REVIEWAVI

Conclusie

Kort samengevat, de AVI Neutrons zijn meer dan uitstekende minimonitors. Neutraal maar wel muzikaal, stevig belastbaar maar het blijven monitors. Ook de Neutron’s kunnen de natuurkundige wetten niet op zijn kop zetten, ondanks dat ze wel de grens aangeven. Voor het weergeven van lage tonen op acceptabele geluidsterkte blijft kastvolume noodzakelijk. Zoals de Amerikanen over de cilinderinhoud van hun befaamde V8 motoren roepen “nothing beats cubic inches”. En die cubic inches hebben de Neutron’s niet. Maar zo zijn ze ook niet bedoeld, ze zijn ontwikkeld om alles uit hun beperkte fysieke verschijning te halen. En dat doen ze uitstekend.

AVI Neutron Mark IV

Opvallend zijn de muzikaliteit en hun kwaliteit om emotie over te brengen. Stemweergave is fantastisch, net zoals klassiek. Hip-hop en hardrock liefhebbers moeten zeker ergens anders gaan kijken. In combinatie met een goede, snelle en (ook) voor muziekweergave geëigende subwoofer en krachtige versterker spelen ze makkelijk mee in de ‘grote jongens’ klasse. De nadelen van beperkte basextensie vallen dan vrijwel weg en kunnen ze hun muzikale kerncompetentie laten horen. Je moet doen waar je goed in bent tenslotte.

Overigens heeft AVI zelf ook een 10” subwoofer in de planning staan die in combinatie met de Neutrons het bescheiden laagfundament moet compenseren en die de dynamiek van de Neutrons kan volgen. Met subwoofers van een ander merk zou dit een probleem kunnen zijn, zelf heb ik dat overigens niet ervaren met de Linn Sizmik. Voordeel van een dergelijke set-up lijkt me duidelijk: slechts zeer kleine bescheiden kastjes in het zicht maar toch een uitstekend geluid. Een kwaliteits satelliet systeem op deze manier. Nadeel natuurlijk is het prijskaartje, een dergelijke set-up gaat minimaal 1500 euro kosten en in die categorie zitten een flink aantal geduchte concurrenten.

AVI Neutron Mark IV

Als u op zoek bent naar een klasse monitor met een zeer bescheiden formaat, in bezit bent (of wilt komen) van een krachtige (eind-)versterker en uw muziekkeuze bestaat niet uit techno, house, hip/hop of bombastische orgelwerken, dan moet de Neutron op uw luisterlijst staan. U zou uzelf te kort doen als ze daar niet zouden voorkomen.



 

Gebruikte Hardware: 

  • Afmetingen: 265 x 140 x 205mm (H X W X D)
  • Woofer: 125mm doped paper 25mm voice coil
  • Tweeter: 25mm doped silk composite
  • Scheidingsfilter: 12dB/Octaaf Linkwitz-Riley
  • Gevoeligheid: 87.5dB/W/M
  • Frequentiebereik: Binnen +/- 2dB van 100Hz tot 23kHz
  • Bas weergave: -6dB @ 65Hz
  • Benodigd vermogen: 30-150 Watt

EDITORS' CHOICE