REVIEWB&W

Stroomverbruik

Gastauteur | 29 mei 2008 | B&W

Dat projectoren in termen van beeldoppervlak de beste prestaties voor je zuurverdiende euro’s bieden wist je al. Maar in tijden van ecologisch denken is ook het stroomverbruik niet onbelangrijk, en ook daar scoren projectoren erg goed. Een recent lcd-scherm van 32 inch verbruikt ongeveer 150 watt. Wie een 52-inch televisiescherm in gebruik neemt, kijkt al snel aan tegen een verbruik van 300 watt voor een lcd-versie en zelfs 400 watt voor een plasmaversie.

De projectoren uit deze test bezorgen je een fabelachtig 100-inch beeld voor ongeveer 250 watt als je voor een lcd-projector opteert. Wie voor DLP kiest, moet rekenen op een verbruik van een kleine 400 watt. Een groot beeldoppervlak hoeft dus echt niet gepaard te gaan met een scherp oplopende elektriciteitsrekening.

Plaatsing en gebruik

Het kan niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn, een projector heeft ook zijn moeilijke kantjes. De vereisten omtrent plaatsing en gebruik nemen daarbij een prominente plaats in. Een verduisterde ruimte is nog steeds verplichte kost voor wie de echte cinema- ervaring wil.
Lichtopbrengst en contrastverhoudingen zijn fenomenaal verbeterd, maar voldoen nog steeds niet voor de typische woonkamertoepassing. Een beetje omgevingslicht mag wel, en wie echt niet van de Batcave look houdt kan achter de zitplaatsen of achter het scherm een paar zachte lampen plaatsen, zolang die maar niet rechtstreeks op het scherm schijnen.

FWD Magazine 17 Projector Koopgids
Dit diagram toont de lensshift-mogelijkheden van de Epson TW-2000. Het beeld kan bijna 100% naar boven of naar beneden verschoven worden, en ongeveer 50% naar links of rechts. Het diagram toont ook duidelijk dat wanneer je tegelijk verticaal én horizontaal wil verschuiven, de mogelijkheden iets beperkter zijn.

Dan is er de plaatsing van de projector ten opzichte van het scherm en die wordt grotendeels bepaald door de eigenschappen van de lens. Een grote zoomfactor biedt de nodige mogelijkheden om een projector dichter of verder van het scherm te plaatsen zonder dat de afmetingen van het geprojecteerde beeld veranderen. In onze tabel vind je de concrete minimum- en maximumafstand terug vanwaar de projector een 100-inch (254 cm) beeld projecteert. Lens-shift laat dan weer toe om de projector horizontaal of verticaal te verschuiven zonder het beeld mee van plaats verandert. Dit is een eigenschap die meestal ontbreekt op DLP-modellen, iets waar je terdege rekening mee moet houden.

Een projector produceert wel nog enig ongewenst lawaai. De ventilatoren voor de koeling kunnen soms duidelijk hoorbaar zijn. Bovendien komt het vaak voor dat de projector relatief dicht bij de zitplaatsen opgesteld staat. In dat geval moet je zeker letten op het geproduceerde geluidsniveau. Alles wat onder 24dB valt mag je als fluisterstil beschouwen. Voor de zekerheid test je best zelf of je het geluidsniveau aanvaardbaar vindt.

MERK

EDITORS' CHOICE