REVIEWWadia

Het wonder voltrekt zich

Jan de Jeu | 09 oktober 2008 | Fotografie Jan de Jeu | Wadia

De hier gebruikte stand alone DAC en sample converter van North Star Design vormen niet de ultieme manier om een digitaal audio signaal te vertalen naar analoge weergave. In die zin verliest deze combinatie het van de beide door mij gebruikte (SA)CD spelercombinaties Esoteric SA-10 en Bluenote Stibbert mk II Tube. Qua weergave karakter bevinden de converters zich tussen de beide (SA)CD-spelers. De Italiaan klinkt warm muzikaal terwijl de Japanner eerder als analytisch neutraal bestempeld kan worden. Waar het in deze test echter om gaat is de vraag of de weergave via een CD transport afwijkt van de weergave via het geteste 170 iTransport. En dat gaan we nu ervaren.



Wanneer ik een eerlijke vergelijking wil maken, tussen CD weergave enerzijds en iPod/Wadia 170 iTransport anderzijds, is het van groot belang dat ik op de iPod een opname vastleg met een zo hoog mogelijke resolutie; een opname zonder verlies oftewel een opname in een ‘lossless’ format. In de gebruiksaanwijzing van het 170 iTransport wordt dit aspect terecht benadrukt door Wadia. Aanbevolen wordt om bij iTunes de muziek in een zo hoog mogelijke kwaliteit te importeren. De hoogste kwaliteit is dan in WAV files, direct gevolgd door Apple Lossless. Ik kies ervoor om de hoogst mogelijke kwaliteit – die van WAV files - te gebruiken. In de Wadia 170 iTransport gebruiksaanwijzing wordt gesproken over het openen van een Importing Tab in de Advanced Tab van Edit (bewerken). In mijn versie van iTunes moet ik echter na het kiezen voor ‘bewerken’ en ‘voorkeuren’ niet naar ‘geavanceerd’ maar naar ‘algemeen’ gaan. Daarna kan ik de optie ‘WAV’ files instellen.

Op die manier neem ik dan van de gelijknamige CD Patricia Barber’s Cafe Blue op. Een mooie opnamekwaliteit waarvan  ik aanneem dat hij goed overkomt op mijn derde generatie (er is inmiddels alweer een vierde generatie; time flies when your having fun) iPod Nano. Allereerst draai ik via de CEC drive en de North Star Design combinatie de CD. Het prachtige openingsnummer What A Shame klinkt door de grote luisterruimte en ik geniet optimaal van het optreden van deze Noord-Amerikaanse dame die niet alleen haar piano kan laten zingen maar daarnaast ook met haar stem mij volledig gevangen kan houden. Vervolgens druk ik het knopje in waarmee ik bron 1 op de D/A converter omzet naar bron 2 en luister ik naar een in een iPod gemonteerde harde schijf die hetzelfde nummer in ‘lossless’ format reproduceert.

Wow! Dit is toch wel een totaal ander geluid dan ik gewend ben van de iPod. Weg is het vlakke geluid zonder diepgang. Nu is er diepte. Maar dat is niet het enige verschil. Ditmaal is er ook ruimte informatie en emotie. Pfoeiii… Zou die Apple iPod in aanleg dan toch voldoende potentie bezitten om zelfs een doorgewinterde audiofiel als ondergetekende te kunnen overtuigen? Snel door naar het tweede nummer. Hoewel, dat sla ik over. In plaats daarvan dus nummer drie; The Thrill Is Gone. Geweldig! Ruimte, detaillering, druk, resolutie… Ik hoor nauwelijks verschil tussen de CD en de iPod file. Alhoewel...



Het lijkt alsof de muziek die vanaf de harddisk gereproduceerd wordt iets beter gefocusseerd is. Puntje voor de iPod Nano/Wadia 170 iTransport dus. Tegelijkertijd lijkt de muziek via dit digitale duo wat ‘lichter’ of moet ik zeggen ‘lichtvoetiger’ over te komen dan via de CEC/North Star Design combinatie. Is het mooier, beter? Zoals zo vaak het geval is in het audiofiele wereldje is ook dit weer een kwestie van smaak. En dat is op zich al een groot compliment aan het Wadia 170 iTransport.

Hallelujah, praise the Lord!

Als oude verstokte audiofiel had ik dit niet verwacht. De iPod in combinatie met een externe DAC biedt een geluidskwaliteit die ik persoonlijk niet voor mogelijk had gehouden. Uiteindelijk blijkt hij in dat geval op hetzelfde niveau uit te komen als de CD drive die via dezelfde converter zijn muziek aan de versterker aanbiedt. Natuurlijk kan het nog beter maar dit hangt dan samen met de keus van D/A converter. Er is nauwelijks verschil tussen de CD drive en de Wadia 170 iTransport/iPod combinatie. Integendeel zelfs, de laatstgenoemde heeft zelfs het voordeel wanneer het gaat om focussering. Wat mij betreft; ik ben om en ik zal deze combinatie persoonlijk nog vaak in gaan zetten als digitale bron. De wonderen zijn de wereld nog niet uit; dankzij Wadia.

Distributeur: Audiac

Gebruikte hardware:

Digitaal:

  • CEC TL5100 cd drive
  • NorthStar Design Model 3 24 bit / 96 kHz D/A Converter
  • NorthStar Design Model 4 96 kHz sample rate converter

Versterking:

  • Unison Research P70 geïntegreerde buizenversterker 

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Essential Audio Tools Current Conductor
  • Netspanning: twee gescheiden audiogroepen met Siemens smeltzekeringen aangesloten op een separate aardepen, Kemp powerstrips,

Kabels en accessoires:

  • Luidsprekerkabels: JK Acoustics Type III
  • Digitale interlinks: Apogee Wyde Eye (gebalanceerd), Canare Digiflex I
  • Analoge interlink: Synergistic Research Designer Reference
  • Meubels: gemodificeerde Creaktiv racks



EDITORS' CHOICE