REVIEWVelodyne

Luisteren

René Smit | 07 juli 2011 | Velodyne

Het is erg verleidelijk om direct de grenzen in het sublaag op te zoeken met een stevige actiefilm, toch besluit ik in eerste instantie voor subtiliteit te gaan met gewone muziek. Het album Drag van zangeres K.D. Lang dient als opener en laat direct horen wat de Velodyne DD12+ toevoegt. Het opgebouwde geluidsbeeld groeit in zowel breedte als diepte. Met de meegeleverde afstandsbediening kun je de subwoofer gemakkelijk in de “mute” stand zetten en direct de toegevoegde waarde beoordelen. Tijdens het switchen blijkt dat niet alleen het beeld groter wordt maar dat de stem van K.D. hoger in het beeld staat. Alsof ze is gaan staan terwijl ze eerst zat. Gevolg hiervan is een veel realistischer en geloofwaardiger weergave. Naast de genoemde verbeteringen mag de laagweergave niet onbesproken blijven. Heel subtiel weet de DD12+ nog een laagje neer te leggen onder het punt waar de Audiovector S3 Avantgarde Arreté’s het voor gezien houden. Ook verbetert de doortekening van de totale laagweergave en lijkt alles makkelijker en vloeiender uit de speakers te rollen.

Na deze ervaring kan ik het niet nalaten muziek op te zoeken die beschikt over stevig en echt diep doorlopend laag. Het live album The Dance van Fleetwood Mac is een goede kandidaat. Tegen het eind van het concert gaat de band volledig los met een aantal klassiekers zoals You Can Go You’re Own Way en Don’t Stop. Hierbij wordt de band geassisteerd door een groep slagwerkers die op grote trommels tekeer gaat. Het volume gaat omhoog en Fleetwood Mac neemt bezit van de luisterruimte… De subwoofer zorgt ervoor dat de impact van de muziek vergroot is. Het is niet langer alleen maar horen, tevens voelen. Dit benadert het gevoel wat je normaal gesproken alleen bij het bijwonen van een concert ervaart, de “oomph” in de onderbuik. Naast de toevoeging van het sublaag is de stage weer meters groter dan wanneer de sub uit staat.

Ik besluit een brug te slaan van muziek naar film middels de soundtracks van Gladiator en 1492 Conquest Of Paradise op CD. Componist Vangelis scoorde met de titeltrack van laatstgenoemde een dikke nummer één hit in Nederland, het album ging zo’n 200.000 keer over de toonbank. Zelf kocht ik het album destijds om de bombastische muziek die zo lekker groots klonk op de pas verworven eerste serieuze audioset. In de loop der jaren is de kwaliteit van mijn audioset stapsgewijs toegenomen en groeide het album mee. Echter niet eerder hoorde ik een dusdanige verbetering in ruimtelijk afbeelding en basfundament als met het toevoegen van een Velodyne DD12+ subwoofer. De speakers verdwijnen werkelijk uit de ruimte en voor mij staat een immens koor te zingen. De impact van de (synthesizer)muziek is overweldigend en razendsnel. Niks sloom of gezapig laag maar puntig en heel doortekend. De Gladiator soundtrack neigt wat minder naar het bombastische en leunt meer op muzikale sfeerbeelden. Echter wel, zoals veel goede filmmuziek, met een zeer diep doorlopende laag. Met de DD12+ kun je hier optimaal van genieten en staat de muziek als een huis. Het is mij ondertussen wel duidelijk dat deze sub een grote toegevoegde waarde kan hebben in een mooie muziekinstallatie. Al zullen veel kopers de DD12+ alleen of in eerste instantie combineren met een hoogwaardige A/V set. Daarom wordt het tijd om een NAD T577 Blu-Ray speler aan het werk te zetten voor het bekijken en beluisteren van DVD en Blu-ray schijfjes.

