REVIEWSonos

Luisteren naar de Sonos Bundle 130

Rene Smit | 06 december 2007 | Fotografie Rene Smit | Sonos

De ZP80 heb ik de huiskamer een onopvallend plaatsje in de buurt van de router gegeven, de controller in de cradle heb ik expres wat meer in het zicht geplaatst. De afwerking en uitstraling laten dat zonder meer toe. Alle onderdelen van de bundle kennen overigens eenzelfde hoge afwerkinggraad tot en met de verpakking. De gebruikte materialen zijn van hoog niveau en de fit and finish is onberispelijk. Om het systeem te testen heb ik wat CD’s opgeslagen op de harde schijf van mijn computer in ongecomprimeerde vorm. Het Sonos systeem kan met vele soorten bestanden overweg zoals: MP3, WMA (beveiligd en onbeveiligd), AAC, AIFF, FLAC, Apple Lossless, Ogg Vorbis en WAV.

Met het scrollwheel kies ik de juiste ruimte en vervolgens ga ik naar de Music Library waar ik op diverse manieren de bestanden kan benaderen. Ik kan kiezen voor: album, artiest, track of genre. Wanneer er via de zoekfuncties een selectie is gemaakt kun je er voor kiezen direct te luisteren of een soort wachtrij aan te maken en de muziek op een later tijdstip af te spelen. Ook is er de mogelijkheid de tracks in een playlist te plaatsen. Deze playlist(s) kun je vervolgens benoemen en te allen tijde oproepen. Op die manier is het mogelijk voor elke gelegenheid een playlist aan te maken bijvoorbeeld voor een feestje of een diner bij kaarslicht. Bijna onnodig te zeggen dat er een uitgebreide timer en wekfunctie aanwezig is, handig in de slaapkamer. Zo kun je ontwaken met je favoriete muziek. Met één controller is het mogelijk 16 ruimtes aan te sturen en is het Sonos systeem zelf uit te breiden tot maximaal 32 verschillende zones. Alle individuele ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar naar “eigen” muziek luisteren. Met de zogenaamde “Party mode” speelt in alle ruimtes dezelfde muziek, of maak je zelf een selectie van een aantal ruimtes. Wanneer je een opsomming ziet van het aantal functies en mogelijkheden van het Sonos systeem zou je kunnen concluderen dat de bediening ingewikkeld of onduidelijk is. Dat is totaal niet het geval en de lijn van het supereenvoudige installeren zet zich voort in de bediening.

Vanaf de bank scroll ik met de controller door de albums die ik op de computer heb opgeslagen. Maak een keuze en druk op de “play” toets. Binnen een seconde wordt verbinding gemaakt en klinkt muziek uit de speakers. De kwaliteit van de weergave is zonder meer goed te noemen. De in mijn geval ongecomprimeerde bestanden klinken bij intensief luisteren weliswaar een fractie minder dan de originele CD maar in de verste verte niet als een neuzig en afgevlakt MP3 bestandje. Bij het beluisteren van het laatste album van Trijntje Oosterhuis met songs van Burt Bacharach is er voldoende ruimtelijkheid. De instrumenten zijn los van elkaar te onderscheiden en koperblazers hebben nog steeds het zo kenmerkende randje scherpte. Het hoog klinkt lekker open en gedetailleerd. Al luisterend naar Trijntje selecteer ik met de controller al een volgende track van een ander album en die begint zodra het nummer van Trijntje ten einde is. Het vloeit naadloos in elkaar over, geen hiaat, hapering of zelfs maar een seconde pauze. Zo kun je een complete wachtrij samenstellen uit verschillende albums die vervolgens achter elkaar worden afgespeeld. Het gemak waarmee het systeem werkt zorgt er voor dat ik de hele avond lekker op de bank blijf zitten om muziek te luisteren. Misschien dat Sonos ook een bundle kan samenstellen waarbij een serveerster hoort zodat je ook voor een hapje of een drankje niet meer hoeft op te rijzen. Iemand met een uitgebreide CD collectie zal even tijd moeten investeren om alles op een harde schijf over te zetten maar kent daarna een ongekend gebruiksgemak. Nooit meer op zoek naar juist dat ene nummer. Nee, met het Sonos systeem is de tijd tussen zoeken van een track en het beluisteren ervan slechts enkele seconden van elkaar verwijderd. Een meer dan dikke plus voor gebruiksgemak. Tot nu toe heb ik alleen in de huiskamer geluisterd waar zowel computer, router en Sonos systeem relatief dicht bij elkaar staan en storing weinig kans maakt. Hoe klink het 2e systeem in de slaapkamer met twee betonvloeren ertussen?

