REVIEW

Luisteren

Kilian Bakker | 06 augustus 2009 | Fotografie Kilian Bakker |

Een vrij rudimentair cinchkabeltje behoort tot het standaard survival-pakket terwijl een 60 cm lange XLR kabel als optie los verkrijgbaar is. Beide typen werden geleverd bij het recensie onderwerp. Op zich handig maar gezien met name de cinchkabel geen hoogvlieger is en de Heed Obelisk SI versterker ongebalanceerde ingangen heeft, bleven ze in hun doos en werden de residentiële kabels ingezet. Nadat de juiste lichtnetfase was gekozen kon er naar de (reeds ingespeelde) complete C.E.C. speler -en later naar zijn DAC- worden geluisterd. Het AsaTech lademechanisme heeft ongebruikelijk veel haast, met name bij het intrekken van de lade maar dat betekent ook dat er snel van muziek kan worden genoten.

Eerst maar eens naar de twee filterstanden luisteren, die door hun makers respectievelijk Flat en Pulse zijn gedoopt. Daarvoor werd de huidige zang & gitaar favoriet van ondergetekende maar weer eens tevoorschijn gehaald; het Rory Block album Blues Walkin` Like A Man. In de filterstand Flat kwam de nagalm van de track My Black Mama op rijke en royale wijze naar voren. Rory Block`s zang kwam heel ontspannen over zonder aan zeggingskracht in te boeten. De slide-uithalen van haar gitaarspel werden opmerkelijk energiek en expressief weergegeven. Kortom, het was een genot om naar te luisteren. Ook op hoge afluisterniveau`s bleef de presentatie uiterst ontspannen en zelfverzekerd. Met het digitale filter in de Pulse stand kwam het snarenspel slanker en puntiger over terwijl de zang meer naar voren kwam en aan presence won. De stompen op de klankkast van haar gitaar kregen iets meer gewicht mee maar de slide-uithalen hadden duidelijk aan bloom en tonale expressie verloren. De flow en schaal waren met dit filter minder aanwezig waardoor de weergave weliswaar duidelijk en overzichtelijk was maar tegelijkertijd voor minder betrokkenheid zorgde. Zelfs de ruimtelijke afbeelding had te leiden van dit filter, dus werd er teruggeschakeld naar de Flat stand.

CEC CD3800

Ook bij andere schijven genoot Flat de voorkeur. Wellicht dat Pulse vooral van nut is voor het opkuisen en overzichtelijker maken van lage resolutie muziekbestanden. Hoogwaardige CD`s waren meer gebaat bij de tonale rijkdom, flow en ruimtelijke vrijheid van de Flat stand. De CD-laag van de hybride Linn SACD William Jackson & MacKenzie - Notes From A Hebridean Island werd uitvoerig beluisterd. Deze zeer ruimtelijke, luchtige en kristalheldere opname van Keltische folkmuziek kan met sommige spelers een wat lijzige indruk maken. Afgespeeld op de CD 3800 kwam het etherische karakter van de muziek mooi uit de verf terwijl de lichtvoetigheid werd gedragen door een goede dosis van drive en sonoriteit. Dat kwam vooral goed tot uiting bij passages waar meerdere instrumenten zoals fiddle, highland pipes en fluit samenspeelden. Vrouwelijke zang bleek een forte van deze speler want net als bij het Rory Block album kwam de zang van de drie zusters MacKenzie meer dan appeteitelijk over.


EDITORS' CHOICE