REVIEWDenon

Luisteren

Marnix Bosman | 06 april 2011 | Denon

Dit zijn echt apparaten die een stevig maar toch opvallend plekje verdienen want beide apparaten mogen wat mij betreft echt gezien worden. De demomodellen waren reeds eerder gebruikt en lieten waarschijnlijk mede daardoor al direct na het inschakelen een groot deel van hun kwaliteiten horen. Denon is bekend vanwege de solide opbouw en constante gedegen geluidskwaliteit. Zo af en toe produceert Denon echter een apparaat of serie dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Bij de PMA-2010 en DCD-2010 is dat het geval en dus ook bij deze PMA-A100 en DCD-A100. Denon biedt hier echt heel veel waar voor het geld. 2500 euro per component is niet goedkoop maar de meeste concurrenten vragen doorgaans veel meer voor een vergelijkbare kwaliteit. 

In combinatie met de onderaan genoemde luidsprekers wordt heel soepel en met veel rust een stabiel en homogeen geluidsbeeld neergezet. De weergave heeft een warm tintje maar is absoluut niet wollig of ongedetailleerd. De weergave is precies en verfijnd en vertoont niet de analytische kilheid die je soms hoort. Alle toontjes, geluidjes en effecten staan los van elkaar waardoor je makkelijk uren zonder tekenen van vermoeidheid naar deze set kan luisteren. Het klankbeeld is heel dynamisch en ligt prettig in het gehoor. Het geluidsbeeld is open en komt bij de juiste luidsprekeropstelling en als de versterker goed op temperatuur is ook mooi los van de luidsprekers. De PMA-A100 is een solide en krachtige krachtbron maar desondanks niet een versterker voor echte zware lasten. Hij kan dat wel aan maar voelt zich dan minder op zijn gemak. Maak het hem niet te moeilijk en je hebt een versterker voor jarenlang plezier.


Conclusie

Denon weet al jaren hoe je goede apparatuur moet maken. De PMA-2010 en DCD-2010 zijn echt prachtige apparaten en het is dus niet zo gek dat Denon deze twee succesnummers heeft gepromoveerd tot jubileummodellen. Voor deze metamorfose heeft Denon vooral het uiterlijk onder handen genomen met een fraaie glimmende pianolak. Intern zijn er ook wat subtiele componentwijzigingen uitgevoerd maar ik verwacht niet dat, dat hele grote hoorbare wijzigingen heeft opgeleverd. Dat was ook niet nodig want de 2010 serie klonk al geweldig en deze A100 modellen doen dat dus ook. De PMA-A100 is een solide versterker met ruimte en souplesse. De DCD-A100 ondersteunt dat karakter volledig waardoor ze een perfect paar vormen. Zelfs als u tegenwoordig helemaal geen (SA)CD’s meer afspeelt is deze speler nog steeds het overwegen waard. Door zijn USB en S/P-DIF ingangen kan je hem ook als DAC gebruiken waardoor dit misschien wel de laatste CD-speler is die u koopt. Hoe je het ook wendt of keert. Beide apparaten zijn hun geld dubbel dwars waard, dus wees snel want deze aanbieding is slechts tijdelijk. 

 

Prijzen: 2499 euro per component

Importeur: 
Penhold B.V. 
Tel. 0345-588080
Websites : www.lookenlisten.nl / www.denon.com

Productgegevens:

Type: DCD-A100Soort: SACD-speler
Kleur: Zwart pianolak
Gewicht: 14,5 kg
Afmetingen: 434 x 137 x 336 mm (hxbxd)
Afstandsbediening: ja
Aansluitingen in: digitaal coaxiaal, optisch, USB
Aansluitingen uit: analoog (cinch), digitaal coaxiaal, optiosch
Compatibiliteit: CD-RW (audio, mp3, WMA), SACD stereo, multichannel

Type: PMA-A100
Soort: geïntegreerde versterker
Kleur: Zwart pianolak
Gewicht: 25,8 kg
Afmetingen: 434 x 181 x 455 mm (hxbxd)
Afstandsbediening: ja
Aansluitingen in: 6 x lijn, phono, power amp
Aansluitingen uit: 2 x tape, preamp
Phono: ja, (MM/MC)
Vermogen: 2 x 160W in 4 Ohm 2 x 80W in 8 Ohm


Gebruikte apparatuur:
Acoustic Energy AE22 monitors
Adam Compact Monitors
PMC TB1S monitors
REL Q200 actieve subwoofer
Tara labs Prime RSC biwire luidsprekerkabel
Isotek Sirius aansluitblok
vM PFM2 lichtnetfilter

MERK

EDITORS' CHOICE