Inbouwen

Genoeg theorie nu. Laten we de doos die gebracht is open maken. Daar vinden we vier nieuwe luidsprekers, waarbij de middentoners op een ingenieuze manier aan elkaar zijn gekoppeld om transportschade te voorkomen. De delicate membranen van de H3 tweeters zijn beschermd door aluminium deksels. Een losse derde deksel is ook meegeleverd om tijdens de ombouwfase te gebruiken. Verder halen we twee CPC wisselfilters uit de doos. Duidelijk zichtbaar zijn de zeer forse condensator, de CPC module en de spoel. Uit een aparte doos komt de installatie handleiding, een hele verzameling boutjes, ringetjes en moertjes, een set gereedschap en twee paar luidspreker kabels. Deze kabels zijn van Avantgarde’s eigen merk verzilverd koper met een coaxiale opbouw. Als alles is uitgestald op tafel, maakt het geheel een heel verzorgde en kwalitatief hoogstaande indruk.


    
Ondanks de aan onze IT achtergrond haast verplichte manier van werken, lezen we eerst de handleiding. Ja, een echte uitvoering van het RTFM, Read The F*ing Manual. Dit blijkt (weer eens) een goede actie. We veronderstelden eerst dat de luidsprekers op hun rug moesten om ze uit elkaar te halen. Dit blijkt niet nodig en ze kunnen gewoon blijven staan. Het is enkel nodig om vier handen beschikbaar te hebben.

De upgrade begint bij het uitzetten van de subwoofers en het loskoppelen van de luidsprekerkabels. Vervolgens draaien we de drie bouten los waarmee de middentoon hoorn aan het rek is verbonden. Hier komen de extra handen van pas om de hoorn in zijn geheel uit het rek te tillen en met de flens naar beneden op de grond te zetten. Gebruik wel een zachte ondergrond want de lak is anders snel beschadigd. Nu wordt het achterpaneel van de hoorn losgeschroefd zodat de interne bekabeling kan worden losgesoldeerd. Een stevige soldeerbout die goed heet wordt is wel nodig. Nu kan het achterpaneel worden weggelegd. Daarna verwijderen we het dempingmateriaal uit de buis en draaien de moeren los die de hoorn aan de buis koppelen. Hierna is de buis van de hoorn te halen – in ons geval door even een klap tegen de buis te geven - en ligt de luidspreker bloot.

We verwijderen de luidsprekerkabel van de middentoon luidspreker en met het meegeleverde gereedschap is de luidspreker en de houten tussenring te verwijderen. Hierna monteren we de nieuwe aluminium tussenring en de veel zwaardere en grotere nieuwe Alnico luidspreker eenheid met nieuwe bouten. Als ook de nieuwe kabel met FastOn connectoren is aangesloten kan de buis weer worden teruggeplaatst. Een beetje huishoudzeep op de rubber afdichtingsring tussen buis en hoorn maakt het plaatsen wat eenvoudiger. Nu gaat het dempingmateriaal weer terug in de buis. Hierna kan de interne kabel aan de WBT connectoren van het achterpaneel worden gesoldeerd en vervolgens kan het weer worden vastgezet.  Met vereende krachten hangen we dan de hoorn terug in het rek.

Nu komt de tweeter aan de beurt. Hiervoor hoeft de hoorn niet uit het rek. Het volstaat het achterpaneel los te schroeven om daarna de interne kabel los te maken van het wisselfilter. Het achterpaneel leggen we dan op zij. Aan de voorkant van de hoorn draaien we de vier bevestigingsschroeven los met de geleverde “schroevendraaier om een hoekje”. Nu is de tweeter hoorn samen met de tweeter zelf uit nemen en na het loshalen van de kabel kan ook de tweeter op de tafel worden gelegd.    



De tweeter met het naakte glimmende aluminium membraam ziet er kwetsbaar uit. Daarom is een extra deksel onderdeel van de upgrade kit. Als dit deksel over de tweeter zit, kunnen we deze omdraaien om de kleine hoorn te verwijderen en deze dan op de nieuwe H3 tweeter vast te zetten. Als we de nieuwe tweeter omdraaien en de beschermende deksel verwijderen zien we geen glimmende aluminium koepel, maar een mat grijze. Voorzichtig verbinden we de interne kabel aan de nieuwe tweeter.   

Gewapend met vier verse bouten en afstandbussen monteren we de tweeter weer op zijn plaats. Dit valt nog niet mee. De nieuwe magneet is verbazingwekkend sterk en heeft een grote voorliefde voor de metalen zijkant van de behuizing.

Terug aan tafel verwijderen we het oude wisselfilter en vervangen het voor het nieuwe. Bij de bestelling is het aan te raden op te geven welk type WBT connectoren op het achterpaneel van de tweeter zitten. Er zijn WBTs gebruikt die te lang zijn om het nieuwe wisselfilter te kunnen plaatsen. In ons geval past het nieuwe filter zonder problemen en hoefden de WBTs niet te worden vervangen.
 Het nieuwe wisselfilter zit snel op zijn plaats en dan kan het achterpaneel weer terug richting hoorn. Daar even opletten dat de interne kabel aan de bovenkant van de horizontale strip in de buis komt. Dit vergemakkelijkt de plaatsing van het achterpaneel.

Hiermee is de upgrade gedaan en kan deze luidspreker weer op zijn plek en aangesloten worden. De upgrade van de andere Duo verloopt net zo eenvoudig. Van uitpakking van de doos, het lezen van de gebruiksaanwijzing, het uitvoeren van de upgrade en het weer inpakken van de vervangen spullen, kost de gehele actie ons 3,5 uur. Volgens Avantgarde is dit de gemiddelde tijd.

MERK

EDITORS' CHOICE