REVIEWLinn

Luisteren en kijken

Michel Hazen | 13 januari 2005 | Linn

De SC staat bij mij op een standaard dressoir en is niet voorzien van esoterische kabels, netvoedingsverbeteraars of andere accessoires. En voordat de SC echt is opgewarmd en tot in de details afgesteld is, begin ik al een paar CD’s te luisteren, geduld is niet mijn sterkste karaktereigenschap. Ik geloof ook eerlijk gezegd niet dat er een wereld van verschil mag zijn tussen normale en optimale omstandigheden waarbij dan pas een apparaat echt tot leven komt. Of zoals Oprah Winfrey schertsend in één van haar talkshows een keer zei: "If it walks like a duck, if it talks like a duck and if it mingles with other ducks…it must be a duck then". Met andere woorden, iets is wat het is en je kunt proberen een eend op te voeren met een paar grote flippers en een nekcorrectie maar het wordt nooit een zwaan… Natuurlijk hebben kabels, netfilters etc. etc. een invloed maar het moet in de kern gewoon goed zijn. En dat is de SC, zonder veel aandacht te besteden aan een perfecte setup en gebruikmakend van een ‘normale’ kameromgeving presteert hij direct goed. Ik speel een aantal van mijn referentie CD’s af en hij maakt direct al indruk op me. Het typerende ritmische Linn geluid is direct herkenbaar en dat terwijl de omstandigheden niet optimaal zijn. Goed, de eerste klap is een daalder waard alvast. Na wat DTS-CD’s van Sting en Don Henley gedraaid te hebben besluit ik toch maar de manual eens door te lezen en wijzig een aantal instellingen. Iets meer finesse, wel een duidelijk betere balans (ik heb de speakers met een DBa-meter beter ingeregeld) maar de kern blijft hetzelfde.

Linn Unidisk SC

Na een week luisteren wordt de initiele positieve indruk steeds weer bevestigd. Waar andere multispelers soms wel eens worstelen met het weergeven van ‘gewone’ CD’s, vind ik dit juist een van de sterke punten van de SC. CD weergave is uitstekend, ritmisch en met veel detaillering zonder dun te gaan klinken. De SC is zelfs een beetje vergevingsgezind met slecht opgenomen CD’s zonder dat de speler vergeet te exceleren met de goed opgenomen exemplaren. SACD’s en DVD-Audio weergave is ook uitstekend en overstijgt (met de juiste opnames natuurlijk) het CD niveau duidelijk. Ik heb met meerdere SACD’s getest, zowel 2- als 5-kanaals en iedere keer wist de SC weer te overtuigen.

Hoewel het eigenlijk geen onderdeel van mijn recentie is, valt me nog een Linn onderdeel op: de Sizmik 10.25 subwoofer (mijn eigen REL Q100e krijgt een korte sabbatical leave). Contradictioneel valt hij op omdat hij niet opvalt. Na een korte configuratie van Ed (ik hoor wat gemor in de markt dat het instellen via een paar kleine schakelaartjes en een LED niet heel intuitief is) integreert hij volledig in het geluidsbeeld en laat alleen van zich spreken als dat nodig is, geen gestommel of gebonk op de achtergrond, maar hij speelt mee in het geheel. Gaat diep als een (meestal film) scene er om vraagt, maar heeft ook de muzikaliteit bij muziekweergave. Daarbij opgeteld dat hij qua afmeting ook nog eens een stuk kleiner is dan mijn huidige REL zou ik best willen dat die sabbatical leave een vervroegd pensioen wordt.


Conclusie: a.k.a. "The good, the bad and the ugly".


Eigenlijk had ik deze paragraaf "The really good, the bit bad and the somewhat ugly" moeten noemen, maar goed, dan had ik toch wat aan cinemagrafische geschiedvervalsing gedaan.

The good: Laten we beginnen met te zeggen dat ik de Unidisk SC echt een aanwinst vind op het AV gebied: het apparaat klinkt uitstekend, heeft een doordacht ontwerp, ziet er goed uit en heeft een aantal multiroom mogelijkheden die het ‘bovenaan in de voedselketen’ plaatst t.o.v. concurrenten in een vergelijkbare prijsklasse. Nu is het wel moeilijk om een aantal van die concurrenten direct aan te duiden omdat we te maken hebben met een gecombineerd apparaat, dus neem ik in gedachten een aantal AV voorversterkers en multi-format speler van ieder rond de 2500 euro.

The Good, the Bad and the Ugly



The bad: Opmerkingen en kritiek? Tuurlijk, niets is perfect en ook de Unidisk SC niet. Maar, het niveau van mijn kritiekpunten is niet vergelijkbaar met de vele plussen van dit apparaat. Zo ontbreekt het de SC (met de huidige softwareversie) aan een standby stand en eerlijk gezegd vind ik de DSP programma’s in het analoge domein echt overbodig. Ik ken zelf weinig muziek- en audio-liefhebbers die hierop zitten te wachten, maar goed, er zal ongetwijfeld een doelgroep bestaan die dit belangrijk vindt. Tevens vind ik de implementatie van de ‘As mix’ modus waarbij zo veel mogelijk aanwezige luidsprekers ook mee kunnen spelen (zodat je ook bij stereo bronnen ook nog iets met je dure achterversterker en –luidsprekers doet) kwalitatief onder de maat in vergelijking met het originele stereo geluid. Het geluidsbeeld verslechtert zodanig dat ik het direct weer uit heb gezet. Not my ‘cup of tea’ maar dat kan te maken hebben met mijn puristische kijk op geluid.

The ugly: hmmm…moeilijk. Ik heb een aantal mensen gevraagd wat ze van het apparaat qua vormgeving vonden. Over het algemeen waren de mannen duidelijk positiever dan de vrouwen maar eigenlijk vond iedereen het een mooi ontwerp. Alleen de afstandsbediening vergt toch wat gewenning voor de niet-basis functies en heeft helaas geen achtergrond verlichting. Eerlijk gezegd wen ik in deze twee weken niet aan dat ding. Overall conclusie na dit subjectieve en niet wetenschappelijke onderzoek: een mooi ontwerp met een hoge WAF factor maar een te verbeteren AB.

Helaas heb ik de SC weer in moeten leveren aan de rechtmatige eigenaar en misschien dat de lezers van dit artikel het apparaat zelf hebben kunnen beluisteren op de VAD show. Met een prijs van 4755 euro kan ik de Linn Unidisk SC geen koopje in absolute termen noemen, maar relatief gezien is het dat wel. Het is een uitstekende multispeler die ook nog eens heel goed in CD weergave is PLUS een goede maar niet overgespecificeerde 5.1 AV voorversterker in een. Deze combinatie samengevoegd in een mooi vormgegeven apparaat is voor een dergelijk bedrag slechts met een loep te vinden. Absolute aanrader en nummer een op mijn eigen wenslijst, net zoals de Sizmik 10.25 overigens. Beide apparaten zijn bij wijze van spreken de bankoverval waard... 

MERK

EDITORS' CHOICE