REVIEWKEF

Conclusie

Patrick Hendriks | 15 september 2005 | KEF

Hoewel het de bedoeling was om zeer technisch te gaan luisteren is daar weinig van terecht gekomen. Muziek wekt emotie op en emotie gaat niet goed samen met technisch luisteren... Feit is wel dat deze luidspreker meer dan een handje helpt bij het opwekken van emoties. Eerst een aantal mooi ogende dames beluisterd die ook nog eens mooi kunnen zingen. Norah Jones, Diana Krall en Ilse Delange mogen laten horen wat ze kunnen. De ogen worden gesloten en er wordt geluisterd.

KEF Reference 203 MK2

Wat erg opvalt is dat de opnames verschillen. Alledrie de schijven klinken goed, maar je hoort duidelijk dat er verschillende technieken zijn gebruikt. De Amerikaanse opname van Norah Jones klinkt redelijk glad vergeleken met de opname van Ilse Delange. En de schijf van Diana Krall lijkt uiteindelijk het mooist te klinken, geeft het meest het gevoel dat het niet kunstmatig is. De luidspreker zet de stemmen van de zangeressen prachtig neer. Alledrie verschillend, maar alledrie mooi. De luidspreker geeft alle microdetails weer en geeft je het gevoel dat er een echt mens van vlees en bloed staat te zingen, in plaats van dat er emotieloze elektronica aan het werk is. Naast de goed klinkende stemmen is het laag en het hoog ook voortreffelijk. Het laag is strak en snel, het hoog is fris maar niet scherp. Ik kan er nog wel meer woorden aan besteden, maar dat heeft niet zoveel zin. Dit is gewoon een luidspreker van zeer goede kwaliteit.

Toch nog een paar indrukken. Pink Floyd – Dark side of the moon, de geremasterde uitvoering uit 1994. Een opname van alweer ruim 32 jaar oud! Maar de kwaliteit is voortreffelijk. Nee, muziek opnemen konden ze dertig jaar geleden ook al. Waarschijnlijk klinken veel oude opnamen zo goed juist omdat er zo weinig mee werd gerommeld. Niet honderden "cuts" in één liedje, nee vaak gewoon in één keer opnemen, in echt stereo in plaats van elektrisch mono waaraan door middel van kunstmatige manipulatie ruimtelijkheid en plaatsing wordt toegevoegd. Maargoed, het begin met de hartslag in "Speak to me" gaat diep en de intro klinkt prachtig ruimtelijk. De melodie van de basgitaar is goed te volgen en is niet een monotone brei van zwaar laag. Ook stemmen zijn prachtig geplaatst, en klinken live. Alleen bandruis kan niet verhullen dat dit een al wat oudere opname is. De luidspreker laat het hele bereik van laag to hoog mooi in balans klinken. Top!

KEF Reference 203 MK2Als laatste wil ik nog de luisterindrukken van de CD Amused to Death van Roger Waters optekenen. Een paar maanden geleden heb ik de Limited Gold Disc Edition van deze schijf tweedehands via internet kunnen bemachtigen. Kenners weten dat dit een prachtige opname is, hoewel het niets met de natuurlijkheid van de opname te maken heeft. Hier is door toepassing van speciale technieken (Q-sound) ruimtelijkheid verkregen. In mijn luisterruimte komt die ruimtelijkheid perfect tot zijn recht en de 203 van KEF doet daar een grote schep bovenop. Stemmen en klanken lijken van achter (!) de luisterplaats te komen, en sommige nummers wekken een zinderende adembenemende spanning op. Deze plaat vraagt 200% aandacht van de luisteraar, maar als je die aandacht geeft, in combinatie met goede apparatuur en een goede akoestiek, dan is het een hele indrukwekkende belevenis waarbij je wordt meegezogen in de muziek. Prachtig, de KEFs lieten me ontzettend genieten!


Conclusie.


Wat een fantastische luidspreker! Zeer fraai uiterlijk, zeer mooi afgewerkt en een zeer mooie klank. Niet opdringerig, zeer in balans. Snel in het laag, met veel detail. Niet de laagste octaaf in de huiskamer, maar alles erboven klinkt zoals het hoort. Wel vereist deze luidspreker kwalitatief goede apparatuur, maar wie dit koopt speelt niet met een setje van een dozenschuiver. Leverbaar in diverse kleuren: zwart, kersen of maple (echt houtfineer!). Enige obstakel voor veel mensen zal de prijs zijn. 2.600 euro per stuk is veel geld, maar ze zijn het waard. Jaren luisterplezier en een prachtig meubelstuk in je kamer krijg je er voor terug. Nog wensen? Ja, voor mij mag de hypertweeter in het zwart worden uitgevoerd. Maar als dat alles is dan kun je stellen dat KEF met deze luidspreker het predikaat "topkwaliteit" verdient!

Prijzen:
KEF Reference Model 203MK2:  2.600 euro per stuk

Meer informatie: Klik hier
 
Importeur:
TransTec BV
Brugwachter 19
3034 KD Rotterdam
telefoon 010-4147055
fax 010-4113580
e-mail: transtec@transtec.nl
website: www.transtec.nl

Gebruikte apparatuur en accessoires:
Zie my.hifi op HiFi.nl

MERK

EDITORS' CHOICE