Nieuwsgierig loop ik naar boven met alleen de controller in de hand. Eenmaal boven selecteer ik de desbetreffende ruimte. Ik zoek de zojuist beluisterde track van Trijntje Oosterhuis en kan blij constateren dat er in ieder geval qua reactie tijd totaal geen verschil is. Ook boven klinkt er na een seconde muziek uit de speakers. Plots beschik ik over een hoogwaardige 2e audioset zonder draden te hoeven trekken of ander fratsen uit te halen. De meegeleverde Sonos speakers klinken redelijk transparant maar vragen aandacht qua plaatsing. Ze hebben snel de neiging een wat dreunerig laag te laten horen, zorg voor voldoende afstand tot de achterwand zodat de reflexpoort aan de achterkant van de speaker vrij kan ademen. Overschakelen naar bijna 6x duurdere PMC DB1+  speakers geeft duidelijk hoorbaar verbetering, toch zijn voor 179 euro per set de Sonos speakers zonder meer de moeite waard. Ook boven speelt de Sonos set probleemloos en absoluut zonder haperingen. Commando’s van de controller worden vlekkeloos en snel verwerkt. Gedurende de maanden dat ik het systeem in huis had heb ik in beide ruimtes niet één maal problemen gehad. Alweer een plus op het conto erbij.

Om nieuwe muziek te ontdekken blijft radio een medium van formaat. Internetradio gaat daarin nog een stap verder. Het aanbod aan zenders is welhaast onbeperkt met voor elk wat wils. Door het in huis halen van een Sonos systeem beschik je gelijk over Internet radio in alle aangesloten ruimtes. Het vinden van een passende zender is een fluitje van een cent door de uitgebreide zoekmogelijkheden. De kwaliteit van de verschillende zenders wisselt en het Sonos systeem laat dat duidelijk horen. Zelf luisteren we voor het slapen gaan regelmatig naar Candle Light Radio in combinatie met de sleep functie van het systeem.

Een beetje in het verlengde van internetradio is de mogelijkheid een abonnement te nemen op een zogenaamde Music Service. Helaas zijn deze diensten nog niet beschikbaar voor Europa. Dat heeft alles te maken met rechten die betaald moeten worden, wat in Europa anders geregeld is dan in Amerika. Een contract dient land voor land geregeld te zijn. Loop volgend jaar hoopt Sonos de services voor de Benelux beschikbaar te hebben. Tijdens een uitgebreide demo bij Sonos heb ik wel kennis kunnen maken met de mogelijkheden van een dergelijke service. Daarvoor is gebruik gemaakt van provider Rhapsody. Amerikanen die zich abonneren op deze provider hebben op dit moment de beschikking over 1,3 miljoen tracks (liedjes) die met 1 druk op de knop te beluisteren zijn. De zoekfuncties binnen Rhapsody zijn bijna eindeloos te noemen. Je kunt direct een artiest of album kiezen. Je kunt ook eerst een bepaald genre kiezen en vervolgens pas op zoek gaan naar een bepaalde artiest. Bijna dagelijks worden tracks en albums toegevoegd en middels een aparte menuregel kun je nieuwe toevoegingen direct opzoeken en beluisteren. Standaard kent Rhapsody al genre gerelateerde playlists waarbij je zelf helemaal niet meer hoeft te zoeken. De kwaliteit van de aangeboden tracks is goed te noemen. Naast deze mogelijkheden beschikt Rhapsody net al andere providers over Internet radiozenders.


EDITORS' CHOICE