REVIEWLinn

Luisterimpressie


Kilian Bakker | 25 september 2009 | Linn

Er werden verschillende CD-rips beluisterd waarbij een fraaie Audio Research Reference 5 voorversterker als hoogwaardig rangeerstation fungeerde voor het schakelen tussen de signalen van twee Majik DS spelers. Telkens wanneer de Dynamik uitvoering van de Majik DS als streamer werd gekozen, kreeg de weergave meer muzikale zeggingskracht waarbij het laag aan soliditeit won. Daarnaast was er sprake van een opener en royaler stereobeeld met beter gedefinieerde plaatsing en dieptestaffeling (vergelijkbaar met de winst die wordt verkregen met een Linn LP12 platenspeler wanneer een Majik voeding wordt opgewaardeerd naar een Heed Orbit of Linn Lingo voeding).

Linn Dynamik SMPS voeding

Men moet zich overigens niet blindstaren op de naam van Linn`s nieuwe SMPS; de Dynamik zorgt -bij de Majik DS- niet zozeer voor een knallendere presentatie als wel voor een meer uitgewogen en meer complete weergave. Dankzij de hogere voedingswaarde van de Dynamik zijn zelfs minder goede opnames beter verteerbaar waardoor het muzikale dieet verder kan worden uitgebreid. Het comfortabel, zonder auditieve stress kunnen luisteren op hogere afluisterniveau`s behoort dankzij de ontspannen presentatie tot de positieve bijkomstigheden. Gemak en ruimtelijke vrijheid gaan overigens hand in hand met een hoge mate van zelfverzekerdheid. De Dynamik versie van de Majik DS gaat recht op z`n doel af en wel in dusdanige mate, dat de standaard Majik DS na het beluisteren van de nieuwe Dynamik uitvoering aarzelend overkomt, zowel in het tijds- als amplitude-domein.

Linn Dynamik SMPS voeding

De Paul Simon track The Boy In The Bubble van de geripte CD Graceland is daar een goed voorbeeld van. De eerste drumklappen waren met de Dynamik versie elk een klinkende daalder waard (oftewel meer dan de iTunes tegenwaarde), op de voet gevolgd door een ritmisch meeslepender en duidelijker gelaagde weergave. De Majik DS Dynamik maakt weliswaar geen klankmatige ophef over de interne high-tech voeding maar zorgt voor een meer moeiteloze, ontspannen en vrije presentatie. Daarnaast maakt de Dynamik opwaardering het beluisteren van muziek spannender, inclusief `grijsgedraaide` albums (een vinyl-term die men nu eenmaal kan verwachten van deze platofiel). De Majik DS met Dynamik voeding lijkt de luisteraar zelfs uit te nodigen om op zoek te gaan naar oude, bijna vergeten favorieten en nieuwe onbekende tracks. De Linn Dynamik kan dus worden gezien als een opwaarderig die de muzikale horizon verbreedt. Tel daarbij de alleszins redelijke prijs van deze opwaardering en de conclusie moge duidelijk zijn; dit is een aanrader.

Aanvullende informatie:
                                                                                                  
Linn Products: www.Linn.co.uk

Linn Dynamik SMPS upgrade: 589,- Euro (N.B.: Klimax apparaten moeten voor een Dynamik upgrade terug naar Schotland)

Toegepaste apparatuur:

  • Audio Research Reference 5 voorversterker
  • Audio Research Reference 110 eindversterker
  • AudioQuest WEL Signature powercords & interconnects
  • AudioQuest K2 luidsprekerkabels
  • Finite Elemente Pagode Master Reference HiFi meubel
  • Wilson Benesch A.C.T. C60 luidsprekers

EDITORS' CHOICE