Analoog versus digitaal?

Ruud Jonker | 04 oktober 2007 | Symphonic Line

Een grammofoonplaat is absoluut de maatstaf onder voorwaarde dat de combinatie van element, arm en phonoversterker op elkaar afgestemd is. Op die plaat staat informatie tot 50000Hz. De analoge aftasting is organischer ten opzichte van ons zenuwstelsel. Het gehele universum is niet digitaal opgebouwd maar analoog. Dat zeg ik als metaphysicus en filosoof.
In de natuur is niets echt volledig symmetrisch opgebouwd, dus dat heeft ook weinig zin voor elektronica. Ook de hersenhelften zijn niet volledig symmetrisch opgebouwd. Natuur functioneert anders dan techniek. Eigenlijk zouden we de techniek een beetje méér organisch moeten maken.
Ik heb veel plezier van de platenspeler met het massieve 24kg plateau (Symphonic Line bouwt ook platenspelers). Alles is massief en er is een overbemeten netdeel met een klasse-A sturing. Toen de cd-speler kwam heb ik eerst geweigerd daarnaar te luisteren. De eerste converterchips waren mij niet goed genoeg. Na de komst van de 20bit-converters brachten we een speler uit, maar die moest niet zo onnatuurlijk klinken als de meeste spelers op de toenmalige markt. De grammofoonplaat werd als maatstaf genomen. We ontdekten dat er een probleem was in de filterfrequentie van de cd-speler. Door het zogenaamde brickwall filter onder handen te nemen, werd de speler veel ruimtelijker. Een ruimtelijkheid die wél degelijk op de cd´s geschreven stond.


Je luistert met je hele lichaam?

Eigenlijk doet iedereen dat, maar dat is nog niet beschreven. Waarneming gaat niet alleen via de oren. Ook de huid en de andere zintuigen spelen een rol. Het is een gesommeerd systeem dat als totaal een beleving veroorzaakt. Als je daarvoor open staat, dan neemt de waarneming toe. Je wordt je bewust van veel méér frequenties en tussentonen. Bij een goede opname kun je de bewegingsrichting van de lucht waarnemen. Als er géén muziek is, kun je de vibrerende luchtbeweging in de opnameruimte waarnemen. Als je een opname uit 1963, van bv. Fritz Wünderlich, hoort dan moet die spelen zoals die toen werd opgenomen. De opname moet dan niet klinken alsof deze in 2007 werd gemaakt. Veel recensenten maken die fout. Ze menen dat zo´n opname moet klinken alsof die in 2007 werd gemaakt. Het totale gamma van frequenties moet feitelijk overgebracht worden, zodat elke cd of plaat en heel eigen individuele signatuur krijgt. Als het allemaal gelijk klinkt, dan klopt er iets niet. Dat is eigenlijk waar het om gaat.
Voor een klant zijn, naast de geluidskwaliteit, nog andere dingen belangrijk. Het produkt moet een lang leven hebben en het moet degelijk gebouwd zijn met goede componenten. Onze oudste producten worden vandaag de dag nog steeds verder ontwikkeld. Het product is massief met dikke frontplaten en feitelijk een tijdloos ontwerp. Vandaag is erg belangrijk dat de klant een waardevol product krijgt voor het verdiende geld. We zien er daarom op toe dat de prijs/kwaliteitsverhouding klopt. Ook bij de voorversterkers geldt dat men nergens ter wereld een beter product kan kopen voor de gedane investering.     


Holisme versus audiofiel luisteren

Fascinerende gezichtspunten en niet alléén theorie. Symphonic Line is gevestigd in Duisburg. De werkplaats en luisterruimte zijn ondergebracht in een aantal geschakelde, half onder de grond liggende, basements van een groot appartementencomplex. Geheel in stijl worden hier groene thee en andere filosofische gedachten inspirerende bladextracten geserveerd. Samen met Ben Hoedjes, de Nederlandse importeur van het merk, wordt een poging ondernomen om het logische systeem van ordening in de wandhoge platenkast te ontdekken. Het is niet gelukt. Geen enkel wiskundig model binnen het Newtoniaanse paradigma verklaart op afdoende wijze de plaatsingssystematiek. Voer dus voor een datamining-exercitie.
Het luisteren laat direct alle kenmerken horen die inherent zijn aan werkelijkheidsweergave. Uit het interview blijkt dat je dat zo niet mag zeggen. Je moet oppassen dat je niet teveel de aan lager wal geraakte- en in de goot verdwaalde audiofiel of recensent uithangt. Die luisteren niet naar muziek, maar alleen naar een uiteengerafeld setje eigenschappen, dat per item gekleurd en misvormd is, door via marketing en kontakt met mede-audiofielen opgezogen denkbeelden. Holistisch luisteren naar muziek leert dat er iets fundamenteel klopt in een Symphonic Line systeem. De analyse komt later, terug in ons land en uit de buurt van Rolf.


De luisterruimte

De ultieme ´place to be´ en jachtterrein van de audiofiele inquisitie. In deze multimediale grot sleur je een vriendin binnen aan haar blonde haren. De overige ingrediënten voor een leuke luisteravond bestaan uit een Symphonic Line RG10, twee Dynaudio´s, kabels van Twisted Pair Design, een EMT, een cd-speler en Sonny Rollins at the Village Vanguard (Blue Note 1522).


EDITORS' CHOICE