REVIEWApple

Conclusie

Guido de Kanter | 01 november 2011 | Apple

Het voordeel van een online videotheek is natuurlijk overduidelijk: onmiddellijke levering, niet het gedoe van naar een reguliere videotheek moeten fietsen, geen boetes wegens te laat terugbrengen, of, als je het huren vergelijkt met illegaal downloaden: je steelt niet, en de film komt razendsnel binnen. Maar dan moet er wel een groot assortiment beschikbaar zijn! En daar wringt het voorlopig. Het aantal Nederlands gesproken of ondertitelde titels is zeer beperkt. Daarbij: de films die voorhanden zijn, zijn voor het grootste deel mainstream titels. Liefhebbers van documentaires of ‘filmhuisfilms’ komen met het huidige aanbod vermoedelijk niet voldoende aan hun trekken.

Wie zijn of haar dvd’s wil zien op de Apple TV, of films heeft in DIVX, XVID, mkv en dergelijke – die zal dat materiaal moeten omzetten naar een formaat waar iTunes en de Apple TV mee overweg kunnen. Hiervoor is een programma als Handbrake nodig. Dit extra werk (en de lange tijd die er met het ‘renderen’ gemoeid is) maakt de Apple TV er niet aantrekkelijker op, ook al omdat vergelijkbare netwerkspelers allemaal met veel meer formaten compatible zijn.

Beeld en geluid
Over de kwaliteit van beeld en geluid kan ik kort zijn: daar laat het kleine Appletje niks aanbranden. Met goed videomateriaal levert de Apple TV een uitstekende beeldkwaliteit, ook al is die, als gezegd, beperkt tot 720p. Voor muziek is de Apple TV ook een verantwoorde bron. Met een goede optische kabel aangesloten op mijn Behringer upsampler en de Apogee MiniDAC, klonk de Apple TV met mijn iTunesmuziek (voor het grootste deel in AIFF, WAV en Apple Lossless) net zo goed als uit de Mac.


Foto: Apple TV in actie

Alternatieven
De Mac waar ik het over heb is in gebruik als een multimedia-computer voor in de huiskamer, en die doe ik niet weg – en zeker niet ten gunste van een Apple TV. Ik ben beslist een voorstander van een multimedia-computer in de installatie, omdat zo’n apparaat in mijn ogen elke netwerkspeler –van Apple of welk ander merk ook– met groot gemak verslaat.

Neem een Mac Mini: zo’n ding kost 600 euro, en met Bluetooth toetsenbord en trackpad erbij 740 euro. Wie al een goede losse DAC in zijn of haar installatie heeft, heeft verder niets nodig. Daarmee vergeleken: een ‘audiofiele’ netwerkspeler kost hetzelfde of meer, en zo’n apparaat speelt alleen maar muziek. Een ‘mainstream’ audio/video-netwerkspeler is een stuk goedkoper, maar levert meestal niet dezelfde kwaliteit, is vaak omslachtig te bedienen en is een stuk minder veelzijdig. En er is nog een netwerk-harde schijf of een server bij nodig. De Apple TV levert goede kwaliteit, maar heeft relatief al helemaal weinig mogelijkheden.

Een multimedia-computer kan worden geladen met software om alle mogelijke formaten en streams af te spelen en eventueel te bewerken; je kunt erop downloaden, beheren en bewaren; en je kunt er eventueel nog andere dingen op doen die in de huiskamer nuttig, makkelijk of leuk zijn, zoals even je mail controleren, surfen of full-screen videochatten. Je navigeert makkelijk op sites als YouTube. Een mooi vormgegeven setje van Apple’s Bluetooth toetsenbord en trackpad is fraai genoeg om op de salontafel te laten liggen. Klaar ben je.

Conclusie
Het is een mooi kastje met goed beeld en geluid, een aantrekkelijke gebruikersinterface, een groot bedieningsgemak, en niet te vergeten een heel schappelijk prijsje. De Apple TV slaat, met wat hij doet, lang geen onaardige figuur. Maar wat de Apple TV allemaal níet doet, is alles bij elkaar best een waslijst. Geen 1080-video. Geen ondersteuning voor video buiten de iTunes-codecs. Geen volumeregeling. Geen HDMI-kabel bijgeleverd. Een beperkte afstandsbediening. Beperkte aansluitmogelijkheden. Koppeling aan een online videotheek waar de keus niet eindeloos is. iTunes (en dus een PC) moet aanstaan. Geen ondersteuning voor industriestandaard mediaservers. 

De Apple TV is onwaarschijnlijk goedkoop voor Applebegrippen, maar ik zou liever iets meer betalen voor meer mogelijkheden. Trouwens: veel van de minpunten zijn makkelijk op te lossen met uitgebreidere software. Dus: hoop doet leven. Er schuilt een killer in de Apple TV!


EDITORS' CHOICE