REVIEWNaim Audio

Aansluiten

Max Delissen | 25 maart 2010 | Naim Audio

Het aansluiten van de set is overigens een apart verhaal. Omdat Naim nog steeds gebruik maakt van de speciaal voor audio ontwikkelde en daardoor superieure DIN pluggen leveren ze ook eigen kabels. De pluggen aan die kabels zijn voorzien van draaibare ringen die als bajonet-sluiting dienen, de plug kan dus nooit zomaar uit het apparaat getrokken worden of vallen. Het voordeel van Naim`s eigen bekabeling is overigens wel dat de bezitter van een Naim set zich gevrijwaard kan voelen van het experimenteren met allerlei kabels. Dat heeft Naim immers al gedaan.


(De NAC 152 XS voorversterker)

Omdat Naim vanwege door de markt gevraagde compatibiliteit met apparatuur van verschillende merken ook RCA aansluitingen op hun apparatuur heeft heb ik uiteraard even geluisterd met andere kabels. Dat leverde op muzikaal vlak geen significante verbeteringen op, wat volgens mij aangeeft dat ze daar in Salisbury hun huiswerk goed hebben gedaan. Het is even wennen met die `rare` DIN pluggen, maar de uitgebreide handleiding geeft duidelijk aan hoe e.e.a. moet worden aangesloten, en de Naim dealer zal u er altijd bij helpen.

De Neat Motive 1 is zoals gezegd een vrij kleine vloerstaande luidspreker. De licht naar achteren hellende kast is 92 centimeter hoog en slechts 16 centimeter breed, en is voorzien van een titanium tweeter met omgekeerde dome en twee identieke luidsprekers waarvan de onderste alleen lage tonen weergeeft, en de andere ook het middengebied. Een 2,5-weg systeem dus. De baspoort zit in de bodem van de kast, die daarom altijd met spikes of rubber doppen van de vloer moet worden ontkoppeld. Voordeel van deze constructie is dat de luidspreker zeer eenvoudig te plaatsen is, omdat er geen rekening hoeft te worden gehouden met de afstand tot de achterwand.

MERK

EDITORS' CHOICE