REVIEWNAD

NAD C545BEE

Jan de Jeu | 04 maart 2010 | Fotografie Jan de Jeu | NAD

Persoonlijk vind ik het altijd een goed teken wanneer een ontwerper zijn initialen koppelt aan een door hem vormgegeven model. Het betekent meestal dat er extra aandacht aan besteed is. Dat dit ook bij Bjorn Erik Edvardsen opgaat wordt wel duidelijk wanneer we deze cd speler wat nader onder de loep nemen. Ik weet niet of hij ook verantwoordelijk is voor het wat sobere, tijdloos ogende uiterlijk. Maar hij heeft ongetwijfeld de hand in de toepassing van de polypropyleen condensatoren en metaalfilmweerstanden met kleine tolerantie. Om nog maar te zwijgen over de gescheiden voedingslijnen voor de digitale en analoge trappen en de voor een cd speler ruim bemeten ringkern transformator.

NAD en DALI

De 24 bit DAC en de OPA234 op-amps in de uitgangstrap zijn van Burr Brown terwijl het loopwerk afkomstig is van Sanyo. De speler beschikt over een filter met de standen ‘Normal’ en ‘Slow’ waar ik in het luistergedeelte op terug zal komen. Aan de voorkant – met uiterst links de aan/uit knop - valt op dat de intensiteit van het vacuum fluorescent display in vier standen ingesteld kan worden. De functies van de acht bedieningstoetsen zijn ook terug te vinden op de afstandsbediening. De achterkant biedt aan de linkerkant de gebruikelijke analoge cinch uitgang met daarnaast twee digitale uitgangen; een optische en een gebufferde coaxiale met een impedantie van exact 75 Ohm waarmee de speler ook ingezet kan worden als cd loopwerk.

NAD en DALI

Meer naar rechts nog een IR bus en een 12 Volt Trigger. Uiterst rechts de aansluiting voor het bijgeleverde, niet geaarde, netsnoer. Jammer, want nu kan ook niet geëxperimenteerd worden met designer powercords. Het 4,9 kilo wegende chassis - met een breedte van 435 mm, een hoogte van 70 mm en een diepte van 285 mm - voelt solide aan.

NAD C 326BEE

Uiterst links op het front van de versterker bevindt zich de standby/on knop. Daarnaast de ingang voor de hoofdtelefoon en het aansluitpunt voor een MP3 speler waarna de gebruikelijke drukknoppen voor de diverse inputs volgen. Deze versterker heeft er zeven. Met de volgende drie knoppen kunnen bas, treble en balans ingesteld worden terwijl de grote draaiknop rechts dient om het volume te kiezen. In tegenstelling tot de cd speler heeft de versterker aan de achterkant gelukkig wel een geaard netentree. Daaronder de power on/off knop.

NAD en DALI

Naar links toe volgen eerst de IR input/output en de 12 volt trigger, de soft clipping schakelaar met daarboven de luidsprekerkabel aansluitingen en tenslotte de analoge inputs, de tape in/out, de sub aansluiting(2x), de pre out en main in. Met name die laatste twee maken dat de C 326BEE nog lang een rol in het systeem zal kunnen blijven vervullen, ook wanneer er latere upgrades volgen in de vorm van bijvoorbeeld een eindversterker. De bijbehorende SR 8 afstandsbediening heeft als groot voordeel dat hij ook andere NAD apparaten kan bedienen zoals de hierboven genoemde CD speler. Iets waar ik in de gebruiksaanwijzing aanvankelijk overheen gelezen had en pas ontdek tijdens de luistersessies. Over luistersessies gesproken, het wordt de hoogste tijd dat ik daar eens iets over ga zeggen.

MERK

EDITORS' CHOICE