REVIEWFocal

Muziek

Max Delissen | 11 juni 2009 | Focal

Op papier zeggen specificaties mij helemaal niets. Er staat doorgaans niet bij hoe de metingen zijn gedaan, en of de opgegeven uitersten in het frequentiebereik zich op 0 Decibel bevinden of ver daaronder. En al zou dat er wel bij staan, dan zegt het nog niets over de klank. De echte test doe ik dan ook altijd met mijn eigen oren.

Focal XS 2.1 Multimedia Sound System

Ik ken veel van dit soort setjes `voor bij de computer` waar ik nog niet dood mee gevonden zou willen worden. Flodderig laag, schel hoog, geen middengebied, troep dus, waar ik een grote argwaan voor heb. Een paar gunstige uitzonderingen daargelaten is het resultaat vaak zo sneu dat het spul eerder onder de categorie speelgoed valt dan onder de noemer hifi. De Focal XS zette wat dat betreft mijn wereld even flink op zijn kop toen de eerste tonen uit mijn iPod de kamer vulden.

Het laag is (na minimaal bijregelen) indrukwekkend diep, strak en verstaanbaar. Met dat laatste bedoel ik dat je bijvoorbeeld goed kunt horen of je naar een contrabas luistert of naar een basgitaar. Dat betekent overigens ook dat de akoestische aansluiting op de satellieten erg goed verloopt. Wat me toch een beetje verbaasde was dat het opgegeven onderste frequentiebereik van 150 Hertz kennelijk klopt. Er was geen enkele sprake van een bij veel van dit soort systemen waar te nemen `gat` in het lage middengebied. Het leek verdorie wel of ik naar een setje goede mini-monitoren zat te luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE