Denon DL 103SA

De DL 103 werd geïntroduceerd in 1963 en is tot op de dag van vandaag verkrijgbaar. Het ontwerp van deze degelijke aftaster is zo tijdloos en betrouwbaar dat zowel de fabrikant als zijn afnemers trouw zijn gebleven aan het concept. De NHK (de Japanse BBC) had eind jaren `50 behoefte aan accurate en betrouwbare pick-up elementen. Het DL 103 Stereo Moving Coil element was het resultaat van een hechte samenwerking tussen de research-afdeling van Nippon Columbia (Denon) en de NHK. Alhoewel de DL 103 zelf sinds 1969 in praktisch onveranderde uitvoering verkrijgbaar is heeft Denon ook vele varianten op het concept uitgebracht, van de DL 103S (uit 1974) tot de hedendaagse DL 103R en DL 103SA. De standaard DL 103 heeft altijd een conische naaldtip met fijn profiel gehad en diezelfde tip wordt nu toegepast voor de R en de hier besproken SA versie. De DL103 SA is in feite een gelimiteerde, verder verbeterde versie van de DL103R en wordt daarom geleverd in een fraaie walnoten doos, voorzien van zeer strak gegraveerde belettering en een serienummer (zie foto).


Foto: Kilian Bakker

De opvallende blauwe kleur van de SA is het uithangbord voor de speciale glasvezel-epoxy composiet behuizing, wat helpt bij het dempen van resonanties en het meer effectief afvoeren van energie, aldus de fabrikant. Het klapstuk van de DL 103SA is de generator, die net als de DL103R spoelen heeft die uit `6 Nines` zuiver koperdraad zijn opgebouwd. De naaldtip is zoals gezegd de oude en vertrouwde conische tip met een afronding van 16,5 micron (ook hier uit een massieve diamantstaaf vervaardigd). Alhoewel de compliantie aan de lage kant is, functioneert de 103SA prima in dezelfde middelzware toonarmen als de OC9, oftewel toonarmen met een effectieve massa van 10 tot 16 gram. Het frequentiebereik loopt van 20 Hertz tot 45 kiloHertz en de maximale uitgangsspanning is 0,25 mV (de DL 103SA maakt net als de standaard versie gebruik van een klassieke AlNiCo magneet). De eigen impedantie is 14 Ohm en een afsluitimpedantie van 70 tot 150 Ohm wordt aanbevolen. Het gewicht is net als dat van de OC9 III goed bruikbaar: 9,7 gram. Denon adviseert een nominale naalddruk van zo`n 2,5 gram.

Alhoewel de gedempt scharnierende houten doos op Rolls Royce-achtige wijze bijdraagt aan `pride of ownership`, het verhoogt het de transportveiligheid ten opzichte van een stevige arcryl doos niet of nauwelijks. Daarnaast is dit hout niet functioneel; bij een Schotse platenspeler of een Italiaanse weergever zou het in de basis of klankkast zijn verwerkt. De meest fraaie houten verpakking die hier ooit de revue is gepasseerd maar bij het ecologisch aspect kan men een vraagteken plaatsen.

MERK

EDITORS' CHOICE