De Antila Cd-speler

Bert Dekker | 08 november 2007 | Leema Acoustics

De solide indruk die de Tucana versterker achterliet wordt herhaald bij het uitpakken van de Antila cd-speler. Deze weegt een stuk minder dan de Tucana, maar zijn 12 kilogram verraadt ook hier een solide bouw. De stevige behuizing en de – voor een cd-speler - forse ringkerntrafo zijn hier debet aan. De koelribben aan weerszijden wegen ook nogal wat, maar ik vermoed dat deze met name een optische functie hebben. Gedurende de hele testperiode werden deze eigenlijk niet eens lauw, laat staan warm.

Leema Antila

Was de Tucana al een beauty om te zien, de Antila doet daar nog een schepje bovenop. Net als bij de Tucana is de aan/uit knop op de achterkant te vinden. Ook hier wordt duidelijk gesuggereerd dat het apparaat te allen tijde ingeschakeld dient te blijven voor de beste klankmatige resultaten. Om het stroomgebruik echter tot een minimum te beperken kan men met de rechterknop op de voorkant het apparaat op stand-by zetten. Zodra deze functie wordt gekozen is in het scherm een vriendelijk “bye-bye” te lezen: de Antila gaat in de ruststand. De analoge circuits blijven echter op temperatuur. Een optimale geluidskwaliteit is daarmee direct na inschakelen van het apparaat gegarandeerd.

Aan de achterkant tref ik een gebalanceerde en ongebalanceerde RCA uitgang aan. Verder nog een optische en een digitale uitgang. Ook blijkt de Antila net als de Tucana via het LIPS systeem te verbinden met de overige componenten. Op de IEC aansluiting kan een losse netkabel aangesloten worden.

Leema Antila

De binnenkant is sober maar doordacht opgebouwd. Een Philips VAM loopwerk doet dienst als transport, het binnenwerk ziet er eenvoudig - lees minimalistisch - uit. Op de print tref ik vrijwel uitsluitend discrete componenten van hoge kwaliteit aan, hier is duidelijk ingezet op het adagium “minder is meer”. De forse ringkern die net zo goed dienst kan doen in een stevige versterker garandeert een stabiele stroomvoorziening. Dit zal de geluidskwaliteit zeker ten goede komen. Ik verwacht een stabiel beeld met een groot dynamisch bereik.

De echte verrassing op de print is te vinden in de vorm van een zeer doordachte D/A conversie. Maar liefst 20 DAC’s vormen het muzikale hart van deze bijzondere cd-speler. Een zeer ongebruikelijke keuze, daar het gevaar bestaat dat er nogal wat tijdfouten geïntroduceerd (jitter) kunnen worden. Al deze DAC’s werken samen en simuleren één DAC waarin elke mogelijke tijdfout vrijwel tot een minimum wordt gereduceerd. Ook is de ruisvloer dankzij deze techniek tot een minimum beperkt. De Antila weet daarmee zelfs de kleinste details die op de zilverkleurige schijfjes verborgen zijn te ontrafelen.


EDITORS' CHOICE