REVIEWDALI

..en luisteren


René Smit | 08 augustus 2011 | DALI

Nieuwsgierig geworden naar het “grote” geluid en aangespoord door de importeur zoek ik in de cd-kast naar een lekker live album om eens flink gas te geven. Een uitgelezen kandidaat is Phil Collins’s Serious Hits Live, een opname van een concert waar het enthousiasme en de energie van af spat. Don’t Lose My Number opent met forse klappen op  tom-toms. Probleemloos weten de Mentor 8 speakers deze strak en meedogenloos op luid volume weer te geven. Ik waan me in het aanwezige publiek en onderdruk de neiging van de bank af te springen en staand mee te joelen en klappen.

Mogelijk laat de weergave zich het best omschrijven als een soort high-end PA systeem. Ik besluit het risico van een burenruzie te nemen, kies het nummer In The Air Tonight en schroef het volume nog wat verder op. De wereldberoemde drumbreak van Phil Collins dendert door de kamer. Even waan ik me weer in het Rotterdamse voetbalstadion “de Kuip” waar ik het ooit live mocht meebeleven. De Mentor 8 speakers lijken gemaakt te zijn voor dit soort muziek. Natuurlijk helpt de grip die de NADM2 versterker op de speakers heeft behoorlijk mee om de weergave strak en gecontroleerd te houden.

Wanneer een speaker met muziek- weergave zo dynamisch en groots kan presteren dan moet het weergeven van filmsoundtracks geen probleem opleveren. Couples Retreat is een film die het niet moet hebben van de heftige effecten. Het verhaal leunt hoofdzakelijk op de dialoog en de Dali Mentor 8 hoeft dan ook bijna niet in actie te komen. Echter bijna aan het eind van de film belanden de hoofdrolspelers op een groot openlucht house feest. Hoe dichter zij het feest naderen des te steviger wordt de muziek. De speakers weten de sfeer en de ruimtelijkheid uitstekend weer te geven wat de filmbeleving optimaal maakt. De heerlijk diepe volle laagweergave maakt het extra levensecht.

Bij het bekijken en beluisteren van Scott Pilgrim vs The World worden de luidsprekers echt aan het werk gezet. Deze film is moeilijk in een bepaald genre te plaatsen en houdt het midden tussen een videogame en een sciencefiction achtig verhaal. Het beeld van de film is zeker goed te noemen, de soundtrack daar in tegen is fantastisch en een prijs waard. De donderende laageffecten worden perfect weergegeven de Dali luidsprekers en maken een subwoofer overbodig. Tegelijk zijn de wat meer subtiele effecten en muziek uitstekend neergezet. De weergave blijft open, transparant en ruimtelijk. De combinatie van het snelle beeld en de door de Mentor 8 speakers overweldigend weergegeven soundtrack zorgen er voor dat het mij na het bekijken van de film een beetje duizelt. Als frontspeaker in een surround installatie is de Dali Mentor 8, indien u over voldoende ruimte beschikt, een uitgelezen kandidaat. Zoveel is op basis van deze luisterindruk wel duidelijk.

 

MERK

EDITORS' CHOICE