REVIEWOracle

Plaatsen en…. Luisteren maar!

Eric de Boer | 20 juni 2010 | Fotografie Eric de Boer | Oracle | Importeur: Top HiFi

Zoals je eerder op deze site hebt kunnen lezen heeft de Oracle Delphi MKVI zijn eerste officiële intrede in de wereld gemaakt tijdens de Analoge Meeting in Sneek, eerder dit jaar. Hier stond de draaitafel naast zijn voorganger te spelen op een set van VTL, Crystal Cable en met de schone Arabesque weergevers van hetzelfde kabelmerk. De MkV heb ik al verscheidene malen gehoord in diverse combinaties en settings.

Importeur Top Hifi leverde de Oracle Delphi MKVI netjes bij mij thuis af in dezelfde configuratie als een tijdje geleden in Sneek, dus met een door SME vervaardigde arm type 345 (een 309 met monokristal zilveren armbekabeling) en het al ingespeelde Oracle Corinth low-output MC element. Deze laatste laat Oracle Audio vervaardigen door niemand minder dan Albert Lukaschek van Benz Micro en is opgebouwd met een donker ebbenhouten behuizing. Audio Selectief stelde voor de recensie een Kimber Cable Tak Ag afgemonteerd met WBT Next-Gen tulppluggen beschikbaar om de armbekabeling met mijn eigen set te kunnen verbinden. De draaitafel wordt door de importeur standaard geleverd met de Oracle Audio Turbo-voeding. Omdat Jacques Riendeau zelf verantwoordelijk is geweest voor de optimale afstelling van de speler was het letterlijk een kwestie van ‘plug and play’ en kon de luxe draaitafel meteen zijn kunsten vertonen in mijn luisterruimte. Handig dat er nog steeds een waterpas op de platenspeler zit, even aan de drie pootjes draaien en binnen een minuut was ik klaar met de optimale afstelling. De enige kanttekening die ik moet maken is dat de draaitafel, hoewel voorzien van een heldere (Engelstalige) gebruiksaanwijzing toch echt door een vakkundige dealer gemonteerd dient te worden, alleen al de vering bestaat uit zoveel precisieonderdelen dat een foutje gemakkelijk gemaakt kan worden, met een verminderde werking tot gevolg.

De speler neemt plaats op mijn Spectral meubel en wordt verbonden met mijn Goldenote Phono2 voorversterker met externe voedingsupgrade (PSU) van hetzelfde merk. De versterking komt voor rekening van mijn Blacknote DSA 150 Signature die uiteindelijk met QED Silver Profile 12 verbonden wordt met Goldenote Reale weergevers. De stroomvoorziening komt van een aparte groep met een PS Audio Quintet als verdeler.

Ik heb de Oracle Delphi MkVI geruime tijd in mijn set mogen gebruiken en dit bood mij de gelegenheid om veel, heel erg veel vinyl te draaien. Het leven van een recensent kent ook zo zijn voordelen. De kostbare platenspeler is qua uiterlijk vergelijkbaar met mijn vaste draaitafel, zij het met veel meer aluminium en gewicht. Smaak is subjectief, maar de speler misstaat geheel niet in mijn setup. Qua geluidsreproductie is een objectieve mening geven echter een stuk lastiger, niet alleen is de combinatie arm/element/draaitafel evident voor de uiteindelijke conclusie, ook de omgeving en neutraalheid van de rest van de set speelt een grote rol. Nu hoef ik me over die twee laatste punten weinig zorgen te maken en richt ik me volledig op de combinatie van de eerste drie.


EDITORS' CHOICE