Om te komen tot het slot

U heeft vast al begrepen dat NAF en puur Italiaanse onderneming is. Opgericht in 1980 in Viadana (in Noord Italië, niet zo heel ver van Parma en Modena verwijderd). New Audio Frontiers is waarschijnlijk het meest bekend om zijn buizenversterkers. Mooie ontwerpen die met erg veel aandacht zijn gebouwd. Naast de versterkers maakt NAF luidsprekers. Een kleine lijn waarin (als ik op de website kijk) consequent een zelfde soort units is toegepast in een steeds grotere behuizing. De Reference Two is de kleinste luidspreker die NAF vervaardigd. Klein is een relatief begrip, want met afmetingen van 25 x 45 x 35 cm en een eigen gewicht van 18 kilo is het een forse jongen. De zware, meegeleverde stand zet de luidspreker stabiel op de juiste hoogte. New Audio Frontiers claimt voor de Reference Two een nominale impedantie van 8 Ohm, een rendement van 92 dB en een belastbaarheid van 150 Watt. Het frequentiebereik zou lopen van 40 Hz tot 20 kHz. Omdat NAF niet opgeeft binnen welke grenzen is die info nutteloos.



De voorkant van de 25 mm dikke MDF kast is ter hoogte van de tweeter schuin opgebouwd, dat geeft de kast een mooie vorm en het komt het afstraalgedrag waarschijnlijk ten goede. Met dempingmateriaal is NAF zuinig omgesprongen. Alleen de wanden zijn bedekt met een laag BAF. Een goed teken, omdat (te veel) dempingmateriaal het “leven” uit een speaker haalt. In de kast staat een zware brace die hem nog steviger maakt. Een zwart, afneembaar doekje aan de voorkant beschermt de drivers tegen kindervingertjes. Achter het doek treffen we een ATD woofer van effectief 18 cm. ATD is een eveneens Italiaanse fabrikant, waar overigens nauwelijks iets over te weten te komen is.

De woofer heeft een kunststof conus met een flinke stofkap en een rubber surround. De magneet is niet overdreven zwaar. Om de basweergave te steunen heeft de Reference Two een forse reflexpoort aan de achterzijde van de kast. Voor de hoge tonen gebruikt NAF een 27 mm coated Sonotex dome tweeter van Seas uit de Prestige serie. Gezien de specificaties van de tweeter, een gevoeligheid van 90 dB, kan het systeem nooit een gevoeligheid hebben van 92 dB zoals NAF claimt. Iets dat overeen komt met mijn ervaring. Waar de overgang tussen tweeter en woofer zit is mij niet bekend. Het scheidingsfilter bestaat voor de lage tonen uit een enkele forse luchtspoel (6 dB/octaaf). Voor de hoge tonen is het een 18 dB/octaaf filter. De filters zijn opgebouwd zonder print. Alle aansluitingen, aan de speakers en aan de bi-wire entrees, zijn gesoldeerd. Gelukkig een keer geen verfoeilijke stekkertjes. Het bevreemdt mij dat kroonstenen zijn gebruikt om de overige verbindingen te maken. Zoiets verwacht ik niet in deze prijsklasse. Hard-wired kan best een beetje fraaier. Persoonlijk zou ik de fabrikant hierop aanspreken als ik de importeur was. Tot slot, voor het aansluiten van de woofer is een stevige koperkabel gebruikt, de tweeter heeft zelfs zilverkabel.


