Overige functionaliteiten

Max Delissen | 14 februari 2011 | Harman Kardon

De meegeleverde afstandsbediening ligt lekker in de hand, is logisch ingedeeld, en heeft de mogelijkheid om (via het programmeren van een serie codes) ook apparatuur van andere merken te bedienen. Een echte ‘leerfunctie’ heeft de afstandsbediening ook, waardoor ontbrekende codes via de originele afstandsbediening van het andere apparaat kunnen worden ingelezen. Handig! 

De USB input aan de voorkant van de speler is voor geheugensticks of een externe harde schijf. Het aansluiten van een PC of een actieve USB-host is niet mogelijk. De speler indexeert zelf het bruikbare audio- of beeldmateriaal op de aangesloten massa-opslag, en de bestanden zijn eenvoudig via de afstandsbediening te benaderen. Een groot nadeel is wel dat het populaire lossless FLAC bestandsformaat niet wordt ondersteund, wat ik als een forse misser beschouw.



De weergave van muziek in stereo is prima, redelijk neutraal, vol van klank en met een geloofwaardig stereobeeld. Het inschakelen van de Virtual Surround mode kan een aangenaam effect sorteren als de muziek er geschikt voor is. Doorgaans klinkt de neutrale stereo stand echter het beste. Een groot pluspunt is de digitale ingang, waardoor ik mijn Sonos Zoneplayer 90 rechtstreeks kon aansluiten op de uitstekende interne DAC van de receiver. Zou hou ik namelijk de analoge ingang over om mijn phonotrap of mijn set-top box op aan te sluiten. Prima geregeld zo.

Bij het luisteren naar muziek kom ik echter iets tegen dat ik helaas ook als nadeel beschouw, namelijk dat de subwoofer niet via de afstandsbediening harder en zachter te zetten is. De voor filmweergave noodzakelijke volumestand blijkt in mijn geval veel te luid te zijn bij muziekweergave, dus als je deze set zowel voor film als muziek gebruikt moet je bereid zijn regelmatig uit je stoel te komen om de sub fysiek harder en zachter te zetten.


Conclusie
Dat gezegd hebbende moet ik concluderen dat de BDS-400 wel degelijk een uiterst begeerlijke set is. Fraai van uiterlijk, lekker compact van formaat, eenvoudig te installeren en te bedienen, en met een geluidskwaliteit die mijn verwachtingen ver overtrof. De prijs van 1299 euro wordt volledig waargemaakt. Wie op op dit moment in de markt is voor een hoogwaardige all-in-one set met Blu-ray afspeelmogelijkheid zou zeker een Harman Kardon dealer moeten bezoeken om de BDS-400 te bekijken en te beluisteren.


EDITORS' CHOICE