REVIEWMOON

Luisteren

Het recensie-exemplaar was een veel gebruikt demonstratiemodel waardoor er na een opwarmperiode van een halve dag (zekerheid boven alles) serieus kon worden geluisterd. De CD 3.3 heeft een S/P-DIF ingang dus werd de nieuwe Moon speler eerst als DAC ingezet. De enige hier voorhanden zijnde digitale bron met een S/P-DIF uitgang is mijn gemodificeerde Marantz CD 72II, die via een 75 Ohms interlink met de CD 3.3 werd verbonden. Het werd al gauw duidelijk dat de CD 3.3 een formidabele D/A omzetter heeft. Dat kwam heel goed tot uiting met de track My Black Mama van de Rory Block CD Blues Walkin` Like A Man.

Simaudio Moon 3.3

Het kenmerkende bottleneck gitaarspel klonk met name bij slide-uithalen opvallend soepel en energiek, echter met minder `bite` dan met de residentiële Cambridge DacMagic. De CD 3.3 omzetter zorgde wel voor een rijkere nagalm dan de kleine Brit-DAC en het geheel werd wat meer naar achteren geplaatst (grotendeels tussen en achter de weergevers in plaats van net daarvoor). Haar zang werd groter afgebeeld maar klonk iets `softer` dan met de huis-DAC. Verstaanbaarheid was even goed net als Pace, Rhythm & Timing (PRaT). Al met al een overtuigende, muzikale presentatie met een ruim opgezet stereobeeld.

Dezelfde track werd natuurlijk ook beluisterd met de complete CD 3.3 speler. Het resultaat stelde niet teleur, in tegendeel. Er was sprake van een nog grotere ruimteijke vrijheid en een meer solide neergezet gitaarspel, waarbij de slagen op de klankkast praktisch voelbaar waren. Rory Block speelt en zingt altijd met hart en ziel en dat kwam goed tot uiting met de Moon CD 3.3 als uitlezer en omzetter. Alhoewel de tonale presentatie relatief donker en `zacht` aan doet, is er bij deze speler totaal geen sprake van omfloerstheid. Toch kwam het werk van muzikanten net iets duidelijker naar voren met de Marantz/Cambridge combo, zoals de greepwisselingen van gitaristen en bassisten. Dankzij de `body`, schaal en ritmische drive waarmee de Canadese speler muziek vertolkte was de weergave simpelweg meeslepend. Dit is wellicht geen uitgelezen speler voor puur analitische luisteraars.


EDITORS' CHOICE