REVIEWFurutech

Let’s Destat, shall we?

De Destat mag dan volgens de fabrikant multi-inzetbaar zijn; ik ben zelf het meest benieuwd naar zijn prestaties bij het antistatisch maken van vinyl. De eerste plek waar ik hem dus parkeer is naast de Clearaudio Champion Limited Edition met JMW 9 arm en Clearaudio Discovery MC element op het Gingko Cloud 11 L isolatie platform dat op zijn beurt boven op het voor analoge weergave gereserveerde, gemodificeerde Creaktiv rack staat. De eerste LP die ik vervolgens draai is het eerste exemplaar uit de MFSL box Alison Krauss + Union Station Live. Een schitterende door Mobile Fidelity Sound Lab geremasterde opname van een geweldig live concert dat deze groep op 29 en 30 april 2002 gaf in The Louisville Palace, Louisville, Kentucky, USA. Het is Ă©Ă©n van die audiofiele schatten op vinyl die mij na aan het hart liggen. Niet alleen vanwege die heerlijke pregnante en tegelijkertijd (in mijn oren) sensuele stem van Alison Krauss, maar ook vanwege de meesterlijke begeleidingsgroep met daarin Jerry Douglas die op uitzonderlijke wijze de door mij vanwege zijn bijzondere klank zo geliefde dobro bespeelt.

Ik draai vervolgens de eerste LP zonder dat de Furutech Destat uit zijn zwarte hoesje komt. Ik zit meteen in de muziek maar ik had ook niet anders verwacht. Eén van mijn favoriete vrouwenstemmen begeleid door een geweldige groep muzikanten, afgespeeld op mijn referentie-installatie in mijn grote luisterruimte. Zoals ik gewend ben komt de ambiance van het Louisville Palace geweldig over. Het geroezemoes van het publiek, de artiesten die reageren op de opmerkingen uit het publiek en het geweldige spel van de muzikanten. Hoe kan dit nog verbeterd worden vraag ik me af. Welnu, dat blijkt te kunnen. Na het eerste nummer stop ik de draaitafel, behandel ik de 180 grams vinylschijf vervolgens aan beide zijden met de Destat en laat ik de Discovery opnieuw in de aanloopgroef zakken. Er zijn inderdaad geen plops of ticks te horen maar die waren er ook gedurende de eerste beluistering niet. De plaat is tenslotte gewassen op de Clearaudio Matrix  en wordt steeds opgeborgen in zijn schone binnenhoes.

Toch zijn er wat zaken die de aandacht trekken. Zo is het geluid ‘schoner’. Wanneer ik me na de luistersessie bij mijn echtgenote voeg is dat het eerste wat ze me vraagt;”Speel je nu met je eigen installatie? Het klinkt zo veel schoner en muzikaler”. Ze heeft gedurende mijn luistersessie – zoals ze wel vaker doet – in de direct onder de luisterruimte gelegen slaapkamer op bed liggen lezen en daar op de achtergrond de muziek op zich in laten werken. Ze zet het af tegen de luisterervaring van de avond ervoor toen ik stukken uit dezelfde LP box gedraaid heb, zij het zonder Destat behandeling. De LP klinkt na de Destat behandeling inderdaad schoner, hetgeen met name in het hoog waarneembaar is. Daarnaast klinkt het laag vooral beter gedefinieerd. Eerst klonk het – ten opzichte van de nieuwe situatie – eerder wat vaag en ongecontroleerd. Nu is het prachtig afgebakend en excellent gedefinieerd. Ook is de ruisvloer verlaagd waardoor details beter waarneembaar zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE