REVIEWDynaudio

Conclusie

Marc Brekelmans | 15 augustus 2011 | Dynaudio

In de jaren ’60 besloten drie van ‘s werelds beste popmuzikanten, een drummer, een bassist en een gitarist, samen een bandje op te richten. In Nederland steeg dit bandje nooit tot grote hoogten, maar wereldwijd werd en wordt de band als de allereerste superband gezien. Drummer Ginger Baker, bassist Jack Bruce en gitarist Eric Clapton hadden hun sporen in de muziek al ruimschoots verdiend toen ze samen bekend werden als Cream. De band was helaas geen lang leven beschoren, maar dat weerhield de band er niet van een legendarische  status te bereiken. In 2005 besloten de mannen dat het weer eens tijd was geworden om samen op te treden. De Royal Albert Hall zat drie opeenvolgende avonden tot de nok gevuld met uitzinnige fans. Fans van het eerste uur, maar ook opvallend veel jongeren kwamen om deze levende legendes nog een keer live te horen spelen. De registratie van deze drie avonden kwam natuurlijk kort daarna op live-dvd, dubbel-cd en dubbel-lp op de markt.

Stormy Monday knalt uit de Focus 160’s. De warme klanken van Clapton’s gitaar vullen de ruimte. Iedere aanraking van de snaren is met de ogen dicht te volgen, de drums van Ginger Baker beuken de trommelvliezen en de bas van Jack Bruce klinkt sonoor en kalm. Snelle tikken op de hi-hat zorgen voor een frisse toon. Geluiden uit het publiek zweven als in een surround-opstelling rond mijn hoofd. De ogen gaan dicht, de handen zwaaien door de lucht en het hoofd knikt ritmisch op de muziek. Ruim 8 minuten muziek lijkt binnen luttele seconden afgelopen te zijn. Stoppen? Nee hoor, deze cd draait door tot de laatste noot uitdooft. Muziek luisteren op dit niveau is een genot.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat deze Dynaudio Focus 160 luidsprekers nu eens niet onbereikbaar zijn voor de meeste muziekliefhebbers. Met een adviesprijs van 1000 euro per stuk zijn ze weliswaar niet goedkoop, maar ik ken weinig luidsprekers in deze klasse die je zoveel muziekplezier kunnen schenken. De nieuwe tweeter is, zoals Dynaudio zelf ook beweert, gevaarlijk goed. De spreiding, de snelheid en de transparantie waarmee de nieuwe tweeter muziek weergeeft is bijzonder in deze prijsklasse. En gelukkig integreert de tweeter ook nog eens naadloos met de bekende MSP woofer. Een geluidsbeeld dat zich met de juiste opnames tot ver buiten de luidsprekers plaatst, daarbij ook een juiste afbeelding in de hoogte en in de diepte weet te bewerkstelligen en een gecontroleerde laagweergave heeft maken de Focus 160 tot een serieuze high-end luidspreker en krijgt daarmee van mij een zeer warme aanbeveling.

MERK

EDITORS' CHOICE