REVIEWSony

Conclusie

Paul Delissen | 03 juli 2008 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Nog even over de kwaliteit van de speakers. Zoals gezegd vind ik dat Sony er meer van had kunnen maken. Ik denk zelfs dat Sony zichzelf tekort doet. Om dat te bewijzen heb even mijn eigen luidsprekers aangesloten. Dat lijkt heel dwaas, want die kosten per stuk ongeveer wat deze hele set samen kost. Maar dat bewees mij wel dat er meer uit te halen valt. Echt véél meer. Hier staat ineens een echt volwassen geluid de kamer te vullen, met strak laag en meer doortekening in het hoog. Natuurlijk heeft het niet de finesse en ruimtelijkheid van mijn eigen set, maar dat wordt ook niet verlangd door de doelgroep van een set als deze. De doelgroep zal ook meestal op MP3 formaat opslaan, en misschien voor ruimtewinst ook op een lagere bitrate. Prima natuurlijk en dus niks aan de hand, maar ook die mensen horen wél het verschil als er een paar ‘echte’ (sorry Sony…) speakers op wordt aangesloten.

Nu heb ik lang niet alle functies gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld ook muziek streamen van je laptop of pc, en afbeeldingen van internet downloaden. Die afbeeldingen kun je dan in de database bij je albums te voegen. De mogelijkheden zijn legio. Maar dat wat ik wel heb gebruikt, maakt het erg leuk muziek luisteren. De set ziet er fantastisch uit en biedt veel bedieningsgemak. De tweede (of derde of vierde) unit er bij is ook écht een toegevoegde waarde. Ik durf te beweren dat zelfs als je nog driehonderd euro zou investeren in een paar speakers (en je de bijgeleverde speakers dus ongebruikt in de doos laat) het de investering ruimschoots waard is. Sony levert met deze set een goed voorbeeld van wat misschien wel de hifiset van de komende jaren gaat zijn.

Prijs

De NAS-SC55PKE kost 999 euro
De NAS-CSE optionele client kost 299 euro

Naschrift

Ook als hifi-recensent kun je niet alles bijhouden, kwam ik nog achter. Sony heeft wel degelijk een versie zonder luidsprekers, de NAC-HD1. Deze ziet er voor wat betreft vormgeving wel anders uit, eigenlijk het gebruikelijke 43 cm brede hificomponent. Alleen moet de NAC-HD1 het stellen zónder de mogelijkheden een draadloos multiroom server/client systeem te bouwen. Maar daar staat dan weer tegenover dat er met maar liefst 250 GB veel meer opslagruimte voorhanden is. Genoeg voor bijna 400 cd’s, ongecomprimeerd! Als hificomponent met grote harde schijf en dito gebruiksgemak daarom zeker niet te versmaden.

 


EDITORS' CHOICE