REVIEWLua

Al met al

René van Es | 26 september 2003 | Lua

Lua Sonata & CantilenaDe Lua Sonata SEL is meer dan een verrassing. Een heerlijke versterker die mij op het puntje van mijn stoel zet. De souplesse van buizen met de power van een transistor. De grip is erg goed op luidsprekers, mits die zich een beetje gedragen. We moeten rekening houden met de eigenschappen van uitgangstrafo’s. Op mijn JMLab’s heb ik buizenversterkers toch een heel stuk minder horen presteren. Wat ik al eerder aanhaalde, de Lua doet me sterk denken aan Audio Research. De Sonata SEL is een opgevoerde versie van de gewone Sonata en laat me verlangen naar de top serie van Lua. Als de Sonata al zo fraai speelt, wat mag je dan verwachten van een losse voortrap met monoblokken. Wie weet iets voor later. Heerlijk ook het probleemloze gedrag van de Lua. Niet gecompliceerd, niet freaken, gewoon spelen. Een vette plus tenslotte voor de ingebouwde phono trap. Die is erg goed en het zal u moeite en veel geld kosten om met een gescheiden phonotrap beter uit te zijn. Dat de phono trap geheel instelbaar is bewijst welke aandacht aan het ontwerp en de flexibiliteit ervan is geschonken. Rest de cd speler die goed tot erg goed uit de verf kwam en zich laat combineren met de Sonata maar ook met andere versterkers die ten tijde van de test in huis stonden.

Uit de praktijk test zou u misschien de conclusie trekken dat ik de cd speler als minder beoordeel, maar dat is zeker niet waar. Ik beoordeel de Cantilena als een verzorgde speler waarin veel is gedaan om de essentie van muziek zo goed mogelijk weer te geven. Het valt Lua te prijzen dat de klanksignatuur zover in de richting van de versterker gaat. Het geeft aan dat het bedrijf een filosofie heeft en niet van product naar product zwabbert. Dat daar een prijskaartje aanhangt is een logisch verschijnsel en volkomen terecht. Ik resumeer met de woorden dat Lua een interessante aanvulling is op de leverbare merken in Nederland. Als u de kans heeft een Lua te beluisteren, dan moet u dat zeker doen. Lua levert ook in iets bescheidener prijsklassen en daar zou ook wel eens een aangename verrassing bij kunnen zitten. Op de Lua manier zijn buizen in mijn huis welkom.

 

Prijzen:
Lua Sonata SEL geïntegreerde buizen versterker met phono en AB:   4300 euro
Lua Cantilena SEL cd speler met AB:     2700 euro

Importeur:
Hi-Hat Audio
Telefoon 072 – 5647577
Fax 072 - 5624339
Web www.hihataudio.nl
E-mail info @hihataudio.nl

Gebruikte apparatuur

Garrard 301 motor unit op DIY console met Pro-ject 9” carbon fiber arm
Benz-Micro Glider L2 low output MC element
Linn Linto phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Assemblage D2D-1 sample rate converter
Apogee Mini-Dac
Lua Cantilena SEL cd speler
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SE-100 klasse A mono eindversterkers
Lua Sonata SEL geïntegreerde buizen versterker
JMlab Electra 926 luidsprekers
JMlab Electra SW900 actieve subwoofer
Interlinks analoog: Belden, Siltech Mxt Professional Series New York, Siltech SQ-88 Classic cinch en XLR
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
LS-kabels: Siltech LS-110 Classic
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 wandbeugel, Master Base Mbase/1 plaatjes, Kemp, Lapp, en rubber netsnoeren, Siltech  SPX-30 Classic netsnoeren, Rothwell In-Line Attenuators, separate audiogroep


EDITORS' CHOICE