REVIEWJM Lab


René van Es | 26 februari 2004 | JM Lab

Uit en thuis (2)

Focal-JMlab Diva Utopia BerylliumDeborah Henson-Conant is een testertje van de eerste orde. Veel percussie en veel effecten. Geen elektronische effecten maar eerder het aansteken van een sigaret, het openen van flessen, wat gitaar en harpspel, drums, stemmen etc. De mannenstem is een crime om verstaanbaar weer te geven. Maar de Diva doet er schijnbaar niet eens moeite voor. Dit is de meest heldere en verstaanbare weergave die ik ooit hoorde. Aan snelheid geen gebrek. De tweeter en de middentoner hebben het vreselijk naar hun zin. Waanzinnig transparant. De tweeter siddert en zelf kun je niet anders dan mee sidderen. De spreiding in de ruimte is optimaal. Zodra ik Patricia Kaas in de CD-lade leg is het kippenvel aanwezig. Deze dame weet mij keer op keer te treffen met haar stem. Hoe beter de set hoe hoger de haren staan. Haar `Piano Bar` staat bol van melodieën die in elke bar zouden kunnen weerklinken. Ze is zwoel, hees, sexy, spannend maar vooral aanwezig op de Diva’s. Een diva weergegeven door een andere Diva. Alleen uit ervaring weet ik dat deze CD nog beter speelt op een systeem waar het laag tot zelfs onder de 20 Hz reikt. Het gebruik van een subwoofer zou de Diva, net als veel andere speakers, kunnen sieren in de juiste ruimte. Ik heb het dan niet alleen over monitors maar evenzeer over full range vloerstaanders als de Diva.

Focal-JMlab Diva Utopia BerylliumZonder sub door met Rachelle Ferrell. Haar live opname van Montreux is zo mooi opgenomen. Hier is weer die emotie overdracht die een hoogwaardig systeem kenmerkt. De bas en de drums maken de CD bijna dreigend en beangstigend op `Prayers Dance`. De stem van Ferrell indringend en tot op het bot. Als ze uithaalt en langdurig krijst op een hoge frequentie kan ik niet anders dan bewonderend en verbijsterd zitten kijken (Jan de Jong vraagt zich uit het zicht af of ik soms iemand aan het vermoorden ben). Het geheel stuwt naar voren zonder dat het te dicht nadert. Het staat voor je en is dichtbij. Subtiele percussie zweeft in de ruimte. De tweeter breekt absoluut niet op en lijkt alles aan te kunnen. Dan naar de volgende tranentrekster. Mary Black met haar nieuwe live-CD. Moet ik mijzelf weer herhalen? Alles valt op zijn plaats. Het publiek, de zaalakoestiek, de band en Mary. Zoekt u detail, het is er. Zoekt u muzikaliteit, het is er. Stereobeeld in drie dimensies, het is er. Wilt u de artiesten visualiseren, het kan. Sleep het gevoel wat u krijgt in een zaal via een plat schijfje naar u toe. De Diva is er het systeem voor.

En dan

Een winkel heeft sluitingstijden en dus sta ik opeens buiten. Te kort kunnen luisteren met te weinig muziek om alles te omvatten wat het systeem in de mars heeft. Toch gegrepen door de kwaliteit. Een hoogtepunt in muziekemotie zoals slechts weinig voorkomt. Niet in een getunde ruimte of onder speciale condities maar gewoon in een winkel. Soms onderbroken door andere klanten, die overigens graag even meeluisterden. Met eigen muziek. En met muziek die ik te horen kreeg van de dealer. Klavecimbel en een klassieke stem. Houdt u van klavecimbel, dan is de BE tweeter uw eigen utopia. Stemmen en instrumenten het kan allemaal. Met de voorzichtigheid in het achterhoofd van de mislukte weergave thuis en het enthousiasme van vandaag vind ik dat Focal-JMlab een staaltje van haar kunnen levert met deze Diva. Wolters Koenen zegt over een diva: “een gevierde zangeres, actrice of sportfiguur”. Vandaag schrijven we historie en voegen aan de omschrijving toe; “een gevierde luidspreker van Focal-JMlab”. Dit is High End.

Prijs:
Focal-JMlab Diva Utopia Beryllium  10500 euro per paar

Importeur:
PV Trade s.a.
Groot Bijgaardenstraat 65
B-1600 st. Pieters Leeuw
België
Tel: 0032-23320075
Distributie voor Nederland: PV Trade Benelux
Vertegenwoordiging voor Nederland: Leo Heijmans

Gebruikte apparatuur
Garrard 301 motor unit op DIY console met Pro-ject 9” carbon fiber arm
Benz-Micro Glider L2 low output MC element
Linn Linto phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Assemblage D2D-1 sample rate converter
Apogee Mini-Dac d/a converter
Sugden Bijou cd speler
Marsh Sound Design MSD P2000b voorversterker
Marsh Sound Design MSD A200s eindversterker
Sugden Masterclass voor- en eindversterker
Interlinks analoog: Siltech Mxt Professional Series New York, Siltech SQ-88 Classic cinch en XLR, Siltech Signature Forbes Lake
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
LS-kabels: Siltech LS-110 Classic en Linn
Netsnoeren: Kemp, Lapp, rubber, Siltech  SPX-30 Classic, Sign PC-150
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, Spectral Straight meubel, Master Base Mbase/1 plaatjes, Acoustic Analysing TVA dempers, WBT, separate audiogroep

EDITORS' CHOICE