Aansluiten en matchen!

Nu zit je met twee geheel verschillende versterkers en de mogelijkheid tot een vergelijkend onderzoek. In eerste instantie heb ik de vier componenten geruime tijd laten inspelen in mijn tweede luisterruimte met twee paar luidsprekers van Monitor Audio (Monitor3). De vergelijking na een weekje inspelen was nogal moeilijk te maken omdat de HK 990 eigenlijk een stukje ‘overkill’ was in combinatie met de Monitor Audio’s. De HK 980 sloot een stuk beter aan bij de Engelse weergevers, maar dan is een vergelijking moeilijker te maken. De keuze om de twee sets in mijn gewone opstelling te testen was derhalve snel gemaakt en na enig schuiven met componenten was de opstelling een feit.

Harman Kardon HD980, HD990, HK980, HK990

Mijn Goldenote Reale weergevers vragen weliswaar flink wat stroom vanaf de eindversterkers in de Harman Kardon’s, maar zelfs de opgegeven 80 Ampère vanaf de HK 980 zou voldoende moeten zijn om de conussen gecontroleerd in beweging te moeten krijgen. De verdere opstelling bestaat uit een Supra LoRad stekkerblok en afwisselend Cassiopeia HX en Essential Audio Tools Current Conductor netvoedingskabels aan de luxere cd-speler en versterker. De HK 980 en HD 980 hebben een vast netvoedingssnoer en bieden dus niet de mogelijkheid om hiermee te ‘tweaken’. Natuurlijk in fase aangesloten en gechecked met een AC Voltage Detector. Als interlinks werden InAkustik Rhodos kabels gebruikt en de Goldenote weergevers worden voorzien van geluid middels Weber & Maurer LS01 kabels.

Het uiteindelijke luisteren

De opstelling van twee paar componenten die vooral qua versterking erg ver uit elkaar liggen qua prijsklasse biedt weliswaar een goede kijk op de klankeigenschappen van de onderdelen van de keten, maar geeft wel een moeilijkheid. Het is immers niet eerlijk om de duurste en veel luxer opgebouwde HK 990 als uitgangspunt te nemen, want dan wordt de HK 980 logischerwijs geheel afgeserveerd. De conclusies en luisterervaringen die ik u als gewaardeerd lezer in dit artikel voorschotel moeten dan ook gezien worden in de prijsklasse waarin het betreffende component gepositioneerd is. De opgedane luisterervaringen van een recensent zijn dan ook een richtlijn voor u als u in de markt bent voor een eventuele aankoop van een versterker of cd loopwerk, maar het is altijd raadzaam om via uw hifi specialist een afspraak te maken om een artikel al dan niet thuis te beluisteren in uw eigen situatie om zo een goed beeld te kunnen vormen van de prestaties van een component in uw eigen opstelling. Dat gezegd hebbende is de uiteindelijke luistersessie aan de beurt.

Harman Kardon HD980, HD990, HK980, HK990

Ter voorbereiding zijn beide sets flink ingespeeld en wordt de juiste softwarekeuze gemaakt om beide sets zo divers mogelijk aan de tand te kunnen voelen. De bijgeleverde inmeetmicrofoon wordt op de HK 990 versterker aangesloten en middels een zeer gemakkelijke EzSetup uitgevoerd en de versterker slaat de meetresultaten op in het geheugen. Later kan de gebruiker deze DSP (digital sound processor) inschakelen met drie verschillende standen (lage-, midden- en hoge tonen aanpassing) of een direct-schakeling aanzetten waarbij het digitale cirquit volledig wordt omzeild en de versterker ook echt alleen maar versterkt.


EDITORS' CHOICE