REVIEWLogitech

Formaten

De Squeezebox Radio ondersteunt vrij veel audioformaten, die zijn onder te verdelen in ongecomprimeerd, lossless en gecomprimeerd.

Ongecomprimeerd zijn dat WAV en AIFF. Samplefrequenties van 88.2 kHz (24 bit) kon ik boven verwachting ook rustig via een wifi-verbindig afspelen. De display van de Squeezebox geeft aan dat de volle resolutie wordt weergegeven, maar aangezien er geen digitale uitgang op de Squeezebox Radio zit, kon ik dit moeilijk verifiëren. Via het Logitech forum werd het wel bevestigd door technici van Logitech.

Lossless zijn het er ook twee: FLAC en Apple Lossless. Gecomprimeerd wordt het wat breder met MP3, AAC, Ogg Vorbis en WMA. Extra formaten als WMA-lossless, APE, MPC en WavPack worden geconverteerd verstuurd, maar min of meer dus wel ondersteund. Internet radiostations worden in MP3, Ogg Vorbis, AAC en WMA ondersteund.

De bediening

Vanaf de Squeezebox zelf kun je redelijk goed uit de voeten met het selecte aantal knoppen die zijn te vinden. De knoppen zitten dicht op elkaar en vlakbij de draaiknop, wat soms een probleem kan zijn. Verborgen functies als mute, bij het indrukken van de volumeknop, kwam ik bij toeval pas tegen en geen knop voor ‘Shuffle’ is echt een gemis. In januari zal er een infrarood-afstandsbediening beschikbaar zijn (samen te koop met een losse oplaadbare batterij). Ik kon nu al echter met mijn Logitech Harmony One de juiste settings via internet binnenhalen en deze gebruiken. Een functie als shuffle was hier wel terug te vinden.

Logitech Squeezebox Radio
Foto: Logitech

De opbouw van het menu is rechttoe rechtaan. Het heeft een beetje het idee van een iPod Classic. Je kunt zelf kiezen wat in het hoofdmenu moet staan, standaard is dat: Now Playing, My Music, Internet Radio, My Apps, App Gallery, Favorites en Setting”. Zoals je hieruit kunt concluderen, ik gebruik Engels voor de taal van het menu. Kies ik namelijk Nederlands, dan krijg ik in sommige menu’s verschillende talen door elkaar. In het Engels is dit het minst het geval, alhoewel ik soms in de radiostationmenu’s opeens Duits als voertaal heb en later weer hetzelfde menu in het Engels. Een bug die waarschijnlijk verholpen moet worden. Daarnaast miste ik na een maand gebruik opeens een rijtje functies (o.a. internet radio en Apps) en kon ik na een herstel naar fabrieksinstelling weer opnieuw beginnen.

Het prettigst werk je echter met een iPod Touch/iPhone. Je gebruikt hiervoor het programma iPeng. Dit is geen applicatie van Logitech zelf, maar van een ‘3rd party developer’ Penguin Loves Music http://penguinlovesmusic.de/). Deze is los verkrijgbaar in de App-Store voor 7,99 euro en is die investering dubbel en dwars waard. Je kunt het vergelijken met “Remote” van Apple voor iTunes en de Apple TV.  Het is allemaal net wat overzichtelijker dan op de Squeezebox Radio, met name ook doordat je complete albumtracklists op je scherm ziet. Het opzoeken van een stream of een album kan dan met het iPhone-toetsenbord in plaats van een draaiwiel.

Apps

Een nieuwigheidje in alle Squeezeboxen is de toevoeging van Apps. Tja, sinds de introductie van de Apple iPhone heeft ieder product opeens Apps. Hier zijn het kleine programma’s die via het web content toegankelijker maken. Zo zijn er:

  • Podcast Services, waarbij je rechtstreeks podcasts kan afspelen.
  • Radio Networks, voornamelijk dezelfde zenders die je bij het Internet Radio-gedeelte ook weer vindt, maar dan overzichtelijk onder één icoontje.
  • Photo Services, nu nog alleen maar van Flickr, maar werkt erg goed (bijv. tijdens een kerst-radiostation een slideshow afspelen van foto’s waar het woord ‘kerst’ in voorkomt, of je eigen foto’s van je Flickr-account).
  • Music On-Demand, speciale webservices waaronder MP3tunes.com, waar je je eigen muziek kan uploaden of zo weer af te kunnen spelen
  • Custom Radio, groot gemis hier is Last.fm en Pandora, maar dat heeft te maken met de Nederlandse wetgeving, helaas.
  • Social Networks, nu alleen nog Facebook.
  • Utilities, Extra sounds voor bijvoorbeeld het alarm.

EDITORS' CHOICE