Om te komen tot het slot

De New Audio Frontiers Reference Two in de huidige vorm heeft de nukken en grillen van een high end product. Sluit hem aan op de juiste set en je kunt regelrecht genieten. Pak de verkeerde versterker en je eindigt met een slechte verbintenis. De Reference Two brengt leven en dynamiek. Kan briljant een stereobeeld neerzetten. Vanaf vinyl en vanaf cd. Dat maakt hem niets uit. De speaker heeft opvallende kwaliteiten in de hoge tonen weergave. De speaker heeft zijn nukken, die hem mijns inziens minder geschikt maken voor het weergeven van klassieke muziek (noem mij een Italiaan zonder nukken?). Er tegenover staan grillen (ach ja, Italië), die pop en jazz neerzetten zoals de muzikant het bedoeld moet hebben. Een unieke mix van leven, uitbundigheid en speels genoegen (inderdaad, puur Italiaans). Het binnenwerk van de Reference Two doet me fronsen. Enerzijds een heel stijve kast van dik MDF, goede maar zeker geen bijzondere units, fraai filter, soldeerverbindingen, zilver kabel aan de tweeter en hoe zonde: kroonsteentjes.



Alle gegevens samen maken het moeilijk een echte conclusie neer te pennen. Zou ik de Reference Two zelf kopen met zijn prijs van 2900 euro per paar inclusief stands? Dat zou afhangen van de rest van de set, mijn muzikale gedrag, luisterruimte en budget. Past de set, draai ik merendeels pop en jazz, past de speaker in de akoestiek en heb ik het geld. 4x “ja”? Daarmee is het een kandidaat op de shortlist. Met als extra voordeel dat de New Audio Frontiers zich kan bewijzen in een grote luisterruimte, maar net zo goed in een achterkamer. De afstemming van de grote poort steunt de woofer, brengt hem niet in de problemen zoals in vele reflexsystemen wel het geval is. Het plompe uiterlijk en de zware stand vormen de Reference Two tot een stoer bezit. De afgeschuinde hoeken maken hem interieur vriendelijk. Zelf kan ik de vorm erg waarderen. De afwerking is voorbeeldig. Tel dat alles op, stop het in een rugzak en maak eens afspraak met uw dealer.

Prijs:
Reference Two inclusief stands:  2900 euro
Uitgevoerd in kersen, walnoot of mahonie fineer
Stands mat zwart

Importeur:
HiHat Audio
Oterleek
Web www.hihataudio.nl

Gebruikte apparatuur:

Analoog:

  • Transrotor Super Seven 40/60alu/TMD platenspeler
  • Transrotor SME 5009 pickup arm
  • Phase Tech P-3 Alexandrite low output MC element
  • V.Y.G.E.R. Baltic M platenspeler
  • SME 312 pickup arm
  • Goldring Eroica LX low output MC element

Digitaal:

  • Lua Cantilena SEL CD speler, Tentlabs gemodificeerd
  • PrimaLuna ProLogue Eight CD speler

Versterking:

  • EAR 834P DeLuxe phono versterker
  • H.A.T. PH-2 phono versterker met PHS-2 voeding
  • H.A.T. LA2 Mk II lijnversterker
  • Manley Snapper mono eindversterkers
  • Ayon Audio 300B versterker

Luidsprekers:

  • New Audio Frontiers Reference Two

Subwoofer:

  • Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Kemp, Läpp (DIY), Crystal Cable Power Reference, Crystal Cable Power Ultra, Supra LoRad (DIY)
  • Netspanning: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source, Kemp Elektronics Quantum Approach plug, SEEC HQSN-4U netfillter, Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok, gescheiden audiogroep, AHP glas + Neozed zekeringen

Kabels:

  • Interlinks analoog: Siltech Mxt New York, Crystal Cable Connect Ultra, Crystal Cable Connect Reference
  • Interlink subwoofer: TAF Next 1
  • LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference, Chord Company Epic Super Twin

Accessoires:

  • Meubels: Spectral Straight TV915 en TV913, Ikea Ivar, Gingko Audio platformen
  • LS-stands: New Audio Frontiers
  • Overig: Master Base Mbase/1, Acoustic Analysing TVA dempers, Quadraspire QX25 voetjes, Composite Products CF-Cones, Acoustic System diffusers, Acoustic System Resonators Basic + Silver, Okki Nokki platenwasser



EDITORS' CHOICE