REVIEWNaim Audio

Luisteren

Het succes van een apparaat als dit valt of staat bij een logische en overzichtelijke bediening. Vanwege de vele functies is de UnitiQute net als de Uniti voorzien van een groot OLED display met een hoog contrast. De leesbaarheid (ook op afstand) is goed maar blijft natuurlijk toch enigszins beperkt (zeker voor mensen met een iets minder zicht op afstand). Het apparaat heeft zelf geen knoppen. Alleen als je op het Naim logo drukt wordt de audio gemute. De afstandsbediening werkt prima maar het blijft een klus om naar de gewenste track te scrollen. Naim apparatuur kan daarom binnenkot ook bediend worden met een iPhone of iPod Touch. De n-Stream app is binnenkort (helaas niet gratis) te downloaden in de iTunes store.


Screenshot van de n-Serve iPod App.

Naast de hoofdtelefoonuitgang op de voorzijde zit een tweede mini-jack aansluiting die een gecombineerde analoge en digitale ingang biedt voor het aansluiten van bijvoorbeeld een MP3-speler.
De verbinding met een server of NAS is snel gemaakt en de UnitiQute kan vervolgens met alle gangbare ongecomprimeerde en gecomprimeerde bestanden (ook lossless varianten) overweg. De ingebouwde Wolfson DAC kan bovendien 24‑bit/192kHz data verwerken waardoor ook hoge resolutie downloads in de best mogelijke kwaliteit kunnen worden weergegeven. Deze laatste optie is natuurlijk interessant omdat er steeds meer hoge resolutie downloads beschikbaar komen.
De Qute is voorzien van uitgebreid instelmenu waarin bijvoorbeeld iedere ingang en bron over een bereik van ±4dB kan worden geregeld. Je kan verder aangeven of je grote, kleine of geen luidsprekers gebruikt. Die eerste twee instelling verwijzen naar een EQ-instelling en daar houdt ik persoonlijk niet zo van. De laatste mogelijkheid is echter interessant omdat je zo de UnitiQute ook alleen als bron of voorversterker kan gebruiken. Naast een maximaal volumeniveau en een balansinstelling is de UnitiQute verder voorzien van een Loudness functie. Zo’n functie verwacht je niet op een serieus hifiapparaat maar Naim heeft deze functie enige intelligentie meegegeven. Zo werkt hij alleen in het lage tonen bereik en bovendien alleen op volumeniveaus van 0 tot 55 (het maximum is 100). Bij hogere niveaus werkt hij dus niet meer omdat hij dan, zo stelt Naim, niet meer nodig is. De loudness functie heeft tot taak de UnitiQute ook op lagere niveaus een volwassen geluid te laten produceren. Ik zou zeggen, probeer het en als het niet bevalt, zet je hem gewoon uit.




Luisteren

In de studio heb ik de UnitiQute geprobeerd met verschillende luidsprekers en het apparaat kan, ondanks zijn beperkte uitgangsvermogen, met een boel luidsprekers overweg. Net als de NaimUniti geeft de UnitiQute een lekker stevig fundament en dat is heel prettig. Ondanks mijn bedenkingen vooraf, is de Loudness functie zeker iets om te proberen. Met de Neat Petite, een luidspreker die soms wat dun kan klinken, werkt dat bijvoorbeeld uitstekend. Met andere luidsprekers is de combi wat minder goed. De AE22 vraagt bijvoorbeeld om wat meer power en vooral ook controle en daarin kan de Qute maar ten dele voorzien. De UnitiQute is klein maar zijn prestaties zijn absoluut meer dan dat. De Naim ontwerpers bezitten de gave apparatuur te ontwerpen met een rustig en neutraal maar tegelijkertijd ook detailrijk geluidsbeeld. Dat heb ik eerder bij Naim apparatuur gehoord en dat hoor ik nu ook weer in de UnitiQute. Ook qua muziekgenre is hij niet kritisch. Dus of u nu de nieuwste volledig akoestische Peter Gabriel plaat (“Scratch My Back”) of een oudere en meer elektronische vormgegeven plaat van hem beluistert, de UnitiQute is in beide gevallen een goede partner en levert een vol en warm geluidsbeeld met diepte en ruimte.


De UnitiQute in verschillende productiefases in de Naim fabriek in Salisbury

Conclusie

Met de introductie van de UnitiQute is een regelrechte concurrent van de eigen NaimUniti geïntroduceerd. Technisch zijn ze zeer verwant en ook qua voorzieningen lijken ze op elkaar. Als het ontbreken van een CD-speler voor u geen probleem is dan is de UnitiQute een aantrekkelijk alternatief voor de gewone Uniti. De UnitQute wordt verkocht als all-in-one apparaat maar ook als u op zoek bent naar een goed klinkende netwerkspeler met internetradio dan is de Qute het overwegen waard. Door de analoge en digitale uitgangen kan de Qute eenvoudig in een groter en zwaarder systeem worden geïntegreerd. De UnitiQute is ontwikkeld voor audioliefhebbers, door audioliefhebbers en dat is te horen. De UnitiQute is geen goedkoop apparaat maar zoals bij Naim altijd het geval is, is dit wel een investering voor jaren.


Prijs:
NAIM UnitiQute:  1950 euro

Aanvullende informatie:
Importeur:   
Latham Audio
Alphen (N-Br.)
Tel. 013 5082411
Websites :   
www.lathamaudio.nl
www.naim-audio.com


Gebruikte apparatuur:

Naim UnitiQute
Acoustic Energy AE22 monitors
PMC TB1S monitors
Neat Petite monitors
REL Q200 actieve subwoofer
Van den Hul Snowline luidsprekerkabels
Isotek Sirius aansluitblok
vM PFM2 lichtnetfilter


Productgegevens:
Soort: All-in-one audiospeler/versterker
Kleur: Zwart
Gewicht: 5,6 kg
Afmetingen: 87 x 207 x 314mm (hxbxd)
Afstandsbediening: ja
Aansluitingen in: analoog, digitaal coaxiaal, optisch, USB
Aansluitingen uit: preamp uit, digitaal
Compatibiliteit: Wav, Flac, MP3 (CBR/VBR), WMA, AAC, Ogg Vorbis, Apple Lossless
Netwerk: RJ45 Ethernet, Wifi
Vermogen: 2 x 45W in 4 Ohm / 2 x 30W in 8 Ohm

MERK

EDITORS' CHOICE