REVIEWIxos

En hoe klinkt dat?

Max Delissen | 26 november 2009 | Fotografie Max Delissen | Ixos

Als we de netsnoeren van de versterker en cd-speler met de correcte lichtnetfase op de Powerstation XHP 280 aansluiten valt meteen op dat er een soort rust neerdaalt over het geluid. Stressvrij is het eerste woord dat in me opkomt. Omdat de vervuiling in het lichtnet kennelijk als een soort sluier werkt die als het ware over het geluid wordt gelegd raak je ook details in de weergave kwijt. Je ziet de omtrekken, maar ze zijn niet scherp afgetekend tegen de achtergrond. Als je die sluier wegtrekt zie je opeens de juiste kleuren, de correcte vorm en de onderlinge afstand tussen de componenten van het geluidsplaatje. Galm op stemmen wordt beter hoorbaar, details in het hoog zijn fijner doortekend en sprankelen meer, en het laag lijkt iets dieper te gaan, en is op zijn minst beter volgbaar.

Ixos Powerstation

Maar het is vooral de rust in het geluid die als grootste vooruitgang kan worden aangemerkt. Zonder te `knijpen` overigens, een fenomeen dat bij oudere netfilters nog wel eens wilde optreden, en wat hoorbaar is als een verlies aan dynamiek en `punch`. Die rust zorgt er voor dat luisteren vanzelfsprekender wordt, minder vermoeiend. Hoewel we in de luisterruimte (de naam zegt het al) geen beeld kunnen testen neem ik aan dat een vergelijkbare verandering zich zou kunnen voltrekken bij weergave daarvan.

Conclusie

Netfiltering heeft de vervelende eigenschap dat het niet overal even effectief is. Onze redactie is ondergebracht in een pand midden in het centrum waar veel storende invloeden aanwezig zijn. In ons kantoor zal het effect dus groter zijn dan bij iemand die in een rustige buitenwijk woont, vlak bij een verdeelpunt van stroom. Daarom is het aan te raden om netfilters, indien mogelijk, thuis te proberen. Lukt dat niet, dan zou je de bescherming die de Powerstation XHP 280 tegen overspanning biedt in principe al als reden kunnen aanvoeren om de aanschafprijs van 189,95 euro te rechtvaardigen. Uw hifi-set is vast een veelvoud daarvan waard. De verbetering van de weergave die in meerdere of mindere mate te bereiken is mag als uiterst aantrekkelijke bonus worden beschouwd. Warm aanbevolen dus!

MERK

EDITORS' CHOICE