 280D is een DA-converter met een (optionele, maar in dit geval geplaatste) streamer zonder digitale uitgang. De drie apparaten zijn dus functioneel niet vergelijkbaar, maar de vergelijking legt in dit geval de nadruk op de bediening en de klank. Een Sonos Connect Ultimo gaf muzieksignaal tegelijkertijd digitaal door aan de Wadia 321 Dac en de Moon 280D.

Voor zover relevant, inspelen was niet nodig want de 280D kwam met een ruime hoeveelheid bedrijfsuren binnen. Wifi is niet gebruikt of getest, want de 280D was verbonden met een RJ45-kabel.

Installatie van de MiND app op een Samsung Galaxy Tab3 was met enkele minuten voor elkaar en de 280D werd vrijwel direct gevonden door de tablet. De MiND app heeft een stemmige grijszwarte kleurstelling en dat is prettig, met name wat later op de avond. Met de MiND app kan de 280D volledig worden bediend. Streamingdiensten Tidal, Qobuz en Deezer worden ondersteund, evenals internetradio van TuneIn en vTuner. Desgewenst kan ook een andere bron/aansluiting met de MiND app worden gekozen.

Voor alle apps geldt dat je er even aan moet wennen, zo ook voor de MiND app. De app went snel. Alles wat nodig is zit erop. De wachtrij kan al spelende worden gemanipuleerd, maar dat geldt voor zo ongeveer elke huidige app. In deze zin is de MiND app gewoon een functionele app en verder niets bijzonders. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat de app van de Lumin D2 moderner oogt en een aantal zaken beter doet. CD-hoesjes zijn bijvoorbeeld groter of kleiner te maken in de app van Lumin. Het zou ook aan de tablet kunnen liggen, maar de app van Lumin reageerde beter op aanraakcommando’s dan de app van Moon. Daarentegen liep de app van Lumin zo nu en dan vast, zonder dat dit overigens gevolgen had voor de spelende muziek. De app van Moon is stabieler en liep veel minder vaak vast.

Een vastloper of reboot van de tablet had bij de 280D net zomin als bij de Lumin D2 gevolgen voor de spelende muziek. Muziek speelde stottervrij door, ondanks eventueel gehaper van de app. De waardering van de kwaliteit en de vormgeving van de app van Moon enerzijds en de app van Lumin anderzijds is ook terug te voeren op smaak en gewenning. De waardering en beoordeling van de apps door schrijver dezes is dus grotendeels subjectief. De app van Moon is wat ouder dan die van de Lumin D2, maar doet verder niets fout. Apps worden periodiek vernieuwd en mogelijk is de MiND app binnenkort ook aan de beurt.


EDITORS' CHOICE