REVIEWArcam

Arcam CD17

Kilian Bakker | 01 juni 2010 | Arcam

De CD17 mag dan de Junior FMJ speler zijn, Arcam heeft het voorzien van de Wolfson 8741 DAC en een "extreem accurate digitale klok", aldus de fabrikant. Alle FMJ chassis zijn vervaardigd volgens Arcams eigen SDS constructie (Sound-Dead Steel) wat uit een sandwich van twee lagen staal en een rubber tussenlaag bestaat.

Elektromagnetische invloeden van buitenaf worden gereduceerd door middel van Arcams `Mask of Silence` technologie. Onderdeel van die EM-onderdrukking is de `Stealth Mat` (ze houden wel van Hollywood-achtige benamingen, daar in Cambridge) wat uit een geweven metaalvezel bestaat (zie foto).


Foto: Kilian Bakker

Mask Of Silence is in feite een overkoepelende benaming voor zowel RF als EM reducering door middel van de Stealth Mat en kleine RF-schildjes op specifieke plekken zoals de volume-controllerchip van de versterker. De `dosering` van M.O.S. luistert overigens heel nauw. Bij Arcam worden na het vinden van het juiste circuit nog de puntjes op de i gezet door uitvoerig verschillende merken/typen componenten van dezelfde waarde uit te proberen (een ERO MKP kan andere resultaten geven dan een Epcos). Daarnaast worden buffer-elco`s gedempt door middel van rubber, worden er Wima MKP`s als bypass condensatoren ingezet en zijn specifieke componenten met lijm of kit bevestigd, zoals kristallen van de digitale klokken (zie foto).


Foto: Kilian Bakker

Het loopwerk is de betrouwbare Sony KSM 213, gevat in een Sony KSL-2 lademechanisme (zie foto).


Foto: Kilian Bakker

Een ringkern trafo voedt via individueel geregelde voedingslijnen de analoge, digitale en servo-circuits. De behuizing bestaat uit een mix van staalplaat en aluminium, net als dat van de Muso. De analoge uitgangen (welke zijn gebaseerd op die van de FMJ AV9) zijn van dubbele cinchbussen voorzien -handig voor multiroom toepassingen- en het VFD display licht als vanouds groen op; deze recensent dankt u, Arcam. De CD17 meet 8,5 bij 43 bij 29 centimeter (HXBXD) en hoeft zich niet te schamen voor een gewicht van zeven kilo, schoon aan de haak.

 

MERK

EDITORS' CHOICE