Het is lastig om een keuze te maken uit de diverse films die in de kast staan. De film Backdraft op Blu-Ray die ik recent van Universal Pictures mocht ontvangen, lijkt een goede kandidaat. De HD Master Audio soundtrack is niet misselijk en zorgt er voor dat je in no time het simpele verhaal ingezogen wordt. Ik heb vooraf de preset van de Velodyne op “movie” gezet. In mijn geval blijven alle instellingen gelijk alleen is het volume wat hoger, uiteraard is het ook mogelijk deze preset totaal anders in te regelen. Bij het bekijken van de film laat de DD12+ zich direct gelden. Wanneer de ladderwagens vol gas door de straten heen jagen klinkt het motorgeluid van de auto’s ongelofelijk vol en realistisch. Maar het echte werk begint pas in de scènes waarin de zogenaamde backdraft branden ontstaan. De diepe grom die daarmee gepaard gaat is niet alleen te horen maar zelfs te voelen, bijzonder spectaculair en verslavend.

Geprikkeld door deze ervaring ga ik op zoek naar andere kandidaten. Quantum of Solace en Iron Man 2 kennen genoeg spectaculaire scènes om de Velodyne aan het werk te zetten. De openingsscène van James Bond’s Quantum of Solace is een race over een bergpas, waarbij James zijn Aston Martin vol gas tussen het overige verkeer door laveert op de hielen gezeten door twee Alfa Romeo’s. Als hij op volle snelheid een tunneltje door rijdt gaat de grom van de V8 motor door merg en been. Het diepe volvette geluid, dat nog eens extra versterkt is door de weerkaatsing van de tunnelwanden, wordt moeiteloos door de DD12+ weergegeven. Ik zit met wapperende broekspijpen op de bank en onderga de film in plaats van dat ik hem bekijk. In de film Iron Man 2 zit een scène die zich afspeelt tijdens een autorace op het stratencircuit van Monaco. De langsrazende bolides klinken als nooit tevoren. Zodra Iron Man en zijn tegenstander een gevecht aan gaan waarbij de auto’s als veertjes door de lucht vliegen wordt het echt genieten met de DD12+ in de set. De doffe dreunen waarmee de auto’s na hun kortstondige reis door de lucht op het asfalt neerkomen is met geen pen te beschrijven. Opvallend is daarbij dat het laag niet verwordt tot een brei maar ook nog eens goed doortekend blijft. Op dit punt onderscheidt de Velodyne zich van kwalitatief mindere exemplaren die mogelijk qua spektakel in de buurt komen, al te vaak op het gebied van snelheid en nuance punten laten liggen.

Weliswaar niet in HD maar toch zeer de moeite van het bekijken en beluisteren is Walk The Line op DVD. Het verhaal behelst de levensloop en carrière van Johnny Cash tot aan zijn eerste optreden in de San Quintin gevangenis, een periode na het overwinnen van zijn drank en drugs verslaving. De openingsscène laat een afgezonderde Cash zien met voor zich een glas water, terwijl in de naastgelegen ruimte de gevangenen zijn naam scanderen en met de voeten stampen. Het stampen is dusdanig heftig dat je rimpels in het wateroppervlak ziet verschijnen. Toen ik de film in de bioscoop zag voelde je als toeschouwer de stoelen trillen, zo diep en heftig was de laagweergave. Thuis lukte het niet deze beleving opnieuw te creëren. Gelukkig komt met de Velodyne DD12+ in de set de eerdere beleving helemaal terug. De trilling is opnieuw voelbaar en het glaswerk in de kast raakt in beweging.

Blu-Ray is niet alleen geschikt voor films maar leent zich ook bij uitstek voor muziekweergave. Goed voorbeeld is de concertregistratie van de Nederlandse band Within Temptation. Het Black Symphony concert is niet alleen een visueel spektakel, het geluid is van eenzelfde hoog niveau. De combinatie van de band met het Metropole orkest en een groot koor is overweldigend. Met de DD12+ in de set wordt het opgebouwde beeld nog groter dan het normaal al is en krijgt de laagweergave veel meer gewicht. Het volume gaat omhoog en ik waan me aanwezig in de zaal. Heerlijk die voelbare druk die de subwoofer weet te genereren. Iets wat normaal gesproken alleen lukt met een P/A installatie bij een live optreden. Zelfs bij het subtielere werk levert de Velodyne een positieve bijdrage. John Mayer speelt samen met zijn band de sterren van de hemel tijdens een optreden in Los-Angeles. Dit Where The Light Is concert is prachtig vastgelegd en uitgebracht op Blu-Ray disc. Mijn persoonlijk favoriete nummer Gravity klinkt nu extreem ruimtelijk met een nog betere scheiding tussen de instrumenten van de bandleden.


EDITORS' CHOICE