REVIEWDynaudio

Ten slotte

Guido de Kanter | 05 januari 2006 | Dynaudio

Tenslotte: als in dit verhaal de indruk is ontstaan dat de recensent een luisteraar is voor wie de Loudness-knop de belangrijkste voorziening is in heel de installatie, dan klopt die niet. Mijn zeer gevarieerde muzieksmaak is een hobbel die alle apparatuur die ik bespreek te nemen heeft, wat op zijn beurt een weetje is voor alle lezers van deze site. Ik heb één installatie, en die moet alle muziek die me lief is –zij het Mozarts Versperae solennes de confessore of Sepultura– goed weergeven. Apparatuur moet bij mij (sorry voor het platgetrapte cliché) allround zijn, en dat betekent, heel praktisch, dat ik niet snel enthousiast raak van kandidaten die een paar fantastische eigenschappen hebben en tegelijk ook matige. Er is altijd wel muziek in mijn collectie waarmee het dan spaak zal lopen. Ik wil dynamiek en subtiliteit, attack en rust, detail en mildheid, ruimte en directheid. Dat deze waarden allemaal in zekere mate met elkaar op gespannen voet staan, hoeft niemand me uit te leggen. Toch moeten overal minstens voldoendes worden gescoord om me blij te maken, en bij meerdere onvoldoendes raak ik ontevreden.

Ik verexcuseer me niet voor het muziekdieet dat ik volg, noch voor wat ik me voorstel van goede apparatuur. Anderzijds heb ik geen enkele moeite met anderen als zij op basis van totaal andere luistergewoonten tot een totaal ander oordeel komen. Zoals René van Es, in de second opinion die volgt.


Conclusie

De Dynaudio Audience 42 is een fraai afgewerkte speaker, die wat betreft materiaalgebruik en technische verfijning veel waar voor zijn geld biedt. Helaas viel de gehoormatige prestatie bij sommige muzieksoorten tegen. Een allrounder is het zeker niet. Met zijn ontspannen, altijd-keurige klank zal hij evenwel zeker vrienden vinden.


Gegevens:
Merk en type: Dynaudio Audience 42
Prijs: 595 euro per set
Importeur: Dynaudio Nederland, Groningen: 050-5710710
Principe: 2-weg, basreflex
Uitvoeringen: kersen, pallisander, zwart
Ingang: single-wired
Gevoeligheid: 86dB (opgave fabrikant)
Impedantie: 4 ohm nominaal (opgave fabrikant)
Afmetingen: 17x28x25 cm (BxHxD)
Gewicht: 4,8 kilo/stuk
Made in: Denemarken


Partners en concurrenten:
Philips DVD-963 SA (DVD/Sacd/Cd/Mp3-speler)
Behringer UltraMatch SRC 2496 (Upsampler/herklokker/DAC)
Proceed PDT3 (DAC)
Kenwood KA–7090R, Arcam A80 (Versterker)
B&W DM–303 (Luidspreker)
Kimber PBJ, Kimber Timbre, WireWorld Oasis (Interconnect)
Kimber 4PR, Kimber 4TC, Kimber 8TC (Luidsprekerkabel)

MERK

EDITORS' CHOICE