REVIEWIsotek

Luisterervaringen vervolg

Garmt van der Zel | 03 februari 2005 | Isotek

Orion
Over de Orion kan ik kort zijn: de resultaten met dit ‘filter in een stekkerblok’ waren hetzelfde als met de Mini Sub. Dit is ook niet verwonderlijk, aangezien in dit apparaat dezelfde filtertechniek wordt toegepast. Een mooie oplossing als u bijvoorbeeld alleen een Cd-speler als bron heeft en wellicht de versterker er ook bij wilt pluggen. Zeer goede ‘value for money’ dus!

Isotek

Qube 2K
Ik kreeg ook de beschikking over de Qube 2K. Aangezien de Qube echt bedoeld is voor het verbeteren van de performance van eindversterkers, sloot ik mijn Chord SPM 1200E er op aan. Nog steeds bemerkte ik een licht dynamiekverlies (compressie) en liepen drukkere passages eerder dicht. De diepte in het geluid nam echter duidelijk toe. Blijkbaar is de ontkoppelende/filterende werking wel positief van invloed, maar beperkt de scheidingstrafo toch nog steeds de dynamiek. Het is in dit geval ook mogelijk dat de schakelende voeding van de Chord geen extra filtering wenst. De Titan zou in dit geval wellicht soelaas moeten bieden, maar het is maar de vraag of het voor de meesten wel zinvol is een dergelijk relatief duur apparaat aan te schaffen. Of de Titan zijn geld waard is kan ik echter eerlijk gezegd niet direct beoordelen, heb deze namelijk nooit gehoord.

Isotek
 
Met een van een vriend geleende set Aitos 801 OTL buizen monoblokken waren overigens wel duidelijke voordelen te horen van het gebruik van de 2K Qube: vooral een betere ruimtelijkheid en doorzichtigheid en een duidelijkere aftekening van de individuele instrumenten. De stress in het geluid nam duidelijk af en de afbeelding van instrumenten werd een stuk stabieler.

Ik heb de Qube naast alleen de eindversterker ook de complete installatie van voeding laten voorzien, maar ik nam daarmee een afname van de effectiviteit waar. De Qube lijkt vooral geschikt voor het scheiden van eindversterkers van de rest van de installatie. Nogmaals: iedere installatie is anders, dus experimenteren blijft noodzakelijk!

Full System Enhancer
IsotekOp de Full System Enhancer CD staan 3 tracks, die bedoeld zijn voor het inspelen en/of demagnetiseren van de elektrische circuits van uw apparaten. IsoTek noemt de schijf een ‘aerobic work-out’ voor de set. De eerste twee tracks duren 30 minuten, onderverdeeld in een lang gedeelte ‘burn in’ en een korter gedeelte demagnetisatie. De tracks verschillen in het feit dat nummer 2 beter geschikt is bij gebruik van grotere (vloerstaande) speakers . De derde track is een soort korte workout die bijvoorbeeld eens in de twee dagen kan worden gedraaid als een soort ‘opwarmertje’ voor het serieuze luisterwerk.

Het effect van de disc is ongeveer gelijk aan het demagnetiseren van CD’s: het haalt de stress uit de hoge tonen en zorgt ervoor dat het geluid veel beter loskomt van de speakers. Ook de bas gaat vaak wat minder lomp klinken. Een aanradertje voor wie nog niet in het bezit is van de ‘XLO test/burn-in disc’ of ‘Densen Demagnetiser’.

MERK

EDITORS' CHOICE