REVIEWPioneer

Conclusie

De interne videoprocessor doorstond behoorlijk wat testen zonder echt teleur te stellen. Met testpatronen  zoals de Snel & Wilcox Zone Plate viel op te merken dat het deinterlacen van video en filmmateriaal netjes verliep. Geen echt opmerkelijke fouten, jaggies en line twitter bleven tot een minimum beperkt en bij bewegende beelden was er slechts een marginaal resolutieverlies merkbaar. De 3:2 en 2:2 cadence werden afzonderlijk netjes herkend, kwamen ze samen voor een in scene dan had de Pioneer al wat meer moeite om de juiste cadence te herkennen.



Zoals vaak deden de aanwezige ruisonderdrukkers hun werk te fanatiek. Dit soort filters houdt zelden rekening met het verschil tussen daadwerkelijk beeldmateriaal en interferentie waardoor, na filteren, erg veel detail en picture fidelity verloren gaat. Een uitsmering van kleur, detail en contrast ware het alsof iemand met zijn hand over een zojuist, met waterverf geschilderde, tekening had gewreven. Afhankelijk van de aanwezige ruis moet men elke stand hoger dan de laagste stand vermijden. De settings zijn gelukkig per kanaal te regelen waardoor de eigenaar een weloverwogen beslissing kan maken voor wat betreft de trade-in welke gemaakt wordt wanneer ruisfilters hun intrede doen.

Met referentie High Definition beeldmateriaal tovert de Pioneer PDP-LX508D werkelijk een fantastisch mooi plaatje tevoorschijn. Niet gehinderd door enige telecine judder is het beeld smooth en detailrijk met een ruimschoots afdoende scherpte. Hoewel niet zo diep doorstoken als een goede LCD voor wat betreft scherpte springen de kleinste details met gemak in het oog waardoor film kijken een groot genot is. Een diepe, stabiele kleurweergave maakt het beeld levendig waarbij de absolute zwartwaarde van de Pioneer positief opvalt. Het uitstekende contrastratio geeft het beeld een dynamische ‘punch’ wat zich vertaald in een levendig beeld. Met hun KURO panelen heeft Pioneer inderdaad een winst in zwartweergave weten te boeken maar naar mijn idee niet compromisloos. Het compromis ligt vooral in de weergave van de fijnere schaduwdetails welke toch overstemd worden door het absolute zwartniveau wat een iets te hoge offset heeft.

Het aanbod met hoge resolutie beeldmateriaal is voor de doorsnee kijker echter nog behoorlijk beperkt, en dus zal een Full-HD plasmatoestel zoals deze Pioneer ook goed uit de voeten moeten kunnen met standaard definitie in een variërend aanbod in kwaliteit. Juist hierin worden vaak de tekortkomingen van een videoprocessor duidelijk en worden er vaak onnodig veel artifacts geïntroduceerd die het kijkplezier aardig kunnen vergallen.

De resultaten uit de objectieve testen voor wat betreft de videoprocessor maken zich echter ook bij het brede aanbod aan standaard definitie beeldmateriaal waar. Zover als de bron het uiteraard toeliet was het beeld detailrijk zonder overmatige edge enhancement of postorisatie. De goede deinterlacing en prima upscaling kwaliteiten van de PDP-LX508D toveren ook met standaard definitie materiaal een degelijke beeldkwaliteit op het scherm. Zo goed zelfs dat menigeen wellicht nog moeite zou hebben om een uitstekende standaard definitie DVD van een willekeurige High Definition bron te onderscheiden.



Sterk wisselende contrasten maken ook bij deze Pioneer plasma duidelijk dat een fenomeen als fosfor trail, of een rainbow-effect zoals het ook wel bekend staat, inherent blijft aan de plasmatechniek. Sommige plasma’s hebben er in sterke mate last van en deze Pioneer in een wat mindere mate maar doch blijft helaas ook niet gevrijwaard. Een andere, haast aan plasmatechniek inherent probleemgebied is de aanwezigheid van PWM-ruis, waar deze PDP-LX508D net wat meer aan onderhevig lijkt te zijn dan menig concurrent. Een groot probleem hoeft dit echter niet te zijn aangezien de perceptie erg persoonlijk is. Niet iedereen is even gevoelig voor de effecten van fosfor-trail en sommigen zien het zelfs totaal niet. Het verdient echter, alvorens tot aanschaf over te gaan, de aanbeveling om hier goed op te letten of u nu tot de doelgroep behoort die het wel of niet ziet of als hinderlijk ervaart!


Conclusie

Aan het begin van deze recensie stond vermeld dat Pioneer haar naam hoog te houden heeft op het gebied van de ‘platte schermen’. Met deze PDP-LX508D weet Pioneer wederom haar koppositie vast te houden hoewel het gat tussen concurrerende modellen stilaan kleiner aan het worden is. De Pioneer PDP-LX508D is helaas geen foutloos scherm maar de beeldkwaliteit is meer dan prima, een solide zwartbasis en een overall natuurlijke ‘look’ wanneer het scherm eenmaal juist is afgesteld.

Ondanks dat de beeldkwaliteit vele concurrenten nog altijd op een afstand weet te houden, is deze Pioneer plasma met zijn adviesprijs van 5.999 euro echter geen koopje. Of het verschil in beeldkwaliteit voor het verschil in aanschafprijs groot genoeg is, blijft uiteraard een zeer persoonlijke keuze. Wil men echter, ongeacht de kosten, een plasmascherm welke momenteel tot de top in het consumentensegment behoort, dan zijn er naast deze Pioneer weinig andere keuzes.


EDITORS' CHOICE