REVIEWOehlbach

Rozengeur en maneschijn?

Rozengeur en maneschijn alom? Niet helemaal. Sommige apparaten zijn dubbel geïsoleerd. Die kennen intern geen condensator naar aarde. Die laten zich lastig meten. De Phaser kent een aansluitpunt met een draad en een aardeklem, zodat we op een cinchbus of een metaaldeel van de behuizing een aarde kunnen creëren. Sommige apparaten geven nog steeds geen juiste indicatie, dat zijn de toestellen die ook met een universeelmeter niet correct op de fase gecontroleerd kunnen worden. Tenslotte is er de categorie apparaten die via elektronische schakelingen aangezet worden. Omdat de Phaser los is van het elektriciteitsnet, is het onmogelijk genoeg spanning op te wekken om het te meten apparaat daadwerkelijk in te schakelen. Wat je meet is het stand-by circuit. Gelukkig is gebleken dat de aanduiding, die met de Phaser op die manier wordt bereikt, correct is en overeenkomt met een latere meting met een universeelmeter, als de netspanning wèl is ingeschakeld.

Oehlbach Phaser

Het was even een klusje, maar door het lostrekken van de interconnects per apparaat, daarna meten met de Phaser, kon ik snel elk apparaat in de set controleren op de juiste fase. Tot aan een voor de kleinkinderen aangeschafte dvd-speler van 39 euro toe. Bij de loodgieter lekt de kraan, bij mij zaten in een kleinere set niet alle netstekkers goed, is gebleken. In de grote set ben ik vaak in de weer geweest met een universeelmeter, een pole checker, een haspel met een aarde en een haspel met onderbroken randaarde. Daar zat alles overeenkomstig de aanduiding van het Oehlbach apparaat. Fijn. Maar als dat klaar is, wat doe je dan nog met de Phaser? Daar wringt de tweede schoen. Mijn mening is, dat iedereen die vaak van apparatuur wisselt een Phaser in huis moet hebben. Wie zelden een apparaat of een set koopt en (laat) installeren, zou een Phaser van zijn dealer moeten kunnen lenen. Bepaal éénmalig de juiste aansluiting, markeer die en u bent klaar.

De dealer zou een Phaser altijd bij de hand moeten hebben, een apparaat in de serieuze klasse even aansluiten op een Phaser en op die manier de juiste fase markeren voor de klant. Sommige fabrikanten gaan zover dat ze het zelf doen, voordat het apparaat naar de dealer of distributeur gaat. Jammer genoeg is die aanduiding niet altijd gemeten correct, het markeren maakt onderdeel uit van het fabricage proces. Dat er inwendig iets is omgedraaid, of dat het stipje aan de verkeerde kant staat, ziet men over het hoofd. Immers: alles is voor het oog correct, de testbank of eindcontrole merkt het niet op. Voor een recensent is de Phaser eveneens onmisbaar. Sinds de Phaser in huis is, werk ik niet meer met de haspels en universeelmeter. Apparaat uitpakken, aan de Phaser, markeren en correct aansluiten op het lichtnet. Het is inmiddels een onmisbaar accessoire geworden, dat vriendjes vaak even lenen. Dat leidt tot aangename kletspraat over muziek, audio en andere genoegens des levens. Zelfs sociaal gezien is de fase met Oehlbach correct.

Aanvullende informatie:

Prijs: 89 euro
Importeur: Servi-Q

MERK

EDITORS' CHOICE