REVIEWLindemann


Jan de Jeu | 02 maart 2003 | Lindemann

CD 1 SE

Lindemann_amp4_cd1se_2-3-03Deze 24 bit/192 kHz loopwerk / DAC combinatie, die voor het door de fabrikant ontwikkelde High Definition Resampling Architecture (HiDRA®)gebruik maakt van de AD 1853 & SRC AD 1896 chipset, is al even prachtig om te zien. Aanvankelijk heb ik het idee dat de beide kasten even groot zijn maar volgens de Bedienungsanleitung is de cd speler iets hoger dan de versterker; 114 mm tegenover 106 mm. Het front is van eenzelfde eenvoud als de AMP 4. De frontpanelen van beide spelers kunnen zo fraai op elkaar afgestemd zijn omdat de digitale bron in dit geval een bovenlader is en het lijnenspel van de voorkant dus niet onderbroken wordt door een lade. Het zware, in geborsteld zwart aluminium uitgevoerde, op één van de hoeken scharnierende zwenkdeksel bedekt een loopwerk waarin een ‘Dosenlibelle’ geïntegreerd is om het waterpas opstellen te vergemakkelijken. Op het loopwerk een kleine magnetische metalen puck. De speler functioneert niet zonder puck of wanneer de klep open staat.

Ook hier weer de fraai in de achtergrond verdwijnende kleine zwarte bedieningsknopjes ( play, stop, skip < en > en power), de gegraveerde letters en merknaam en de rood oplichtende cijfers. Ingeschakeld toont dit display in het rood het woord ‘disc’. Op het moment dat er een cd geladen is wordt het aantal nummers aangegeven met rechts daarvan de totale speelduur in minuten en seconden. Tijdens het spelen wordt aangeduid welk nummer draait, tezamen met de tijd. De tijdsaanduiding kan middels de uitgebreide, o.a. met een fase knop uitgeruste, Fernbedienungsgeber uitgeschakeld worden. Jammer is dat, wanneer beide apparaten in hetzelfde rack geplaatst worden, opvalt dat de grote niet uitschakelbare cijfers op beide displays weliswaar dezelfde hoogte en breedte, maar niet dezelfde dikte hebben. In het versterkerdisplay zijn de cijfers wat feller. Maar ach, dat is slechts een detail dat niets afdoet van de in mijn ogen schitterende ‘looks’ van beide apparaten.   

Lindemann_amp4_cd1se_2-3-03De achterkant biedt rechts een IEC connector voor het afneembare netsnoer dat, via een afgeschermde ringkerntrafo van 80 W, het digitale deel van deze speler van stroom moet voorzien. In de gebruiksaanwijzing adviseert de fabrikant om in overleg met de dealer te kiezen voor een audiofiele netkabel.Links aansluitmogelijkheden voor zowel cinch als gebalanceerde analoge uitgangen. Terwijl ik ze zie realiseer ik me dat op de versterker de gebalanceerde ingang ontbreekt. Misschien iets voor een toekomstige opwaardering? Direct onder de analoge uitgangen bevindt zich een aansluitpunt voor de, vanaf de in een solide metalen behuizing gestoken separate voeding komende, stroomkabel die het analoge deel van de speler van stroom voorziet. Dit alles om klankbeïnvloeding door digitale verontreiniging te voorkomen. Midden achter nog twee digitale uitgangen (coaxiaal 75 Ohm en optisch). Verdere wetenswaardigheden: Inwendig wordt er gebruik gemaakt van een Sanyo laser. Het loopwerk is stijf verend opgehangen in een door Lindemann ontwikkeld ‘rack’ waardoor de aftasteenheid optimaal ontkoppeld is van behuizingresonanties.

EDITORS' CHOICE