REVIEWB&W

Luisteren deel 2

Crystal Cable Piccolo

De dunste kabel in de groep en afkomstig uit de onderzoek laboratoria van Siltech. Het lijkt een fragiele kabel, maar hij is sterk. Dat komt door de pluggen die de kabel goed vasthouden en door de gebruikte high-tech isolatie materialen. Het is een echte zilverkabel, de goedkoopste in het pakket van Crystal Cable. Toch kost hij nog altijd 253 euro voor slechts 75 cm. Zelf speel ik al jaren met diverse Crystal Cable’s en waardeer hun consistente klank. Hoe hoger je de trap op gaat, des te meer informatie krijg je als luisteraar ter beschikking. De kabels gaan niet anders klinken, alleen beter. Maar wat vindt het panel ervan?Jacintha brengt rollend laag, snelheid, detail en een heel fraaie stem. De Piccolo zet Jacintha mooi naar voren, los van de band, waardoor de stem extra aandacht krijgt. Heel natuurlijk en in evenwicht. Brengt een gezonde spanning in de weergave die de aandacht vasthoudt. Klassiek heeft impact, daarna verfijning, tot in de kleine details blijft de weergave op peil. De meeste tekening in het vioolspel tot nu toe. Triangel heeft de ruimte. Ritme met de big band is overweldigend. Veel details hangen in de ruimte, omgeven door lucht. Drums zijn uitstekend en ruimtelijk. Laag zet door zonder te overdrijven. Alles klopt met deze kabel. Het zou mijn eerste keus zijn en is zijn prijs zeker waard. Maar ik ben niet alleen, wat denkt het panel. Die zijn het in meerderheid met mij eens. Slechts één panellid is ronduit “not amused” met de Piccolo. Het aardige is dat hij dat een tijd geleden ook niet was. Toen nam ik verschillende kabels mee naar zijn huis, waaronder de Piccolo. Het bewijst mij dat hij hetzelfde hoort en consequent is in zijn mening. De Piccolo eindigt vanwege zijn lage waardering op een tweede plaats en scoort 23 punten.


Van den Hul The Integration

Van den Hul maakt met The Integration een mix van technieken en materialen. De geleiders zijn volgens een fusieproces gemaakt uit een mengeling van koper, zink en zilver. De isolatie is Hulliflex in meerdere lagen, met daartussen koolstofmateriaal dat we kennen uit The First. De kabel is mechanisch niet de sterkste. Het was de enige kabel die losraakte van de plug toen ik hem uit elkaar haalde. Gelukkig pas na het luisteren. The Integration kost 220 euro voor een meter en zit daarmee midden in de prijsklasse. Hij presteert erg goed, vindt het gehele panel. Qua klank erg zuiver, misschien nog iets beter dan de Crystal Cable, alleen wat minder spannend. Opnieuw een stem die natuurlijk is. Details blijven achter, maar de weergave is wel ronder en vetter, wat passend is bij de lome Jacintha.De kabel lijkt geschapen voor klassieke muziek. Tonaal erg goed getroffen met een zuivere viool. Een weergave die langdurig zal plezieren en bij menig klassiek luisteraar het hart sneller zal doen slaan. Met de big band geen enkele reden tot klagen. Groot, diep en breed. Veel details, lekker koperwerk en een natuurlijke presentatie. Losjes en luchtig. Het levert de kabel de hoogste score van 24 punten op. Waarom deze kabel zo hoog scoort is niet eens zozeer aanwijsbaar. Zelf ben ik erg gecharmeerd van het stereobeeld, de lucht en de ruimte. Het ronde karakter maakt de kabel vriendelijk. Het is geen enkel probleem om er uren naar te luisteren. Van den Hul vroeg: “Met welke apparatuur ga je spelen? Dan weet ik wat ik moet opsturen.” Zijn keuze voor deze kabel in de samengestelde set, is een schot in de roos.


Oehlbach XXL Series 2

Mooi soepel is de bepaald niet dunne Oehlbach XXL Series 2 kabel met een prijs van 239 euro voor 1 meter. De kabel is symmetrisch opgebouwd, met geleiders die omgeven zijn door teflon. Zware en mooie pluggen, waarin siliconen is verwerkt, sieren de uiteinden. Meest opvallend aan de Oehlbach is het enorm grote, brede en diepe stereobeeld dat wordt neergezet. Ontbrak bij de goedkopere Oehlbach hoogte in het stereobeeld, deze kabel maakt dat meer dan goed. De totale indruk is iets rommeliger dan die van de Crystal Cable, ongeveer op het niveau van de VdH. Dat komt omdat het laag wat meer dichtloopt en details in de hoge tonen minder worden weergegeven.Qua presentatie is dit een geweldige kabel voor mensen die van groot houden. Een big band staat er in volle omvang, voor zover dat mogelijk is in een luisterruimte thuis. Zeker fijn om naar te luisteren en de kabel scoort over het geheel genomen bovenmatig. Hoge scores van het panel voor detailweergave en ruimte. De totaalscore van 22 punten geeft aan dat de kabel dicht bij de top zit, maar net niet mee kan komen in klank en neutraliteit. Toch wilde iedereen graag weten welk merk kabel het betrof, want hij prikkelde ontzettend de nieuwsgierigheid. De afwerking, soepelheid en robuustheid zouden zeker extra punten opleveren als daarop ook gescoord zou kunnen worden.

MERK

EDITORS' CHOICE