REVIEWRestek

kBit

Wie efficiënt op zoek wil gaan naar hoogwaardige uitzendingen kan met de menuknop op de Restek simpelweg overschakelen naar een infoscherm dat aangeeft hoe goed het binnenkomende signaal is. Je leest dan bijvoorbeeld: 337 kBit en 48 kHz. Maar soms ook iets dat eerder aan een MP3 speler doet denken.

Overigens biedt de Mini Sat net als andere highend audioapparatuur de nodige instelmogelijkheden, zoals upsampling (de lijst loopt van 44,1 tot 192 kHz), de bitinstelling (16 tot 24 bit) en naar keuze traag of snel ingrijpende filters. Dat biedt gezamenlijk de mogelijkheid het geluid in soms subtiele details aan eigen smaak aan te passen. Ook niet onbelangrijk is de mogelijkheid om in de Restek een volumeregeling in te stellen. Zodat hij dus direct aan een eindversterker kan worden gekoppeld. Maar dat is natuurlijk ook handig bij gebruik op een highend versterker zonder afstandbediening.

Overigens doet de ingebouwde Restek DAC in vergelijking met onze losse DAC met zijn eigen voeding zo goed werk dat we ons afvroegen waarom er eigenlijk geen digitale ingang op de Mini Sat zit. Hij zou menig CD- en DVD-speler immers een tweede jeugd kunnen geven. Op een niveau waar ze voorheen niet eens van konden dromen. Elschot draait er niet omheen waarom die aansluiting er niet is: ,,We werken ook aan een digi-voorversterker in dezelfde prijsklasse – tegen de duizend euro dus – en die zou dan concurrentie krijgen van onze eigen Mini Sat. Dat leek ons geen goed idee.â€


Mini Sat 2

We leggen Elschot meteen een paar andere suggesties en minpunten voor die we in onze blocnote hebben staan. In grote lijnen mag de Mini Sat dan letterlijk en figuurlijk een uitvinding zijn, maar hij is wel heel erg op de Duitse consument gericht. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zenders te ontvangen die achter de CanalDigitaal decoder verstopt zitten. Daar heb je namelijk altijd een smartcard voor nodig en die kun je bij de Mini Sat helaas nergens inprikken. Zodat we bijvoorbeeld de Top 2000 van onze favoriete zender Radio 2 gewoon over de kabelradio moesten beluisteren. En niet in een hogere kwaliteit via de satelliet.  

Gelukkig staat er in ons geval al een aardige ‘gewone’ satelliettelevisieontvanger in het audiorek en bleek die via onze DAC ook heel aardig te beluisteren. De Mini Sat wint het, maar veel scheelt het niet. Dat zou voor instappers overigens een interessant alternatief kunnen zijn: een gewone satelliettelevisie- en radio ontvanger die zijn kunsten vertoont via een externe DAC. Jammer genoeg is die combinatie al gauw duurder dan een Mini Sat, maar het voordeel is wel dat je meteen ook in hoge kwaliteit tv kunt kijken.
Elschot geeft toe dat die beperkingen van de Mini Sat lastig kunnen zijn. Nu het apparaat tot verrassing van alle betrokkenen als warme broodjes over de toonbank gaat, is er budget vrijgemaakt om een nieuwe versie met wat extra’s te ontwikkelen. ,,We verwachten tijdens de High End Show in München – in mei – met een Mini Sat te komen waar een zogenaamde CI is ingebouwd. Zodat je bijvoorbeeld het kaartje van CanalDigitaal kunt gebruiken. Overigens komt er ook een flashgeheugen in, waarop je dan muziek kunt opnemen.â€


Nieuwe software

Ook aan de oplossing van een ander bezwaar wordt – mede naar aanleiding van onze vragen – gewerkt. Bij ons in de tuin staat namelijk een draaibare satellietschotel die dus signaal van meerdere satellieten kan ontvangen. Boven de evenaar hangen immers diverse satellieten op korte afstand naast elkaar. Ideaal, want bijvoorbeeld op de Hotbird satellieten is een fenomenaal muziekaanbod te vinden. Daar vind je onder andere talloze Britse radiostations. Nadat we onze Mini Sat opdracht hadden gegeven om alle muziekzenders van die Hotbirds te zoeken, leverde dat dus een boel pret op. Helaas bleek even snel dat de Astra zenders op dat moment waren gewist.
,,De Mini Sat is gebouwd voor gebruik op een vaste satelliet,†geeft Elschot toe. ,,Maar de suggestie is goed en dus komt er nieuwe software waarmee je meerdere satellietzenderlijsten kunt opslaan. Een kleine ingreep.â€


EDITORS' CHOICE