REVIEWB&W Range

Conclusie

Rene Smit | 13 oktober 2005 | B&W Range

Een avondje LP’s draaien levert nog meer mooie verrassingen op. De kwaliteit van de Clearaudio/Benz Micro/vM PHM3 combi overklast de door mij gebruikte digitale bronnen nog steeds. Ik begin de luistersessie met een oudje van Roxy Music te weten "Avalon". Het gelijknamige nummer wordt bijna holografisch weergegeven. Het beeld is breed, diep en volkomen los van de speakers. Op de achtergrond zijn subtiel maar onmiskenbaar sissende bekkens te horen. De achtergrond zangeressen die Bryan Ferry begeleiden lijken in de ruimte te zweven. In de opname zijn veel percussie instrumenten gebruikt die heel goed individueel te horen zijn zonder dat een bepaald instrument de overhand krijgt. Gerry Rafferty’s album "City to City" is een klassieker met onder andere "Baker Street" en uiteraard de gelijknamige titelsong.

B&W 705N (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

Helaas is de opname kwaliteit niet van eenzelfde niveau en heb ik met een hoop speakers de neiging het volume naar beneden aan te passen. Of in het ergste geval de plaat zelfs niet te draaien. Zoniet met de 705’s, het geheel wordt swingend weergegeven en naast het feit dat ik het gehele album afluister in plaats van na 1 of 2 nummers te stoppen, hoor ik details die me nooit eerder opgevallen zijn. Van een heel andere orde is de LP "Between the lines" van zangeres Janis Ian. Haar breekbare stem komt volledig tot zijn recht met de speakers, heel fragiel staat ze volkomen los in de ruimte. HeHe volkomen los in de ruimte.ig tot zijn recht met de speakers, heel fragiel staatfluister tranentrekkende leed van tienermeisjes bezongen in het lied "At seventeen" is zo mogelijk nog emotioneler dan ik het al eerder hoorde. De blazers die op deze track te horen zijn kunnen wel eens verworden tot een brei, maar met de B&W speakers zijn ze uitstekend individueel te volgen.


Conclusie


Na een aantal weken luisteren naar de speakers is duidelijk dat de B&W 705N een aantal grote plussen kent en eigenlijk nauwelijks minnen. Het midden en hoog is delicaat, open en helder. Zonder dat er de aandacht op gevestigd wordt zijn details hoorbaar die op andere speakers achterwege blijven of zelfs gemaskeerd worden. Het.askeerd wordterwege blijven of enigzins er. Zonder dat er de aandacht op gevestigd wordt zijn er details hoorbaar die op ande mooie is dat de speakers dit doen zonder enig spoor van analytisch weergeven, waardoor het mogelijk is uren achter elkaar van muziek te genieten zonder vermoeid te raken. De laagweergave is enigszins terughoudend in hoeveelheid maar bijzonder droog en strak. Dit eventuele "gemis" kan altijd aangevuld worden met een kwalitatief hoogwaardige subwoofer, eventueel ook uit de B&W stal. Het uiterlijk van de speakers is uitgesproken maar dusdanig dat het toch een groot publiek zal aanspreken. Aan de uitvoering en afwerking is te zien dat B&W niet voor niets één van DE luidsprekerfabrikanten is waar andere zich aan moeten meten.

B&W 705N (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

Het kiezen van speakers blijft te allen tijde een kwestie van persoonlijke voorkeur en het sluiten van compromissen. Voor mijzelf sprekend kan ik niet anders dan concluderen dat B&W met de 705N een product op de markt zet dat voor de gevraagde 1398, - euro voor een set exclusief stands bovengemiddeld presteert. Met lede ogen zag ik daarom de speakers na de recensie periode richting de importeur vertrekken. Mocht u in de markt zijn voor een monitor speaker in deze prijsklasse, doe uzelf dan niet te kort en zet ze op uw shortlist om te beluisteren voor u een definitieve beslissing neemt. Van harte aanbevolen.

 

Prijzen:
B&W705N 1398 euro per set
FS700 stands 298 euro per set

Importeur:
B&W Nederland
Brugwachter 9
3034 KD Rotterdam
Tel. 010-4134422
www.bwspeakers.com

Gebruikte Hardware: 

  • vM MA240 geïntegreerde versterker
  • vM PA535 eindversterker voor bi-amp
  • vM PHM3 phono versterker
  • vM Philips DVD963Sa SA-CD/DVD/CD speler
  • M-Audio Superdac 2496 d/a converter
  • Clearaudio Champion draaitafel
  • Benz Micro MC20e element
  • Cambridge Azur 540D DVD speler
  • Klipsch KSW10 subwoofer
  • Kabels en accessoires: vM SC3R, Supra Ply3.4, Siltech SQ88Classic MKII, Sharkwire subwooferkabel, Alphason audiorack, Masterbase en Vibrapod dempers.

MERK

EDITORS' CHOICE