REVIEWArcam

Luisteren naar de radio

Om de tuner op zijn merites te kunnen beoordelen is hij aangesloten in een tweetal sets. De eerste set is het meest logisch qua prijsniveau, met PrimaLuna versterking, Carat als concurrent-tuner en Ruark luidsprekers; in de tweede set had de Arcam de zware taak het op te nemen tegen een Magnum Dynalab tuner, H.A.T. met Manley versterking en Focal Diablo Utopia luidsprekers. In de eerste opstelling werd hij aangesloten op mijn eigen Magnum Dynalab antenne, in de tweede set afwisselend op het Ziggo kabelnetwerk of de genoemde eigen antenne. Een goede en betaalbare interlink er aan, een Hirschmann antennekabel en dan… luisteren.

Ik heb minstens twee favoriete radioprogramma’s waar ik graag naar luister. Dat is op zondagmorgen “De sandwich” en op doordeweekse avonden “Het theater van het sentiment”. Daarnaast kan ik heel erg genieten van easy listening programma’s later op de avond. Weet u trouwens hoe ik aan mijn liefde voor jazz ben gekomen? Door Michiel de Ruyter’s “Take It Easy”, waar ik naar luisterde als ik eigenlijk al lang had moeten slapen. Maar dat terzijde, want die is al heel lang niet meer in de ether.

“De sandwich” op zondag is typisch zo’n programma, waarin de makers aandacht geven aan de kwaliteit van de muziek en evenzeer aan de kwaliteit van uitzenden. Veel meer dan de makers van Radio 3, misschien wel net zo veel of meer als de makers van Radio 4. Reden om de Arcam FMJ T32 op zondag aan te zetten en met een kop hete espresso in de hand te genieten van de uitzending. Via mijn eigen antenne stem ik af en word ik getrakteerd op een volkomen storingsvrije hoogwaardige geluidskwaliteit. De zijige stem van Jacques Klöters komt warm de kamer in. Met zijn eigen duidelijk hoorbare intonatie. Het voelt alsof hij alleen tegen mij staat te praten. Daarna volgt muziek, die varieert van cabaret, via heel oude haast unieke opnames, via wereldsterren tot aan nieuw en jong talent waar op deze zender aandacht voor is. Van 9 tot 12 staat er op zondag zelden iets anders aan.

Ik prijs mij gelukkig, met de Arcam FMJ T32 te mogen werken, het is één van de weinige tuners die zich kan meten met een Magnum Dynalab (die 3x zo duur is). Later, zoekend naar een concert op Radio 4, merk ik dat er aan de zijden van de stereoweergave wat “birdies” hoorbaar zijn. Zacht geritsel door de uitzending heen, uiterst links en rechts uit de tweeters weergegeven. Iets dat alleen te onderdrukken is met meer afstemkringen of met een betere antenne. Gezien de kabeldichtheid van vele landen heeft Arcam hier mogelijk een keuze gemaakt tussen opgevoerde gevoeligheid met zware filtering tegenover een veel betere geluidskwaliteit. Waar geen kabel ligt, is er vaak genoeg ruimte voor een mooie antenne op het huis of zelfs in de tuin. De “birdies” en de door de kabel geleverde vervorming waren trouwens ooit de reden om een eigen antenne te gaan gebruiken, al beperk ik mij daarmee tot een handjevol Nederlandse zenders. Ik mag op die manier graag genieten van hetgeen ik kan ontvangen. Met ditmaal dank aan de Arcam FMJ T32 die ruim zijn mannetje staat.

MERK

EDITORS' CHOICE