REVIEWPanasonic

Installatie en instelling

De Panasonic TH-42PV70 wordt standaard geleverd met een verzwaarde, plastic voet waarmee het toestel op een meubel geplaatst kan worden. Wanneer het televisietoestel voor de eerste maal wordt ingeschakeld verschijnt een installatiemenu welke intuïtief te doorlopen is. De taal kan worden geselecteerd waarna de televisiekanalen automatisch geïnstalleerd kunnen worden. Het plasmascherm beschikt enkel over een analoge tuner, het aansluiten van een externe digitale decoder annex tuner is met een dergelijk scherm zeker aan te bevelen, daar in veel situaties het analoge signaal niet toereikend is voor een goede beeldkwaliteit op een dergelijk formaat scherm.

Via het hoofdmenu kan men uit een viertal submenu’s kiezen om de diverse instellingen te regelen. Het menu ‘VIERA link’ stelt u in staat om allerlei randapparatuur aan te sluiten en te bedienen via het plasmascherm mits deze uiteraard ook zijn uitgerust met de VIERA-link. Ik heb deze functie helaas niet kunnen testen aangezien ik niet de beschikking had over de benodigde randapparatuur, maar kan u met zekerheid vertellen dat een dergelijke functie uitermate handig kan zijn. Zo kunnen randapparatuur onder andere automatisch in- en uitgeschakeld worden zonder hiervoor een extra handeling via - vaak een andere - de afstandsbediening te hoeven verrichten. Ook kan bijvoorbeeld de Home Theater set worden bediend met de afstandsbediening van de TH-42PV70.

Panasonic TH-42PV70

Via het menu ‘Geluid’ en ‘Instellingen’ zijn er allerlei mogelijkheden voor geluidsinstellingen en meer algemene instellingen die met het plasmascherm zelf te maken hebben. Het menu ‘Beeld’ is voor de videofiel wellicht het meest interessante menu aangezien hier de functies zitten voor de instellingen die te maken hebben met de beeldweergave en dus direct met de beeldkwaliteit. Helaas voor de doorgewinterde tweaker bevat dit menu slechts de meest gebruikelijke functies, de plug-n-play adept echter zal opgelucht adem kunnen halen aangezien met zelfs deze selectieve instellingsmogelijkheden al snel een goed resultaat behaald kan worden. Om te beginnen kunt u een keuze maken uit een basisbeeldinstelling waaruit te kiezen valt voor een dynamische instelling, normaal of een zogehete cinema instelling. De dynamische instelling jaagt elke videofiel de schrik op het lijf en lijkt mij een typische demonstratie-instelling voor de showroom, oftewel een demonstratie van hoe beeldweergave er niet dient uit te zien. Combineert men de basisbeeldinstelling ‘cinema’ met de instelling ‘warm’ uit het kleurtemperatuur instellingsmenu dan is echter al vrij snel een behoorlijk goede beeldweergave te realiseren. De greyscale en color tracking zijn in deze stand al behoorlijk dicht bij de juiste waardes en het zou mooi zijn mocht elke televisietoestel met een dergelijke nauwkeurigheid bij de consument worden afgeleverd. Dichtbij betekent echter niet dat het dan ook al perfect is, er valt zeker nog winst te behalen met een degelijke kalibratie van het toestel.

Panasonic TH-42PV70

De voor de hand liggende instellingen zoals contrast, helderheid en scherpte zijn uiteraard in te stellen en het verdient de voorkeur om dit ook zeker te doen. Vreemd is het bijvoorbeeld om in de handleiding te moeten lezen om op te passen met stilstaande beelden in verband met inbrandingsgevaar, terwijl de contrastsetting af fabriek op maximaal staat? Tint is ook aan te passen echter enkel wanneer het toestel een NTSC signaal ontvangt, zoals het ook hoort daar in ons PAL signaal geen tint zit verwerkt. Naast deze gebruikelijke instellingsmogelijkheden vinden we nog een drietal andere instellingsmogelijkheden welke betrekking hebben op het vlak van digitale beeldverbeteringen. MPEG noise reductie, Picture noise reductie en een 3D comb filtering. De eerste twee zijn gericht op het onderdrukken van ruis terwijl de derde een filtering is voor interferenties tussen de luminance en chrominance. Hoewel dergelijke beeldverbeteraars vaak veelbelovend worden uitgelegd is het verstandig te beginnen om deze opties simpelweg uit te schakelen daar ze vaker de beeldkwaliteit aantasten dan goed doen. Vooral ruisonderdrukkers zijn goed in staat om, naast inderdaad het verwijderen van ruis, de fijne details uit het beeld te filteren en de entropie meer slecht dan goed te doen.


EDITORS' CHOICE