REVIEWKlangwerk

Van Dire Straits naar Duffy

Net zo min als u speel ook ik niet alleen Dire Straits. Duffy verschijnt uit het niets. Haar Rockferry is op lp verkrijgbaar. Niet moeilijk kiezen, het vinyl ligt al onder de puck. Eerst het minder bekende Serious om vervolgens tophit Stepping Stone onder de diamant door te jagen. In Serious hoor je de brutale mond van Duffy goed terug. Op een heel natuurlijke en eerlijke manier. Haar stem staat redelijk goed op hoogte, dat mag iets nog stijgen, vrij in de ruimte, zoals steeds elk instrument wordt weergegeven. Ik krijg genoeg druk en informatie om deze rock-lp stevig neer te zetten. Zelfs al is dit geen luidspreker voor de headbangers, dan nog staat hij zijn mannetje met ruig of ruiger werk.

Weg van de dames, weg van de lp met een cd van Francis Cabrel met de titel Samedi Soir Sur La Terre. Veel akoestische instrumenten, die de Fransman begeleiden door de 10 tracks. Fijn materiaal om een speaker op te beoordelen, mede omdat de gitaar her en der vet is opgenomen. Eigenlijk precies zoals een gitaar hoort te zijn. Opnieuw speelt de percussie erg fraai op de Klangwerk. Met die heerlijke stevigheid die daar bij hoort te zijn. Een blazerssectie valt in, ook al zo mooi vol en vet. Een klank die me doet denken aan de beste direct-to-disc opnames van de jaren ’70. Orgel erachter, bas om het ritme vast te houden, jazzy en een beetje funky. Niet verwonderlijk dat mijn vrouw Francis al gelijk in het hart sloot. Het zal vast niet bij deze ene cd blijven. Op naar Frankrijk. Overigens, op weg naar onze (gelukkig niet open) keuken achtervolgt de stem van Cabrel mij op een manier alsof hij lijfelijk aanwezig is in de huiskamer. Dat is altijd een goed teken, dat het lijkt alsof er iemand in de kamer staat terwijl jij daar zelf niet bent. Tot aan de laatste track draai ik de cd uit. Prachtige opname, heel dicht bij pure muziek waar je bij kunt staan.

Klangwerk (audio)PHIL luidspreker

Een andere wereld, een ander continent, een ander mens. Eliane Elias speelt van haar nieuwste cd Bossa Nova Stories de track The More I See You. Alweer die aanwezigheid, die als een aangename spanning in de lucht hangt. Hier gebeurt echt iets bijzonders. Dacht ik eerder, dat Klangwerk mogelijk veel geld vraagt voor de luidsprekers, ga ik meer en meer beseffen hoe gigantisch veel denkwerk achter dit simpel ogende systeem schuilgaat. De prijs van 4600 Euro per paar is zeer goed te rechtvaardigen. Zeker als ik in ogenschouw neem, hoe weinig ruimte de PHIL vraagt, zolang hij op zijn favoriete plek staat. Dat wil zeggen: met de rug tegen de muur. Zing maar lekker verder Eliane. Je bent warm en koesterend met de bossa nova interpretaties van bekende evergreens. Als laatste stapje gaat de sub nog even aan. Hmm, dat wordt teveel laag in dit geval, die moet zeker een paar niveaus terug. Zonder gaat het eigenlijk prima als de cd al met een boost in het laag is gemasterd.


EDITORS' CHOICE