REVIEWNaim Audio

En hoe klinkt dat dan?

Marc Brekelmans | 27 juni 2011 | Naim Audio

Er is in wisselende samenstellingen naar de Naim apparaten geluisterd, de UnitiServe uitsluitend via de Naim DAC, de NDX rechtstreeks op de voorversterker en via de DAC. Een week lang was er ook even een Naim XPS voeding aanwezig, die aangesloten op de DAC of op de NDX duidelijk liet blijken dat de hoge verkoopprijs van deze losse voeding volledig gerechtvaardigd is: zo groot was de invloed van deze ogenschijnlijk kostbare opwaardering. Het was dan ook met lede ogen dat ik de XPS na een klein weekje weer zag vertrekken. 

De verschillen tussen de weergave via de eigen Squeezebox Duet met BOTWS voeding op de Naim DAC versus weergave via de NDX rechtstreeks op de voorversterker zijn klein, waarbij de NDX met een neuslengte voorsprong wint op het gebied van autoriteit en ruimtelijkheid. En hoewel de digitaal-analoog omzetter in de NDX gebaseerd is op de technologie uit de Naim DAC, werd er met het aansluiten van de DAC op de digitale uitgang van de NDX ook nog de nodige winst behaald.

Groter is het verschil tussen de Squeezebox-combi op de Naim DAC en de UnitiServe via de Naim DAC. Het geluid krijgt via de UnitiServe - in WAV vanaf de interne harde schijf, maar ook bij het afspelen van FLAC-bestanden vanaf de NAS - veel meer ruimte en definitie. Instrumenten staan losser in het geluidsbeeld en worden zowel in de breedte als in de diepte fraaier weergegeven. Stemmen krijgen meer body, zodat je veel beter hoort dat het een mens van vlees en bloed is die staat te zingen. Ook laat deze combinatie duidelijk het verschil horen tussen een bestand in WAV vanaf de interne harde schijf en een FLAC-file via het netwerk, met de WAV bestanden vanaf de interne harde schijf als glorieuze winnaar. Het toevoegen van de XPS voeding aan de Naim DAC zet het geheel in overdrive: deze combinatie verslaat met gemak alle andere bronnen die ik ooit in huis heb gehad, digitaal of analoog. Rust, gemak, ruimte, definitie...vul alle audiofiele parameters maar in, de UnitiServe, Naim DAC, XPS combinatie (met de XPS op de DAC) maakt die belofte simpelweg waar.

Conclusie
Ach, het is niet eenvoudig om een eensluidende conclusie te trekken. Alle netwerkspelers van Naim bieden klankmatig een grote meerwaarde ten opzichte van eenvoudiger streamers zoals mijn Squeezebox. Daar staat natuurlijk wel een ander prijskaartje tegenover, maar ik vind de hogere prijs volledig gerechtvaardigd.

Deze test zou eigenlijk alleen over de nieuwe Naim NDX gaan, maar hoe goed deze ook presteert - het is zondermeer de best klinkende netwerkspeler die ik tot nu toe in huis heb gehad (!) - in mijn situatie zou de keuze voor de UnitiServe de enige juiste zijn. Deze streamer biedt eigenlijk alles wat een verwende muziekliefhebber zich kan wensen: bit-perfect rippen, uitgebreide metadata, een fijne GUI via de iPad of iPhone én UPnP server capaciteiten. Dat maakt de UnitiServe het ideale centrale punt in je muzieknetwerk.

De NDX daarentegen is de ideale oplossing voor muziekliefhebbers die niet in het gelukkige bezit zijn van een Naim DAC. De iPad/iPhone App is wat beperkter in mogelijkheden - maar daar wordt aan gewerkt - en je kunt er niet mee rippen. Maar samen met de HDX (met harde schijf en ripper) vormt de NDX een gebruiksvriendelijke, maar bovenal zeer hoogwaardige, toegang tot de muziek in je netwerk.

Kortom, met deze apparaten kun je uitstekend uit de voeten als je van plan bent over te stappen naar high end streaming audio. Beiden van harte aanbevolen!

MERK

EDITORS' CHOICE