Luisteren

Het rendement van de Radiance One ligt duidelijk lager dan de normaal door mij gebruikte Audiovector S3 Signature speakers. De volumeregelaar van de versterker moet een stuk verder opengedraaid worden om een gelijk volume te halen. Het door Acoustic Energy opgegeven minimum versterker vermogen van 20 Watt lijkt me daarom aan de magere kant om de speakers echt aan het zingen te brengen. All Woman van Lisa Stansfield laat horen dat de Radiance One een maatje groter klinken dan hun fysieke verschijning doet vermoeden. De laagweergave is stevig, vol en gecontroleerd en doet mij zeker niet direct naar een subwoofer verlangen in een ruimte van circa veertig vierkante meter. De hoogweergave is uitstekend te noemen, zijdezacht zonder detaillering uit het oog te verliezen. Scherpte is iets wat niet in het woordenboek van deze speaker voor komt. De opbouw van een geloofwaardig 3D beeld is iets waar deze speakers totaal geen moeite mee hebben. Lisa staat rotsvast midden in het beeld met veel `zwart` er om heen. Er is sprake van een grote dieptewerking en tot in de breedte laten de One’s zich niet onbetuigd. Het beeld reikt tot ver buiten de speakers.

Acoustic Energy Radiance One

Nieuwsgierig geworden naar deze specifieke kwaliteiten is het een logische stap om in de platenkast op zoek te gaan naar een mooi live album. Unplugged van The Corrs blijft niet te versmaden waarbij een aantal liedjes mij echt kippenvel kunnen bezorgen. No Frontiers is er daar één van. Wederom weten de Radiance One speakers een buitengewoon ruimtelijke en grote stage in de huiskamer te creëren. Elk instrument heeft een duidelijk aanwijsbare plek in het grote geheel en de klankkleuren van de veelal akoestische instrumenten zijn fraai te noemen. De dames Corr zijn, ondanks dat hun stemmen qua klank redelijk dicht bij elkaar liggen, uitstekend individueel te volgen. Daar komt nog bij dat de verstaanbaarheid erg goed is, hierdoor komt de muzikale boodschap van de song nog beter over. In de praktijk blijkt de gebruikte DXT lens techniek dus echt te werken.

De opgedane ervaringen blijken consistent bij het beluisteren van diverse andere lp’s en cd’s. Stars van Simply Red laat prachtig gitaarspel horen in de track For Your Babies. In Model wordt de snaredrum keurig achter in het beeld geplaatst en klinkt deze mooi open en lekker fel. Enige kritiek: het zou iets pittiger kunnen zijn. Suzanne uitgevoerd door Herman van Veen laat deze kritiek weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. De weergave is breekbaar, open en de typische gloed in Herman’s stem wordt correct weergeven. Dit is simpelweg genieten geblazen.

MERK

EDITORS' CHOICE